Hittil i år har politiet avdekket en kraftig økning i falske sedler i Norge.

Det er dokumentgranskere i Kripos som analyserer beslagene i pengefalsksakene landet rundt. Allerede i august hadde de mottatt 224 saker. Dét er over 50 flere enn de fikk i løpet av hele fjoråret.

I 2017 så ser vi en markant økning i forhold til 2016. Og vi er ennå ikke på slutten av året, sier dokumentgransker Håkon Schjønsby til Åsted Norge.

Tror kriminelle utnytter seddelbytte

I laboratoriet hos Kripos viser Schjønsby frem mange forfalskninger av den nye 200-lappen, som ble lansert i mai i år. Kripos mener nettopp innføringen av nye sedler kan være en av årsakene til økningen.

– Det tar tid for publikum å gjøre seg kjent med de nye, norske sedlene. Her er det nye sikkerhetselementer og det er nytt design. Så det er klart at det kan jo være en faktor. Videre tror jeg også at kanskje kriminelle ønsker å utnytte nettopp den situasjonen, sier Schjønsby.

I sommer var det flere steder der det kom bølger av falske sedler. Bare i Vestfold-byen Tønsberg og området rundt har de hatt 26 saker så langt i år.

– Pengefalsk-saker er sjeldent for vår del, så det er mye mer enn det vi pleier å ha, sier kriminalsjefen ved Tønsberg politistasjon, Knut Erik Ågrav, til Åsted Norge.

PENGEFALSK: Kripos mistenker at kriminelle utnytter at det er kommet nye sedler i omløp.
PENGEFALSK: Kripos mistenker at kriminelle utnytter at det er kommet nye sedler i omløp.

I dette distriktet har de pågrepet fem personer for bruk av falske sedler, men ingen av disse er mistenkt for å lage sedlene selv.

Aksjon mot trykkeri i Oslo

Nå er det imidlertid kommet et nytt gjennombrudd i etterforskningen av den kraftige økningen i falske sedler rundt om i landet.

I begynnelsen av september gikk nemlig politiet i Oslo til aksjon mot et trykkeri sentralt i hovedstaden.

– Der pågrep vi en norsk mann i 40-årene. Han er siktet for produksjon av falske sedler. Han har et ansettelsesforhold i trykkeriet, slik har han da hatt tilgang til utstyret, sier politioverbetjent og leder for spesiell etterforskning i Oslo politidistrikt, Roar Kvassheim, til Åsted Norge.

ANALYSE: Kripos undersøker om en seddel er falsk. Foto: Espen Storsve/Åsted Norge
ANALYSE: Kripos undersøker om en seddel er falsk. Foto: Espen Storsve/Åsted Norge

Den 43 år gamle mannen er siktet for å ha trykket nye 200-lapper og gamle 50-lapper.

Politiet etterforsker nå om den ansatte ved trykkeriet kan stå bak store deler av pengefalsk-sakene rundt om i landet.

– Vi har så langt valgt å sikte ham i seks saker. Vi tror nok volumet er langt større enn det. Ettersom det er profesjonelt utstyr som er benyttet, så er det ikke vanskelig å trykke opp et større antall sedler når man først er i gang, sier politioverbetjent Kvassheim.

Åsted Norge har vært i kontakt med 43-åringens forsvarer. Hun sier mannen stiller seg uforstående til siktelsen.

Personene som er tatt for å bruke falske penger i Tønsberg-området nekter straffskyld.