har fått to dager ekstra avlastning:

Refser kommunens tilbud til sønnen (14): – Vi klarer ikke passe godt nok på ham

BEKYMRET: Moren, her med sin yngste datteren, er svært bekymret for hva som kan skje i hjemmet når sønnen er der.
BEKYMRET: Moren, her med sin yngste datteren, er svært bekymret for hva som kan skje i hjemmet når sønnen er der. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
Etter at sønnen (14) startet en brann hjemme i familiens bolig har foreldrene vært livredde for hva som kan skje i et uoppmerksomt øyeblikk. Nå har de fått hjelp to døgn ekstra i måneden.

TV 2 fortalte i september om en familie som i lengre tid har forsøkt å få mer hjelp fra sin bydel øst i Oslo.

De har en 14 år gammel sønn med moderat psykisk utviklingshemning og sterk ADHD. Han forstår ikke konsekvenser av handlingene sine, er mye urolig og de siste par årene har det oppstått flere situasjoner som kunne blitt svært alvorlige.

TV 2 har valgt å anonymisere familien av hensyn til sønnen.

Startet brann

En natt i begynnelsen av september våknet familien av brannalarmen hjemme. De forsto ikke hvorfor den gikk av, men etter noen minutter ringte alarmsentralen og sa at alarmen hadde gått inne på det ene soverommet.

Der satt sønnen med en genser som brant, han hadde tent på den med en lighter.

Familien består av mor, far, 14-åringen og tre småsøsken. Nå er foreldrene redde for at sønnen skal skade seg selv eller noen andre av familiemedlemmene.

På skolen har han tett oppfølging, og familien har tidligere fått innvilget to ukers avlastning i måneden, men etter brannen tok de kontakt med bydelen og ba om mer hjelp.

De ønsker at han skal få bo i en barnebolig på fulltid.

– Det er forferdelig å ikke ville ha sin egen sønn boende hos seg, men vi klarer ikke følge med på ham hele tiden. Jeg elsker sønnen min og vil være med ham. Men jeg er redd for at han kan skade småsøsknene sine, eller seg selv eller oss. Jeg frykter han må leve med noe som kan bli avverget om han får den hjelpen han trenger, sier moren til TV 2.

Mer avlastning

Familien har allerede kjempet for å få de ukene avlastning de har fått. Barnevernet har flere ganger vært koplet inn, men har hver gang konkludert med at familien er så resurssterke at det ikke er en sak for dem.

Dermed er det bydelen som må hjelpe dem.

– Mennesker som har særlig tyngende omsorgsoppgaver kan ut fra en slik vurdering innvilges ulike tjenester, der i blant avlastning, slik som for denne brukeren. Helse- og omsorgtjenester er hjemlet i lov og er derfor underlagt krav til saksutredning og dokumentasjon. Bydelen har forståelse for at dette til tider kan oppleves som belastende, sier enhetslederen ved bydelen.

Etter brannen hadde bydelen og de forskjellige instansene som har med sønnen å gjøre et møte om veien videre.

Moren var ikke spesielt optimistisk.

– Jeg tør ikke engang håpe sønnen min får den hjelpen han trenger, sa hun da.

I oktober fikk familien et brev der det ble klart at sønnen får innvilget to dager ekstra avlastning i måneden, slik at han kan være på en barnebolig 16 dager i måneden.

Avlastningen skal også legges til helgene, da situasjonen har vært vanskeligst for familien.

– Det er alltid en fare for at noe skal skje når han er hjemme, men faren er størst i helgene. Dette er en bedre løsning enn vi hadde, selv om løsningen ikke er optimal, sier moren.

Å få permanent plass i barnebolig er en tidkrevende prosess, men familien har fått signalisert at dette er en løsning som ligger på bordet dersom den nye ordningen ikke fungerer.

– Vi får se om vi klarer å ha det sånn, sier moren.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook