SPILL: I mobilspillet kan du slåss mot HPV-viruset og se hvordan det smitter.
SPILL: I mobilspillet kan du slåss mot HPV-viruset og se hvordan det smitter. Foto: Skjermdump av spillet.

Mobilspill skal forebygge livmorhalskreft

Kreftregisteret har lansert et mobilspill for å øke bevisstheten rundt HPV-viruset. Spillet er lastet ned nesten 10.000 ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å øke forståelsen om hvordan HPV-viruset fungerer, har Kreftregisteret utviklet et mobilspill ved navn «Fight HPV».

Spillet gjenspeiler ulike prosesser som skjer i kroppen ved HPV-smitte. I tillegg kan man lese tekster med informasjon om ulike virustyper, forebygging og beskyttelse.

– Den største motivasjonen har vært å øke bevisstheten. Vi vet at mange kvinner ikke kommer til screening. Den viktigste årsaken er at det ikke reflekteres over hvor viktig det er, sier leder Mari Nygård i Kreftregisterets HPV-gruppe.

Spillet ble lansert i stillhet i starten av året. Promoteringen av det begynte i en video på sosiale medier i mai. Per dags dato er spillet lastet ned nesten 10.000 ganger.

Gå til undersøkelse

Ønsket er å gi økt kunnskap om viruset slik at flere vil delta på screening – eller masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, som det også kalles.

Screening dreier seg i all hovedsak om å teste mange, og antatt friske, for å finne noen få syke.

Derfor anbefales det at alle kvinner mellom 25 og 69 år tar en celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Programmet sender et brev med en påminnelse til kvinnene dersom det er gått mer enn tre år siden siste prøve.

Nå ønsker forskere å tallfeste hvem som laster ned appen og om flere kommer til screeningen.

– I spillet kan du fylle ut et lite spørreskjerma, så deltar du i forskningen. Studien pågår nå, og foreløpig har 695 meldt seg på, sier Nygård.

Gaming-elementer

Hun forklarer at gaming-elementer kan forsterke læringsprosessen, og siden de aller fleste har smarttelefon og liker spill, ble dette en spennende måte å drive folkeopplysning på.

HPV er forkortelse for humant papillomavirus, og er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen.

HPV-smitte er den største årsaken til livmorhalskreft i Norge. Til enhver tid har 20 prosent av den seksuelt aktive delen av Norges befolkning HPV-viruset.

I løpet av livet smittes rundt 80 prosent av befolkningen. De som har HPV-viruset får ingen merkbare symptomer.

HPV tilhører en gruppe virus som inkluderer mer enn 100 typer. Vel 40 av disse virustypene forekommer i slimhinnen i underlivet. De fleste er ufarlige og gir ingen symptomer. Noen kan forårsake kjønnsvorter og celleforandringer i livmorhalsen, som går tilbake av seg selv eller kan behandles. Noen er kreftfremkallende, de kalles høyrisiko HPV-typer.

Regjeringen besluttet i 2016 at alle kvinner som er født i perioden fra 1991 til 1996 skal få tilbud om gratis HPV-vaksine de neste to årene. Vaksinen beskytter mot de typene av HPV-infeksjoner som kan føre til livmorhalskreft.

Kilde: Kreftregisteret

– Vi testet en tidlig versjon på skolebarn i Zambia, for å se om spillet var lett å forstå, og det gikk utmerket, sier hun.

Spillet finnes både på norsk og engelsk. Nygård forteller at appen er tilgjengelig globalt. Nedlastingen har foregått i flere land, deriblant i Kina er det større interesse.

– Det er store muligheter for å tilpasse spillet til forskjellige kulturer og språk, sier hun.