Test av oppvaskpulver overrasker: – Det er for dårlig

UVENTET: Elevene fra Norsk Restaurantskole ble overrasket over at samtlige oppvaskpulver-merker strøk på vår test.
UVENTET: Elevene fra Norsk Restaurantskole ble overrasket over at samtlige oppvaskpulver-merker strøk på vår test. Foto: TV 2 hjelper deg
Både den billigste og den dyreste strøk på vasketest. – Det er skuffende, sier renholdsekspert.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se innslaget på TV 2 hjelper deg

Oppvaskmaskiner over hele Norge er daglig i bruk i norske hjem. Flere og flere virker å bruke oppvasktabletter, men det er fortsatt mange som bruker oppvaskpulver.

Derfor bestemte vi oss for å teste nettopp oppvaskpulver, for å finne ut hvilket merke som er best.

Billig mot dyrest

Vi plukket ut fire forskjellige typer, der tanken var tre billigmerker mot ett dyrere og mer kjent merke.

De tre billigmerkene var First Price, Rema 1000 og Europris, mens det dyre og kjente merke var Sun Extrapower.

Det er for øvrig Rema 1000-pulveret som er den billigste, med en pris på 37 øre per vask. Sun Extrapower har til sammenligning en pris på 75 øre per vask.

Elever fra Norsk Restaurantskole hjalp oss med den faktiske testen, der de lagde mat som produserte skitne tallerkener, bestikk og glass.

Den skitne oppvasken ble ikke skylt først, men store matrester ble fjernet.

Slik testet vi:

Vi testet merkene First Price, Rema 1000, Europris og Sun Extrapower.

Pulverne ble testet i fire identiske oppvaskmaskiner med lik dosering og samtidig oppstart.

Pulverne ble testet på et automatprogram som tok cirka to og en halv time.

Vi skrapte vekk store matrester, slik det står anbefalt på flere av pakkene. Det står ikke at man trenger å skylle oppvasken og det ble heller ikke gjort.

Det ble ikke brukt skyllemiddel, ettersom dette heller ikke blir informert som nødvendig på pakkene.

Vi brukte heller ikke skyllemiddel, ettersom ingen av produsentene trekker frem i instruksjonene på pakkene at skyllemiddel skal være nødvendig.

– Tror Sun vil skille seg ut

Renholdsekspert Eivind Taraldsen, daglig leder ST Consult, hjalp oss med vurderingen av resultatet, og brukte en såkalt ATP-måler for å måle forekomsten av organisk materiale.

– Jeg tror Sun vil skille seg ut, ettersom det er et markedsledende produkt, sa Taraldsen før testen.

– Er det en verdi på under 200, så er det veldig hygienisk. Men hvis vi kommer over 400, så er det et skuffende resultat, påpekte han.

Den visuelle inspeksjonen etter endt oppvask så bra og ren ut. Men da Taraldsen henter frem vattpinnen og begynner målingene blir historien en annen.

– Det er skuffende

Samtlige oppvaskpulver-merker hadde et ATP-snitt langt over det anbefalte. Rema 1000 er verstingen med hele 4668 og Sun var minst ille med 2998.

Taraldsen er svært overrasket over resultatet.

– Sun kom best ut, men det er høyere verdier enn jeg hadde forventet. Dette resultatet er skuffende. Det er for dårlig, sier han.

Taraldsen tror resultatet kunne ha blitt bedre dersom man i tillegg hadde brukt skyllemiddel.

– Det er en sannsynlig forklaring på tallmaterialet. For hvis det blir såperester igjen på oppvasken, så er det et grunnlag for bakterievekst, sier han.

Rema 1000 tar resultatet på alvor

Rema 1000 mener at pulveret deres er trygt å bruke, men de sier til TV 2 hjelper deg at de tar testresultatene på alvor, og vil snakke med sin leverandør.

Det vil også Europris, selv om de påpeker at vi ikke har en brukt standardisert testmetode. Europris vil om nødvendig endre på resepten for oppvaskpulveret.

First Price beklager at de kom dårlig ut i testen, men sier de kun har fått fire klager på produktet.

– Tallene er vanskelige å forholde seg til

Orkla, som står bak merkevaren Sun, kjenner seg imidlertid ikke igjen i resultatet.

DE FIRE UTVALGTE: Dette er de fire oppvaskpulver-merkene som ble testet.
DE FIRE UTVALGTE: Dette er de fire oppvaskpulver-merkene som ble testet. Foto: TV 2 Hjelper deg

– I utgangspunktet er det vanskelig for meg å kommentere en test som andre har gjort, og spesielt med de få tallene som vi har blitt forevist fra dere. Men jeg kan betrygge forbrukerne om at Sun Extrapower vasker helt rent. Og vi tester grundig basert på en internasjonal bransjestandard, sier innovasjonssjef Linda Korseberg Hagen til TV 2 hjelper deg.

– Oppvasken var ikke bare ikke ren, den var faktisk veldig skitten. Hva tenker du om det?

– De tallene vi er blitt forevist fra dere er vanskelige for oss å forholde oss til. Det er en undersøkelse som vi ikke vet så mye om. Men våre tester, som er grundige og basert på en internasjonal teststandard som hele bransjen bruker, viser at oppvasken blir ren, sier Korseberg Hagen.

Hun mener ikke en ATP-måler nødvendigvis er et godt redskap til å måle hvor rent det faktisk er.

– Det er ganske kjent at en ATP-måler har store variasjoner i sine målinger. Da er man avhengig av en metode som eliminerer variasjoner, og utifra det vi har blitt forelagt av resultater så kan jeg ikke helt se at metoden dere har brukt gjør det, sier Korseberg Hagen.

– Jeg vet at ATP-måler brukes mye i industrien for å kontrollere daglig et høyt krav til hygienen. Men basert på den testen vi har sett dere har utført, så kan jeg ikke helt se at den er utført i henhold til den metodene som kreves for å få gode svar, sier hun.

Skeptisk til automatprogram

Innovasjonssjefen i Orkla synes heller ikke bruk av automatprogram på oppvaskmaskinen er det ideelle.

– Et automatprogram vil variere mange av betingelsene. Det kan være tid, temperatur og mengde vann. I et testoppsett er ikke det til å stole på. Når du skal gjøre en solid test er du avhengig av å låse alle andre parameterne, og teste kun pulveret, sier Korseberg Hagen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook