Tror du på disse sexmytene?
De kan by på problemer i senga

Nei, penis klarer ikke å være knallhard under hele samleiet. Og du blir ikke mindre mann av at ereksjonen forsvinner underveis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Menn er kåte hele tiden». «Damer trenger masse kos og nærhet før de vil ha sex».

Hørt det før?

Mye skal klaffe for at samleiet skal bli bra. Da hjelper det ikke med alle mytene om sex som skal diktere hvor godt du skal prestere eller hvordan kroppen din skal reagere.

Se hele innslaget i videoen øverst.

Det ville Dag Eian og Lillian Rydning gjøre noe med. Sammen holder de kurs i avansert seksualitet, og nå har de sluppet boka «Sex gode grunner – en uvanlig guide til lyst og nytelse».

En slik bok lette nemlig Dag Eian (35) etter da han selv hadde store seksuelle problemer.

Anstrengt forhold til sex

En fortid med mye mobbing gjorde at Eian tidlig forutså at han aldri kom til å få jentene på kroken. Ungdomstiden ble preget av mye angst og svært lav selvtillit. Ettersom han ble eldre, trodde han at muligheten til å ha sex ville løse alle problemene hans.

Men all usikkerheten og det dårlige synet han hadde på seg selv medførte store vansker i senga, med ereksjonssvikt som det største problemet. Sex var ikke lenger gøy, og medførte bare mer angst og stress for 35-åringen.

Men et kurs i avansert seksualitet hos hans nåværende kollega Lillian forandret alt. Der lærte han fort at ereksjonssvikt under samleie var helt normalt – noe Eian lenge trodde han var alene om.

  • Hvis/når du mister ereksjonen med en jente, si at det er bare sånt som skjer med deg iblant, og at det ikke har noe med henne å gjøre. Hvis du sier at det skjer aldri vil hun tro at det er hennes skyld.

  • Det er helt ok å være stresset eller nervøs! De færreste er helt avslappet i starten av et seksuelt møte, spesielt om det er med en ny partner.

  • Opplever du seksuelle utfordringer, snakk med partneren din om det. Om du syns du kommer for tidlig er det ikke sikkert hun syns det samme.

  • Husk at sex skal være gøy og deilig. Om noe ikke går helt etter planen, husk at man kan ha mange reserveløsninger. Du har en munn og to hender, så om ereksjonen ikke spiller på lag der og da kan du gi henne nytelse og se om det hjelper underveis.

  • Under sex så vil begge at den andre parten skal ha det bra. Sex skal ikke være «perfekt»: Man vil se at huden på magen bretter seg, at sminken ikke sitter helt perfekt og at ting ikke alltid går etter planen. Det er dette som gjør sexen ekte.

Kilde: «Sex gode grunner – en uvanlig guide til lyst og nytelse», Frisk Forlag.

– Man får jo et anstrengt forhold til sex når man alltid føler at man må prestere. Derfor føltes det stort for meg første gangen jeg kunne si til en sexpartner at «hei, ereksjonen min kan komme og gå iblant, men det er ikke din feil».

Vil avlive myter

En ereksjon vil aldri være helt stiv i lange tider. Noen ganger blir den mykere og andre ganger hardere – og begge deler er helt normalt. Det er også normalt at den plutselig blir slappere igjen, selv om du skulle ønske at den sto lenger.

Det beste du kan gjøre er å akseptere at du ikke kan kontrollere ereksjonen, og heller bare slappe av og nyte. Da legger du best til rette for at ereksjonen fungerer så godt som mulig.

At man kan forvente å ha full ereksjon gjennom hele samleiet er en av flere myter som må avlives for å få et mer realistisk bilde av sex, sier 35-åringen.

Ingen er kåte 24/7

Det at menn alltid har lyst på sex er en tilsvarende myte. De fleste vet at dette ikke stemmer og at det er helt individuelt hvor kåt man er – uansett kjønn. Likevel er det noe en kvinnelig partner kan ta ille opp om hun føler seg avvist og uattraktiv.

Andre myter er at man alltid må prestere under sex – og at partnerens orgasme er fullt og helt ditt ansvar.

– Du kan være en sexgud og likevel kan både din og partnerens orgasme utebli. En orgasme er tross alt avhengig av mange faktorer både i hode og kropp. Da hjelper det heller ikke å skulle se på sex som en form for konkurranse og orgasmen som et mål på hvor god i senga du er, påpeker Eian.

Noe annet som man må være klar over er at lyst og tenning ikke er det samme:

– Lyst skjer i hodet, mens tenning skjer i kroppen. Noen ganger vil ikke begge deler inntreffe samtidig, sier Eian.

Mener sexprat bør bli vanligere

Da Eian slet seksuelt og lette etter løsninger, syntes han det var vanskelig å finne litteratur med klar, tydelig info. Istedenfor opplevde han at ulike informasjonskilder ofte gikk rundt grøten – og at de lanserte mange merkelige forslag.

Derfor ønsket han og kollegaen å lage en bok som nærmest kunne fungere som en bruksanvisning – enten man var i startgropa eller hadde mye erfaring. Duoen ville også adressere hvordan både kvinner og menn sliter seksuelt.

Eian tror mange av utfordringene kunne vært løst dersom det ikke var så tabubelagt å snakke om sex. Han mener sex burde være like uanstrengt å snakke om som andre dagligdagse temaer, slik at myter ikke blir skapt som følge av uvitenhet.

– Jeg har opplevd å sitte på vors med gutta som skrøt av at de ga damer så kraftige orgasmer at glassene i skapet nesten knuste. Og der satt jeg og tenkte «å ja, skal damer lage lyd?». Da velger du ikke det øyeblikket til å si «dere, jeg sliter seksuelt». Men dette bør vi jo kunne snakke mer om enn vi gjør, sier han.

Vil nyte mer

Han er vant til å snakke om «kleine» temaer innen sex etter fem år som kursholder i seksualitet. Der kommer alle typer mennesker – single og par i alt fra pensjonistalder og helt ned til sene tenår.

– Som regel har de allerede et bra sexliv, men vil nyte enda mer. Eller så kommer de i forbindelse med for tidlig eller sein utløsning, ereksjonssvikt, manglende lyst eller behov for å røske i et sexliv som kanskje har blitt litt vel preget av rutine og vane.

Det fine er at de aller fleste av disse problemene kan ordnes, ifølge Eian.

For hans del ble det starten på et nytt liv da han gikk i dybden på både emosjonelle og seksuelle problemer.

– Jeg har motbevist noen gamle demoner, og i prosessen lærte jeg av tilbakemeldingene jeg fikk fra jenter, og jeg lærte å takle frykten for å få et nei. Det tror jeg har gjort meg bedre – både i senga og som menneske, sier han.