Silje (28) har bodd syv måneder på norsk utpost – nå drømmer hun seg enda lenger vekk

INGENIØR i HAVGAPET: Silje Wennesland er ferdig med sitt andre opphold på Jan Mayen. Nå er det Sydpolen som står øverst på ønskelisten for 28-åringen fra Oslo. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2.
INGENIØR i HAVGAPET: Silje Wennesland er ferdig med sitt andre opphold på Jan Mayen. Nå er det Sydpolen som står øverst på ønskelisten for 28-åringen fra Oslo. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2.
JAN MAYEN (TV 2): Silje har vært to perioder på Jan Mayen, men er sikker på at hun vil tilbake. – Dette livet passer ikke for alle, men jeg elsker det, sier Oslo-jenta til TV 2.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frister det å flytte til en liten øy hvor det bor 17 andre, 900 km fra fastlandet og med ti flyavganger i året? Silje Grøslie Wennesland var ikke i tvil da hun som nyutdannet ingeniør så annonsen fra Forsvaret sommeren 2015.

– Å få jobben på Jan Mayen var som en drøm for meg. Jeg tror det er slik at man elsker eller hater et liv her oppe. Jeg har hatt det helt herlig, sier Silje til TV 2.

Når TV 2 møter den over gjennomsnittlig friluftsinteresserte Oslo-jenta er hun i ferd med å avslutte sitt andre halvårige opphold på vulkanøya i Ishavet.

Hun viser oss rundt på basen hvor hun har jobbet som sjefstekniker for Cyberforsvaret. Hun har hatt ansvaret for teknisk vedlikehold og feilretting av antenneparken på øya. I tillegg har hun hatt ansvar for all kommunikasjon, de satellittbaserte navigasjonssystemene og fungert som medhjelper i flytårnet.

Det er lett å tenke at Silje skal kaste seg ut i Oslos shopping- og kaféliv når hun vender tilbake til fastlandet, men hun har andre planer.

Allerede om noen uker skal hun på tur til Nepal, hvor blant annet Everest Basecamp og Island Peak (6189 moh) skal bestiges.

Før hun dro til Jan Mayen i vinter sa hun opp jobben sin i Telenor Satellite.

Det er mye flott natur på Jan Mayen, hvor man også finner verdens nordligste aktive vulkan. Foto: Privat.
Det er mye flott natur på Jan Mayen, hvor man også finner verdens nordligste aktive vulkan. Foto: Privat.

– Jeg er vel en av få ingeniører som har sagt opp en fast stilling i disse tider. Men eventyrlysten ble for stor og jeg kunne ikke la en slik sjanse gå i fra meg. Heldigvis har jeg vært så heldig å fått et vikariat hos min gamle arbeidsgiver som jeg kan starte i når jeg er tilbake fra turen.

Det hun har likt best med oppholdene på Jan Mayen er muligheten for å kombinere jobb med helt unike turmuligheter.

– Det er fint å gå tur hjemme også, men her kan man gå langs vulkankratere og i dype grotter. man kan vandre på øde, svarte strender, legge søndagsturen oppom en isbre og ikke minst bestige verdens nordligste aktive vulkan, Beerenberg 2277 moh. Det er mye historie og et landskap man ikke finner andre steder.

Savner agurk og tomat

Hun sier det var blandede følelser første gang hun ankom øya som helt nyutdannet ingeniør. Den første dagen var tung.

– Jeg satt alene på rommet og lurte på hva jeg egentlig hadde gjort. Jeg følte meg veldig uerfaren som kom rett fra studiene og opp hit. Og ikke kjente jeg noen. Jeg tenkte at jeg ville hjem til mamma og pappa, ler hun.

Heldigvis gikk det raskt over, og Silje kom fort inn i øytilværelsen. Hun sier at hun elsker å leve liv som få andre gjør.

Men det er også ting hun savner.

– Frukt og grønnsaker er det jeg lengter aller mest etter. Det kommer forsyninger hit annenhver måned, og det går fort unna. Så er det over på hermetikk og frosne grønnsaker. Hjemme tar vi tomat og agurk for gitt, men her blir det høydaren, ler Oslo-jenta.

Silje traff kjæresten Sigmund under sitt første opphold på øya. Foto: Privat.
Silje traff kjæresten Sigmund under sitt første opphold på øya. Foto: Privat.

I tillegg til teknisk personell fra Forsvaret, inkluderer de ansatte kokker, kjøkkensjef og sykepleier. Det er også fire personer fra Meteorologisk institutt på øya.

Under Siljes første opphold på Jan Mayen ble hun kjent med en annen ansatt, Sigmund (29). De to gikk fra å bli venner, til senere å bli kjærester. Og denne gangen fikk de muligheten til å dra tilbake til vulkanøya i ishavet sammen.

– Han er like eventyrlysten som meg, så det er en perfekt match.

Siljes venner og familie synes det er spennende at hun har vært på Jan Mayen, men nå gleder de seg til å få henne tilbake til fastlandet.

– Hvordan blir det å komme hjem?

– Det er en skikkelig overgang. Her ute er vi 18 mennesker og så er man plutselig i Oslo, hvor det kryr av folk. Og så er det skikkelig uvant å gå i butikken. Ikke nok med at man man kjøpe sin egen mat, man må bruke penger også!

Det er Forsvarets Hercules-fly som frakter ansatte opp og ned til Jan Mayen. Det er bare 10 avganger i året. Foto: Privat.
Det er Forsvarets Hercules-fly som frakter ansatte opp og ned til Jan Mayen. Det er bare 10 avganger i året. Foto: Privat.

– Som på leirskole

Silje sier hun nyter å gå til dekket bord, og sier at akkurat på det punktet lever de et luksusliv.

Ellers er det enkle forhold. Hun har enerom, men deler bad med andre kvinner. I tillegg er det fellesrom, tv-stuer og bibliotek. Det er også en liten butikk hvor man kan kjøpe suvenirer og det aller viktigste. Utenfor er det et oppvarmet svømmebasseng hvor man kan ta en dukkert. Det er to hunder på øya; Kuling og Storm.

– Selv om Jan Mayen ligger langt fra fastland, føler jeg meg ikke på en øde øy. Dagens teknologi har på en måte gjort avstanden mindre. Det minner vel kanskje litt om å være på leirskole, siden vi får alle måltidene servert.

Det er stadig flere kvinner som jobber på Jan Mayen, og Silje sier det ikke har vært plagsomt å være ung kvinne i et mannsdominert miljø. Tradisjonelt har kvinnene jobbet på kjøkkenet og som sykepleiere, men nå blir det stadig mer vanlig med kvinnelige ingeniører.

Sørpolen er drømmen

På denne basen bor alle de 18 som lever på øya. Foto: TV 2.
På denne basen bor alle de 18 som lever på øya. Foto: TV 2.

Silje legger ikke skjul på at det er spesielt å bo på øya, og at kollegene dine også nødvendigvis blir å regne som både venner og familie.

– Det kan bli litt intenst å bo så tett oppi hverandre, men jeg er ikke noe glad i krangling. Om man trenger å puste litt er det beste å komme seg ut. Å gå tur er det beste, og det er flere hytter rundt på øya vi kan bruke når vi trenger en pause, sier Silje.

Hun er helt sikker på at hun kommer til å søke seg tilbake til Jan Mayen, men akkurat nå er det en annen jobb som henger høyt.

– Nå er drømmen et opphold ved Troll forskningsstasjon på Sydpolen. Der er det seks personer som overvintrer og jeg tar meg gjerne en tur dit. Jeg har kanskje litt rare drømmer, men det er slik det er, sier Silje.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook