EM-KVALIK-KANDIDATER: Jesper Mathisen trekker frem Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer og Morten Thorsby.
EM-KVALIK-KANDIDATER: Jesper Mathisen trekker frem Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer og Morten Thorsby. Foto: NTB scanpix

– Disse tre U21-gutta bør være aktuelle for A-landslaget i neste kvalik

Jesper Mathisen mener Martin Ødegaard må vise seg frem mot Tyskland i kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kveld møter det norske U21-landslaget Tyskland på Marienlyst. Tyskerne er ubeseiret så langt i kvaliken. Norge har kun Aserbajdsjan bak seg på tabellen.

Se Norge Tyskland kl. 19.00

I den norske troppen er det en rekke utenlandsproffer. Ti av spillerne tjener til livets opphold utenfor Norges grenser. TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener tre av dem har potensial til å bli en del av Lars Lagerbäcks utvalgte i den kommende EM-kvaliken.

– Jeg synes Martin Ødegaard burde være bankers i troppen. Han passer kanskje ikke perfekt i måten Lagerbäck spiller på, men han kan bidra til å endre kampbildet mot flere motstandere. Bortsett fra Ødegaard mener jeg Morten Thorsby og Kristoffer Ajer er de som er nærmest. Resten av spillerne på U21-landslaget tror jeg ikke kommer til å spille en rolle i neste kvalik, sier Mathisen.

– Jeg blir ikke overrasket om Ødegaard blir tatt med i troppen til kampene i november. Jeg har ment han bør med i en tropp for å bli kjent med Lars Lagerbäck. Han har noe ingen andre norske spillere har, fortsetter Mathisen.

Viktig med spilletid
Thorsby, som til daglig er lagkompis med Ødegaard i Heerenveen, er en annen spiller Mathisen mener har potensial til å ta steget opp på A-landslaget.

– Thorsby har imponert vel så mye som Ødegaard i Heerenveen i år, men han er lenger bak i køen enn Ødegaard. Jeg tror Thorsby er en spilletype Lagerbäck liker. Til tross for det har jeg vondt for å se at han skal være en stor bidragsyter i den kommende kvaliken, sier Mathisen.

Celtics Kristoffer Ajer er den tredje spilleren Mathisen tror tar steget opp blant de store gutta.

– Ajer har vært solid de gangene han har spilt for Celtic, og vi har ikke flust av gode stoppere. Han kunne like godt vært med som mange av de andre stopperne, men for Ajer blir det viktig å få spilletid på klubblaget, sier Mathisen.

TV 2-eksperten mener Lagerbäck er i ferd med å finne en stamme i laget til den kommende kvaliken.

– Jarstein er et sikkert valg i mål. Tore Reginiussen og Håvard Nordtveit fremstår som det mest solide stopperparet. Nordtevit har en stor stjerne hos landslagssjefen. Det er åpent om hvem som spiller på backene. Omar Elabdellaoui og Jonas Svensson er alternativene på høyrebacken. På venstrebacken kjemper Haitam Aleesami med Birger Meling, som tok veldig godt vare på den sjansen han fikk. Et alternativ både på venstreback og stopperplass er Jørgen Skjelvik, sier Mathisen.

– Sentralt på midtbanen spiller selvfølgelig Sander Berge. Det er han som styrer det meste, og han er i en helt egen klasse. Det blir viktig å bygge et lag rundt ham. De som kjemper om plassen ved siden av Berge er Ole Selnæs, Markus Henriksen og Stefan Johansen. Moi virker som et klart valg på høyrekanten, mens det er åpent på venstrekanten. Mats Møller Dæhli, Jo Inge Berget og Martin Ødegaard virker som de beste alternativene. Her kan Lagerbäck velge spillertype ut fra forventet kampbilde. På topp er King bankers. I tillegg har Lagerbäck fått sansen for Sørloth, som bidrar med sin fysikk og spissferdigheter, legger TV 2-eksperten til.

– Ødegaard må vise seg frem
Ola Kamara scorer mål på bestilling i MLS, men Mathisen tror ikke det er nok til at Lagerbäck vil satse på spissen.

– Kamara og Pål Alexander Kirkevold er spillere som har vært i diskusjonen, men jeg har ingen tro på at de kommer inn i en startoppstilling. Det synes jeg heller ikke er riktig. På sitt beste er Rafik Zekhnini spennende, men han er svært skadeutsatt. Også Iver Fossum er spennende, men han har ikke hatt den utviklingen jeg trodde han skulle ha, sier han.

De norske ungguttene får en mulighet til å vise seg frem for Lagerbäck i kveld.

– Det blir gøy å se de mot et godt tysk lag. Tyskland er klare favoritter, og jeg tror kampen vil gi Lagerbäck et godt svar på hvem som er klar for et høyere nivå. U21-gutta har skuffet enormt så langt. Det ble en kjempeklønete åpning med Ajer som skulle stått over Kosovo-kampen. 5-0-seieren ble til 0-3-tap. De var klart bedre enn Kosovo på Marienlyst, så det var overraskende at de tapte der nede. U21-landslaget kommer seg ikke til sluttspill, men Tyskland-kampen blir viktig for spillere som Ødegaard, som har ambisjoner om å spille seg inn i A-troppen. Han må vise seg frem, slår Mathisen fast.

Etter brakseieren mot San Marino og hjemmekampen mot Nord-Irland er det en positiv stemning rundt landslaget. Mathisen mener likevel det ikke er grunn til å ta av.

– Vi møtte San Marino. I tillegg møtte vi et nordirsk lag som var livredde for skader og gule kort. De spilte kanskje ikke på halv maskin, men det var i hvert fall ikke full maskin. De hadde en helt annen inngang til kampen enn Norge. Det har man lagt litt bort i begeistringen over å vinne fotballkamper, sier Mathisen.

– Har skapt tro hos spillerne og folket
Europamesterskapet i fotball 2020 blir arrangert i juni og juli 2020 i 13 forskjellige byer i 13 forskjellige land.

24 nasjoner skal til EM. 20 av nasjonene kommer til EM gjennom en normal kvalifisering – de to beste lagene i de ti EM-kvalikgruppene.

Fire nasjoner kvalifiserer seg til EM gjennom det nye konseptet Nations League. Høsten 2018 starter Norges ferd mot et eventuelt EM med seks kamper i Nations League.

I Nations League slipper Norge å møte de antatt beste lagene i Europa. Mathisen mener det bør være overkommelig å vinne gruppen i Nations League.

– Det bør jo det på papiret. Vi slipper unna storkanonene, men det har vist seg at Norge har slitt mot litt svakere motstandere. Det positive er at Lagerbäck har fått det norske laget til å fremstå som tydeligere. Han har skapt en tro hos spillerne og det norske folk. Bare se på Island. Det gir håp om at også Norge, med begrenset antall mennesker og fotballspillere, kan få til store ting, sier han.