PRESENTERTE NY EM-KVALIK: Toppfotballsjef Nils Johan Semb og landslagssjef Lars Lagerbäck forklarte hvordan Norge kan komme til EM i 2020.
PRESENTERTE NY EM-KVALIK: Toppfotballsjef Nils Johan Semb og landslagssjef Lars Lagerbäck forklarte hvordan Norge kan komme til EM i 2020. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Det blir ikke lettere å kvalifisere seg til mesterskap

Lars Lagerbäck delte tankene sine om kvalifiseringen til EM i 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Europamesterskapet i fotball 2020 blir arrangert i juni og juli 2020 i 13 forskjellige byer i 13 forskjellige land.

24 nasjoner skal til EM. 20 av nasjonene kommer til EM gjennom en normal kvalifisering – de to beste lagene i de ti EM-kvalikgruppene.

Fire nasjoner kvalifiserer seg til EM gjennom det nye konseptet Nations League. Høsten 2018 starter Norges ferd mot et eventuelt EM med seks kamper i Nations League.

I Nations League rangeres lagene i fire divisjoner: a, b, c og d. Man møter kun lag som er rangert på samme nivå. Én nasjon fra hver divisjon skal til EM.

Alle de beste nasjonene i Europa havner i divisjon a. Norge vil havne i divisjon c. Potensielle motstandere for Norge i Nations League er per dags dato Skottland, Estland, Montenegro, Ungarn, Helles, Albania, Serbia, Slovenia, Israel, Bulgaria, Kypros, Litauen, Tyrkia og Finland. Det vil være fire puljer innenfor divisjon c. De fire gruppevinnerne går til semifinale. Vinnerne av semifinalene møtes i en finale, der en EM-billett ligger i potten.

Oppsummert betyr det at Norge har to muligheter til å komme til EM 2020. Den første muligheten for Lars Lagerbäcks menn er å bli nummer én eller to i den normale EM-kvaliken. Den andre muligheten er å vinne finalen i Nations League.

Med så tett program blir det ikke tid til privatlandskamper. Norges landslagssjef innrømmer at det en omveltning bare å spille avgjørende landskamper.

– Man vil alltid vinne treningskamper, men da rullerer man ofte på mindre erfarne spillere som man gjerne ikke vil gjøre i Nations League. Det blir ikke lettere å kvalifisere seg til sluttspillet, men dette er toppidrett. Vi skal passe på at vi er så gode at vi kvalifiserer oss, sier Lagerbäck, som ikke vil svare på om det er lettest å ta seg til EM via vanlig kvalik eller Nations League.

– Jeg skal svare når jeg har sett trekningen. Den har en viss betydning, smiler han.

Ett av lagene i gruppe d skal til EM. Det betyr at nasjoner som Luxembourg, Færøyene og Andorra vil få en større mulighet til å komme til EM gjennom Nations League.

Likevel vil verken toppfotballsjefen eller landslagssjefen innrømme at Norge ville vært best tjent med å tape mot San Marino og Nord-Irland for å havne i den laveste divisjonen.

– For å utvikle et fotballag tror jeg det er en fordel å komme i divisjon a. Man møter mye lettere motstand i divisjon d enn de andre, sier Semb.

– Man må være litt egoistisk. Om vi bare taper hadde vi ikke beholdt jobben, humrer Lagerbäck.