KAN MØTE NORGE: Ungarn slo Norge i playoff i 2016. Nå kan Norge møte ungarerne i Nations League.
KAN MØTE NORGE: Ungarn slo Norge i playoff i 2016. Nå kan Norge møte ungarerne i Nations League. Foto: Ruud, Vidar

Disse lagene kan Norge møte i Nations League

Seedingen er klar for Nations League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UEFA presenterte onsdag lagene i de fire divisjonene i Nations League.

Norge havnet som ventet i divisjon c.

Dette er lagene i pulje c: Ungarn, Romania, Skottland, Slovenia, Hellas, Serbia, Albania, Montenegro, Israel, Bulgaria, Finland, Kypros, Estland og Litauen.

24. januar blir de fire gruppene trukket.

– Trekningsprosedyren har ikke UEFA sagt noe om. Vanligvis gjøres trekningen på bakgrunn av seeding, men vi vet ikke dette sikkert, skriver toppfotballsjef Nils Johan Semb i en sms til TV 2.

Om gruppene trekkes basert på seeding vil Norge havne i pott to. Det betyr at vi slipper å møte Serbia, Hellas og Albania.

Se oversikt over alle pottene og divisjonene nederst i saken!

En drømmetrekning for Norge vil være å havne i en treerpulje med Skottland/Slovenia fra pott én og Finland fra pott tre.

Det verste trekningen for Norge vil være å havne i en firerpulje med Romania, Montenegro og Kypros.

To muligheter til å nå EM
Europamesterskapet i fotball 2020 blir arrangert i juni og juli 2020 i 13 forskjellige byer i 13 forskjellige land.

24 nasjoner skal til EM. 20 av nasjonene kommer til EM gjennom en normal kvalifisering – de to beste lagene i de ti EM-kvalikgruppene. EM-kvaliken spilles i 2019.

Fire nasjoner kvalifiserer seg til EM gjennom det nye konseptet Nations League. Høsten 2018 starter Norges ferd mot et eventuelt EM med seks kamper i Nations League.

I Nations League rangeres lagene i fire divisjoner: a, b, c og d. Man møter kun lag som er rangert på samme nivå. Én nasjon fra hver divisjon skal til EM.

Alle de beste nasjonene i Europa havner i divisjon a. Det vil være fire puljer innenfor divisjon c. De fire gruppevinnerne går til semifinale. Vinnerne av semifinalene møtes i en finale, der en EM-billett ligger i potten. Oppsummert betyr det at Norge har to muligheter til å komme til EM 2020. Den første muligheten for Lars Lagerbäcks menn er å bli nummer én eller to i den normale EM-kvaliken. Den andre muligheten er å vinne finalen i Nations League.

For å gjøre det enda mer komplisert: Dersom en gruppevinner i Nations League allerede er kvalifisert for EM gjennom den vanlige kvaliken, vil semifinaleplassen tilfalle det best rankede laget i samme divisjon som ikke har kvalifisert seg for EM gjennom vanlig kvalik. Hvis det er mindre enn fire lag i en divisjon som ikke har kvalifisert seg gjennom den vanlig EM-kvaliken vil det komme opp lag fra divisjonen under.

Et tenkt scenario er at alle lagene i divisjon a bortsett fra Island tar seg til EM gjennom den vanlige kvaliken. Da vil playoffen i divisjon a fylles opp med tre lag fra divisjon b som ikke er EM-klare gjennom vanlig kvalik og som heller ikke er ranket høyt nok til å overta plassen fra b-nasjoner som allerede har kvalifisert seg gjennom vanlig kvalik.

Det mest ekstreme eksempelet er om samtlige tolv nasjoner fra divisjon a og de åtte beste nasjonene i divisjon b kvalifiserer seg gjennom den vanlige EM-kvaliken.

Da vil det kun være fire lag igjen i divisjon b. Men én nasjon fra hvert nivå skal til EM. La oss si at Tsjekkia, Tyrkia, Danmark og Nord-Irland (de fire lavest rangerte lagene i divisjon b) er de eneste lagene fra de to øverste divisjonen som ikke går til EM gjennom vanlig kvalik. Disse skal spille semifinale- og finale om den ene EM-billetten i det som blir den nye divisjon a.

La oss tenke oss at Ungarn, Skottland, Slovenia og Romania (de høyest rankede nasjonene i divisjon c) blir gruppevinnere i divisjon c. Disse skal spille semifinale- og finale om den ene EM-billetten i det som blir den nye divisjon b.

De fire lagene som kjemper om EM-billett i divisjon c blir da lagene ranket fra 5-8 i divisjonen.

Divisjon A: Tyskland, Polen, Portugal, Belgia, Spania, Frankrike, England, Sveits, Italia, Island, Kroatia og Nederland

Divisjon B: Østerrike, Wales, Russland, Slovakia, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnia-Herzegovina, Nord-Irland, Danmark, Tsjekkia og Tyrkia

Divisjon C: Ungarn (pott 1), Romania (pott 1), Skottland (pott 1), Slovenia (pott 1), Hellas (pott 2), Serbia (pott 2), Albania (pott 2), Norge (pott 2), Montenegro (pott 3), Israel (pott 3), Bulgaria (pott 3), Finland (pott 3), Kypros (pott 4), Estland (pott 4) og Litauen (pott 4)

Divisjon D: Aserbajdsjan, Makedonia, Hviterussland, Georgia, Armenia, Latvia, Færøyene, Luxembourg, Kazakhstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino og Gibraltar