Mandag startet rettssaken mot tre 18 år gamle menn, som står tiltalt for en rekke forhold på Etterstad –og Ulsrud vidergående skole.

Det groveste tiltalepunktet, som alle tre ifølge politiet skal ha vært med på, omhandler en voldsepisode i et klasserom i skoletiden på Etterstad videregående skole.

En 19 år gammel mann skal her ha blitt utsatt for vold og ranet for en mobiltelefon og penger i skoletiden tirsdag 3. januar i år.

I storefri

Fornærmede i saken møtte opp i Oslo tingrett mandag ettermiddag for å avgi sin forklaring.

Da hadde allerede de tre tidligere på dagen nektet straffskyld for forholdet – de nekter alle for å ha deltatt i hendelsen.

– Jeg var i klasserommet, det var storefri, da flere personer kom inn. Klokken var rundt 11.30. Jeg kjenner den ene, men ikke de andre. De kommer bort til meg og spør om jeg kjenner en navngitt person, som jeg ikke kjenner. Deretter begynner de å slå meg, sier den 19 år gamle mannen.

Han forklarer videre at en av de tiltalte tar tak i en stol og begynner å slå ham med den.

Senere tok en av de andre tiltalte tak i et kosteskaft, som han ble slått gjentatte ganger med mot beina.

– Jeg bare lot dem slå, men beskyttet ansiktet mitt, forklarer han.

Ropte i retten

Da slagene sluttet, forklarer fornærmede at de ba ham gi ham mobiltelefonen hans og koden.

– Jeg gjorde dette, jeg var redd de skulle slå videre, sier han.

De tok også pengene han hadde på seg, noen hundre kroner, og ba ham «dra av seg buksa for å se om han hadde baller», mens de tok fram en telefon for å filme det. Dette nektet han å gjøre, og de ga seg, forklarer han.

– De sa jeg måtte gi dem 3000 kroner dagen etter, før de gjorde det klart at de visste hvor jeg bodde, sier han.

Under fornærmedes forklaring, som strider med det de tiltalte selv har forklart, var de tre på tiltalebenken åpenbart misfornøyde.

– Din jævla løgner, ropte en av dem på et tidspunkt under forklaringen, før han raskt ble stanset av dommerfullmektig Ingeborg Olebakken.

To av de tre fornærmede var på gjerningstidspunktet elever ved Ulsrud videregående skole, og har forklart at de ikke var på Etterstad på det aktuelle tidspunktet. Tredjemann sier han var i klasserommet, men at han ikke deltok i volden og ranet.

Fornærmede opplyser at det var flere enn de tre som deltok i volden, men det er kun disse tre politiet har greid å identifisere.

Han ble ikke alvorlig skadd, men har fått skadene, blåmerker og hevelse ved tinningen, dokumentert av en lege.

– Truet

I løpet av fornærmedes forklaring kom det fram at han har slitt en del etter hendelsen.

– Jeg har vært redd for å gå ut hjemme etterpå, i tilfelle de skulle komme tilbake. Det er også noen som har sagt at folk leter etter meg, og at jeg ikke burde møte i retten i dag, forklarer han.

– Men du velger jo å møte her i dag. Hvorfor det? spør aktor Guro Enger.

– Fordi jeg vil det, sier han.

Fornærmede sier han ikke vet hvorfor de tre slo og ranet ham.

Samtidig reagerte Thomas Rafen Wyller, forsvarer for en av de tiltalte, på at fornærmede kom med påstander om trusler i forkant av rettssaken under rettsforhandlingene.

– Dette er nye straffbare forhold som mine klienter ikke har hørt noe om og som vi ikke kan forholde oss til, sier han.

Aktor Enger parerte det med at fornærmede vil bli tatt inn til et avhør dersom dette skal straffeforfølges videre.