Derfor er den ene slåsskampen mye verre enn den andre

Ifølge ekspertene er situasjoner mer innafor dersom begge spillerne viser vilje til å slåss.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I motsetning til NHL og andre større ligaer, har ikke norsk ishockey noen kultur for slåssing.

Samtidig blir det da vanskeligere for seerne å skille situasjoner som oppstår fra hverandre.

– Hadde ingen sjanse til å forsvare seg

I helgen så vi en situasjon i Askerhallen, der Stavanger Oilers Spencer Humphries kastet seg over Frisk Askers Anders Bastiansen - uten at sistnevnte var forberedt. Humphries fikk machstraff, og situasjonen blir sett på som stygg.

– Når to stykker gjør opp på jevnt grunnlag er det mer fair, enn hvis det er stort misforhold mellom de to partene Vi skal ta i betraktning at Bastiansen satte inn en takling i forkant, og at Humphries reagerte skjønner jeg godt. Men måten han reagerte på er langt over det vi aksepterer. Bastiansen hadde snudd ryggen til, han fikk et slag som han ikke så komme og hadde ingen sjanse til å forsvare seg. Det må det bli slutt på, sier TV 2s hockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm.

Tirsdag ettermiddag ble Humphries idømt 3 kampers karantene av doms- og sanksjonsutvalget i Norges Ishockeyforbund.

Regelboken sier at dersom du starter en slåsskamp, skal du ha matchstraff. Så er det spørsmål om det er en slåsskamp, eller «voldsom oppførsel» (roughing jou.anm). Det er der dommerens bedømming av situasjonen kommer inn.

Ny situasjon på Hamar

Søndag oppstod en ny situasjon der Vålerengas Tallak Lyngset og Storhamars Kodie Curran røk i tottene på hverandre.

Denne situasjonen er også inne til bedømming hos Norges Ishockeyforbund, men oppfattes ikke på samme måte.

– Vi aksepterer ikke slåssing i norsk ishockey, per definisjon. Det er ikke lov, og vil bli bedømt i etterkant. Så har du det elementet der én er interessert i å slåss, og én ikke er det. Når to stykker gjør opp på jevnt grunnlag er det mer fair, enn hvis det er stort misforhold mellom de to partene, sier sportssjef i Norges Ishockeyforbund, Petter Salsten, til TV 2.

Altså regnes situasjonen i Askerhallen som styggere, fordi Bastiansen ikke viste noe ønske om å slåss og ikke var forberedt.

Generelt mener både Salsten og Dahlstrøm at slåssing ikke hører hjemme i norsk ishockey.

– Vi har et ønske om å vokse, at vi skal være for flere enn menigheten, og da kan vi ikke akseptere sånn som vi så på lørdag. Det er helt klart, understreker Salsten.

– Det er sjelden at slåssing forekommer i norsk hockey, sammenlignet med andre ligaer. I Norge trenger du ikke å gå ut på isen og være engstelig for at det skal bli slåssing, men jeg tror vi kan leve med at det kommer et sånt oppgjør som vi så på Hamar innimellom. Alt i alt har jeg tro på en ishockey hvor det er mindre slåssing, avslutter Dahlstrøm.