Historiske Island til VM: – Det er rett og slett utrolig imponerende det de får til der oppe

Aldri tidligere har en nasjon med så lite innbyggere kvalifisert seg til et VM-sluttspill.

Island – Kosovo 2-0:

Heimir Hallgrímsson erstattet sukssessjef Lars Lagerbäck etter EM-sluttspillet i fjor, og på første forsøk har treneren som frem til nylig jobbet som tannlege skrevet seg inn i den islandske fotballhistorien.

Historiske Island tok seg til nemlig VM i Russland sommeren 2018 som gruppevinner etter 2-0-seier mot Kosovo mandag kveld. Everton-profilen Gylfi Sigurdsson scoret kampens første, og var servitør før Johann Berg Gudmundssons 2-0-scoring.

Se hvordan Island sikret seg VM-billett i Sportsnyhetene øverst!

Island er den første nasjonen med mindre enn én million innbyggere som noensinne har kvalifisert seg til et sluttspill i VM-historien. Island har kun 334.000 innbyggere. Det er første gang at Islands fotballandslag kvalifiserer seg til et VM-sluttspill.

– Det er rett og slett utrolig imponerende det de får til der oppe!
Den tidligere rekorden hadde Trinidad og Tobago. Nasjonen med 1,3 millioner innbyggere kvalifiserte seg til VM-sluttspillet i Tyskland i 2006.

– Alle ble sjarmert av Island i fjorårets EM, og nå skal de altså til VM også! At det er Gylfi Sigurdsson som scorer et slikt mål i en slik kamp er det jo ingen som er veldig overrasket over, oppsummerer TV 2-ekspert Jesper Mathisen til TV 2 Sporten.

Og fortsetter:

– Island har først og fremst et meget solid og hardtarbeidende kollektiv, men så har de også en stor stjerne i Sigurdsson. Han var ekstremt viktig da de kvalifiserte seg til EM, og nå leder han sitt Island til nytt mesterskap, poengterer han.

Nå håper eksperten at Norge kan se mot lilleputtnasjonen for å lære.

– Det er rett og slett utrolig imponerende det de får til der oppe, men det er langt i fra tilfeldig. De har jobbet målrettet, hardt og godt i en årrekke, og det ser vi nå resultatene av. Og så gir det jo oss i Norge håp om at store ting er mulig selv om vi også har begrenset antall gode fotballspillere, sier han.

Tråklet seg gjennom forsvaret
Etter en sjansefattig åpning på kampen eksploderte publikum på Laugardalur Stadion i ellevill jubelrus etter 39 minutters spill. Everton-profilen Gylfi Sigurdsson tråklet seg gjennom Kosovos forsvar og sendte Island opp i ledelsen 1-0.

Også den andre omgangen ble sjansefattig. Men i det 67. minutt feide Johann Berg Gudmundsson all tvil til side da han dunket inn 2-0-scoringen. Servitør var Gylfi Sigurdsson.

I den andre kampen i gruppe I kjempet Ukraina og Kroatia om andreplassen i gruppen som ville gi playoffkamp. Begge hadde 17 poeng før avspark. Andrej Kramaric sendte Kroatia i ledelsen etter 62. minutter. 20 minutter før slutt doblet samme mann ledelsen og sikret Kroatia andreplassen i gruppen som gir playoff til VM.

Det var da Island slo Tyrkia 3-0 på bortebane fredag kveld at Heimir Hallgrímssons menn tok et stormskritt mot VM i Russland 2018. Seieren mot Kosovo mandag sikret gruppeseieren i gruppe I. Island vant gruppen med 22 poeng, mens Kroatia tok andreplassen med sine 20 poeng.

Slik startet lagene:

Island (4-4-2): 1 Hannes Thor Halldorsson – 2 Birkir Sævarsson, 6 Ragnar Sigurdsson, 14 Kari Arnason, 18 Hördur Magnusson – 7 Johann Berg Gudmundsson, 20 Emil Hallfredsson, 17 Aron Gunnarsson, 8 Birkir Bjarnason – 10 Gylfi Sigurdsson, 22 Jon Dadi Bödvarsson

Kosovo (4-5-1): 1 Samir Ujkani – 15 Mergim Vojvoda, 22 Bajram Jashanica, 13 Amir Rrahmani, 19 Leart Paqarada – Alban Pnishi, 14 Valon Berisha, 8 Besar Halimi, 9 Bersant Celina, 7 Milot Rashica – 21 Atdhe Nuhiu

Dommer: Harald Lechner, Østerrike