DRØMMER OM TOUR DE SKI: Men hovedmålet til Johannes Høsflot Klæbo er OL, og da kan det hende Touren må ofres.
DRØMMER OM TOUR DE SKI: Men hovedmålet til Johannes Høsflot Klæbo er OL, og da kan det hende Touren må ofres. Foto: TV 2, Christer John Auger

Klæbo tar Tour de Ski-avgjørelse i desember

Langrennskometen har svært lyst til å gå Tour de Ski.

Johannes Høsflot Klæbo (20) fikk sitt store gjennombrudd da han vant sprinten på Beitostølen i fjor. Han etablerte seg i verdenstoppen på kort tid. I verdenscupåpningen vant han sprintprologen og ble nummer tre i finalen noen timer seinere.

En uke seinere sjokkerte han en hel langrennsverden ved å bli nummer to sammenlagt i minitouren i Lillehammer, bare slått av Martin Johnsrud Sundby.

Klæbo tok sin første verdenscupseier i februar. I Lahti-VM ble det bronse på sprinten.

I takt med de gode resultatene har forventningspresset økt. Mens Klæbo i fjor kom fra ingenting og tok verdencupen med storm, vil konkurrentene garantert holde et øye med nordmannen denne sesongen.

Advarer mot Tour de Ski
Den spurtsterke unggutten har sammen med sin morfar og sprinttrener Arild Monsen lagt en plan for årets sesong. Han har svært lyst til å gå Tour de Ski, men endelig avgjørelse blir tatt etter løpene i Davos i desember.

Niklas Dyrhaug er blant dem som advarer Klæbo mot å delta i Touren.

– Han har jo ikke gått Touren før. Slik sett er det litt vanskelig å si. Noen responderer veldig bra på en slik bolk, mens andre blir veldig utslitt. Da tar det lang tid før de restituerer seg. Det er sikkert tryggest for ham å stå over, når det gikk så bra med hans opplegg i fjor. Samtidig er det ikke noe farlig for ham å stille til start heller, sier Dyrhaug til Adresseavisen.

– Må være litt smart
Det bryr ikke Klæbo seg om.

Jeg hører på morfar og Arild. Utenom det er det veldig få jeg hører på når det kommer til trening. Det er morfar, Arild og jeg som sammen skal ta avgjørelsen. Jeg tror vi må ta en vurdering når vi har gått første del av sesongen og kommet litt i gang. Da får man fort en pekepinn på om det lønner seg å gå Tour de Ski eller ikke, sier Klæbo til TV 2.

Han legger ikke skjul på at Tour de Ski er noe som frister.

– Det hadde vært en ny erfaring å gå så mange konkurranser på så få dager.

– Du har lyst?

– Klart jeg har lyst. Jeg har lyst til å gå så mye som mulig, men man må være litt smart også. Hvis målet er OL, noe det er, må man ta en vurdering på totalbelastningen. Man må få tid til å trene ordentlig også, men vi får ta en vurdering etter Davos og se da, sier Klæbo.