Listhaug: – Nå må vi ta grep, for hvis ikke kan vi miste kontrollen

KUNNSKAPSDEPARTEMENTET (TV 2): Oslo-politiet får 30 millioner til å bekjempe voldsbølge i Oslo-skolen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi kan ikke ha det sånn at det er en fare for ansatte og medelever. Derfor er jeg veldig glad for at vi har hatt dette møtet og fått snakket litt ut om hva utfordringene er, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) til TV 2.

Onsdag møtte Oslo-politiet, kommunen og Justisdepartementet til hastemøte hos kunnskapsministeren etter voldshendelser ved videregående skoler i Oslo.

Straff og utvisning er blant tiltakene som vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) vil se nærmere på.

Asheim sier til NTB at han blant annet vil se på regelverket for å utvise elever.

– Dagens regelverk er så strengt at man ikke får utvist noen elever som burde vært utvist, sier han.

– Men jeg er veldig opptatt av at vi da må sørge for at elevene ikke bare sendes ut av skolen, men blir fanget opp av en annen aktivitet, understreker kunnskapsministeren.

Bakgrunnen for møtet er rapporter om uro ved flere videregående skoler i Oslo, og statsråden ville diskutere ulike tiltak for å sikre at elever og ansatte har det trygt.

Tall TV 2 har hentet inn fra Utdanningsetaten i Oslo kommune, viser en nær dobling av antall trussel- og voldshendelser på videregående skoler i hovestaden. Da er ikke spesialskolene medregnet.

I 2015 ble det registrert 47 volds- og trusselhendelser. I 2016 var tallet 90.

Kunnskapsministeren varslet i slutten av september at han ville kalle inn til møte om situasjonen ved Stovner videregående skole etter at rektor Terje Wold hadde uttalt i Dagsavisen at han på grunn av vold, trusler og uro ikke lenger kan tilby ansatte og elever ved Stovner et trygt og godt arbeidsmiljø.

Bevilger 30 millioner

Listhaug sier at det er enighet om å få til et tett samarbeid mellom Oslo kommune og statlige aktører. I statsbudsjettet torsdag vil regjeringen bevilge 30 millioner kroner til tiltak i bydelene med kriminelle gjengangere, sier hun til TV 2 etter hastemøtet.

– Vi skal sørge for at vi ikke får en eskalerende utvikling i Oslo, som vi har sett i våre naboland. Vi har muligheten til å gripe fatt i dette, og det har vi tenkt å gjøre. Derfor har vi foreslått 30 millioner kroner i neste års budsjett til å styrke politiet i Oslo sør, sier Listhaug.

Statsråden som i lang tid har advart mot det hun kaller svenske tilstander, sier at det er viktig å ta grep før utviklingen går for langt.

– Vi har kontrollen, og det skal vi fortsette å ha. Det er derfor vi skal sette inn innsatsen, men det er helt klart at nå må vi ta grep, for hvis ikke kan vi miste kontrollen. Det er politiet også helt tydelig på, sier Sylvi Listhaug.

Justisminister Per-Willy Amundsen sier at det er viktig å gripe inn på et tidlig tidspunkt.

– Vi har sett tilsvarende utvikling i andre deler av Europa. Heldigvis er vi ikke kommet så langt i Norge, og derfor er det viktig at vi på et tidlig tidspunkt setter inn nødvendige ressurser for å håndtere det, sier Amundsen til TV 2.

– De som er «verstinger», må oppleve at deres handlinger får konsekvenser i andre enden. Det er veldig viktig, sier Amundsen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook