TV 2 har tidligere fortalt at 325 enslige mindreårige afghanske asylsøkere har rømt fra norske mottak, fordi de frykter å bli tvangssendt tilbake til hjemlandet når de fyller 18 år.

I høst kan det bli politisk omkamp om asylbarn-praksisen. Både KrF og Venstre vil ha slutt på at barn skal få midlertidig opphold og sendes ut når de blir 18. Ap ønsker også endringer, og dermed er det flertall i Stortinget for å myke opp praksisen.

Men regjeringen frykter en strøm av unge asylsøkere fra Afghanistan til Norge, dersom regelverket for mindreårige afghanere mykes opp.

– Hvis vi slipper opp og gir flere opphold nå, vil signalene nå både Afghanistan og land rundt veldig fort og da kommer det mange flere, sier Vidar Brein-Karlsen, statssekretær i Justisdepartementet.

– Ubarmhjertig praksis

Jusprofessor Mads Andenæs har ingen tro på det Justisdepartementet sier.

– Man kan ikke ofre mennesker på noen slike veldig, veldig løse antagelser, presiserer Andenæs.

Han mener det er en ubarmhjertig praksis å sende unge mennesker til Kabul slik situasjonen er nå.

– De har akkurat fylt 18 år og de har bodd i Norge i forskjellige lengder av tid. Det er ikke akkurat den beste forberedelsen for å greie seg som et pur ungt menneske under de forholdene som er i Kabul i dag, sier Andenæs.

– Ikke trygt i Afghanistan

Også nyvalgt president i Røde Kors, Robert Mood, sier at Afghanistan ikke er et trygt land å bo i nå. Som tidligere forsvarstopp kjenner Mood forholdene i Afghanistan godt, og forteller om et stadig farligere land å befinne seg i.

– Det vi ser i Afghanistan og hører fra våre folk der, er at det blir stadig farligere i større og større områder av landet. Det er faktisk farlig å være der for Røde Kors-arbeidere, forteller Mood.

Mood har blant annet vært generalinspektør for Hæren, samt sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten.

– Det er helt åpenbart at det ikke er en trygg oppvekst å reise til Afghanistan, mener Røde Kors-presidenten.

Mood presiserer også at de som legger ut på flukt gjør det fordi de trenger trygghet.

– Og den tryggheten må de få. Og det vil ikke føre til, slik jeg ser det, at vi får en flom av mennesker av den grunn. De flykter av helt andre årsaker og de fortjener den tryggheten vi kan gi dem, sier Mood.

– Vi må sørge for at de barna som kommer til oss får en trygg oppvekst og vi har plass til flere, mener han.