Ronaldo og Portugal til VM etter seier mot tafatt Sveits i gruppefinalen

Portugal innfridde forventningene og sikret seg gruppeseieren i gruppe B etter 2-0-seier mot Sveits i den avgjørende kampen i Lisboa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Portugal – Sveits 2-0:

Utgangspunktet foran Portugals siste VM-kvalifiseringskamp mot Sveits var enkelt: Med seier ville Cristiano Ronaldo og lagkameratene vinne B med 27 poeng på bedre målforskjell enn sveitserne.

Se hvordan Portugal tok seg til VM i Sportsnyhetene øverst!

Sveits, som hadde tatt seg direkte til VM med uavgjort, måtte se seg slått 2-0 i Lisboa og må dermed ut i playoff for å komme seg til VM-sluttspillet neste sommer.

– Det er lett å skjønne Sveits' frustrasjon. De kom til kampen etter å ha vunnet ni av ni kamper i gruppen, og trengte kun ett poeng for å kvalifisere seg. Men mot Portugal hadde de knapt ett skudd på mål og var ikke i nærheten av å vise samme spill som tidligere. Etter det Sveits viste mot Portugal så tror jeg ikke de andre lagene som må ut i playoff frykter Sveits nevneverdig, skrev BBC under sin livedekning av kampen.

– Det var usedvanlig lite brodd i det Sveits offensivt, samtykket Eurosport-kommentator Jørgen Klem.

Trekningen av playoffkampene til VM-sluttspillet i Russland skjer i Zürich 17. oktober.

Disse lagene må ut i playoff: Hellas, Sverige, Nord-Irland, Irland, Italia, Danmark, Kroatia og Sveits.

Disse er klar som gruppevinnere i den europeiske kvalifiseringen: Russland (verter), Belgia, Tyskland, England. Spania, Polen, Island, Serbia, Portugal og Frankrike

Selvmål sendte Portugal i ledelsen
Etter noen intense første 40 minutter på Estádio da Luz, fikk hjemmefansen endelig noe å juble for i det 41. minutt.

For da satte en uheldig Johan Djourou ballen i eget nett etter et innlegg fra Silva i feltet, og scoringen sendte dermed Portugal et skritt nærmere VM-sluttspillet i Russland.

På tribunen jublet også popstjernen Madonna sammen med hjemmefansen. Hun har som kjent kjøpt seg hus i Lisboa for å følge opp sønnens fotballkarriere. Madonnas sønn David Banda skrev i sommer under på en kontrakt med Benficas ungdomsakademi.

Silva doblet etter pause
Etter pause scoret Portugal igjen og feide all tvil side da André Silva fikk stå helt alene på bakerste stolpe. Han brukte to touch på å sende Portugal i ledelsen 2-0. João Moutinho fant Bernardo Silva i feltet, som stod for den målgivende pasningen til Silva.

Scoringen var forøvrig Silvas niende mål totalt i denne VM-kvalifiseringen totalt.

12 minutter før slutt kunne og burde Cristiano Ronaldo punktert kampen fullstendig. Han ble spilt helt alene med keeper. Men på utrolig vis maktet den vanligvis så effektive Ronaldo å rote det hele til for seg og mistet ballen i duell med keeper.

Flere mål ble det ikke i kampen, og Portugal tok seg til VM med 27 poeng – like mange som Sveits – men med adskillig bedre målforskjell. Da lagene møttes i kvalifiseringens første kamp i Basel, vant Sveits 2-0. Denne gangen var det Portugal som vant med samme sifre.

Ungarn og Færøyene gjorde opp om tredjeplassen. Her vant Ungarn 1-0, og Færøyene endte dermed som nummer fire i gruppa. I den tredje kampen vant Latvia 4-0 mot Andorra.