MANAGER: Graeme Souness trente Liverpool mellom 1991 og 1994. Her er han avbildet som Newcastle-manager.
MANAGER: Graeme Souness trente Liverpool mellom 1991 og 1994. Her er han avbildet som Newcastle-manager. Foto: Martyn Harrison

Liverpool-manageren sa nei til å hente Manchester United-legender

Graeme Souness mente han hadde nok problemer i troppen fra før.

– Jeg valgte å ikke hente to spillere som senere ble Manchester United-legender, innrømmer Graeme Souness i et utdrag fra sin nye bok publisert i The Times.

Souness hadde en mislykket periode som Liverpool-manager mellom 1991 og 1994. I løpet av tiden som sjef for Merseyside-klubben ble han tilbudt Eric Cantona og Peter Schmeichel, som til sammen spilte 435 kamper for de røde djevlene, men takket pent nei.

Lørdag 13.30 kan du se Liverpool – Manchester United på TV 2 Sport Premium og Sumo!

– Ron Yeats, sjefsspeideren vår, fortalte meg at det var en ung, dansk keeper – Peter Schmeichel – som var Liverpool-fan og villig til å betale selv for reise og hotell dersom han fikk trene med oss, skriver Souness.

– Jeg prøvde å erstatte Bruce Grobbelaar, noe som viste seg å by på problemer. I tillegg hadde jeg nettopp signert David James, så jeg tenkte at jeg kunne klare meg uten en uerfaren keeper, forklarer han.

Droppet Cantona

Om den kontroversielle superstjernen Eric Cantona, skriver Souness at han ikke ønsket seg flere problemer.

– Eric Cantona var en annen jeg droppet. Etter en hjemmekamp mot Auxerre oppsøkte Michel Platini meg. Han sa at han hadde en spiller til meg – en bråkmaker, men en god spiller. Det siste jeg trengte var enda et problem i troppen, skriver den tidligere Liverpool-manageren.

– Jeg hadde flere spillere på over 30 jeg måtte kvitte meg med, så jeg trengte ikke mer trøbbel. Jeg fortalte ham at jeg så etter noe annet, så det ble et nei fra meg.

Da skotten tok jobben på Merseyside, skal han ha blitt advart om at Liverpool «bare hadde én spiller» av daværende klubbsekretær Peter Robinson. Spilleren han siktet til var John Barnes, som pådro seg en akkillesskade like etter han skrev under på en ny kontrakt.

– Når jeg ser tilbake på tiden som Liverpool-manager, tenker jeg at det var rett jobb til feil tid. Etter skaden følte jeg John (Barnes) tok foten av gasspedalen, og jeg fikk aldri se den versjonen av ham alle snakket om.

– I tillegg spurte Peter Beardsley og Steve McMahon om å få dra innen et halvt år. Ray Houghton ønsket å dra hjem til London fordi konen hans hadde hjemlengsel, men plutselig spurte han om han kunne dra til Aston Villa. Jeg så fortsatt på Liverpool som stedet å være i europeisk fotball, men det var tydelig at spillerne så annerledes på det.

Ikke samme mentalitet

Som spiller fikk Souness 359 kamper for Merseyside-klubben, og var med å vinne ligaen fem ganger i løpet av seks og et halvt år.

Under en hjemmekamp mot Wimbledon, i managerperioden, hadde noen festet en lapp med ordet «bothered» på This Is Anfield-skiltet spillerne går forbi når de entrer banen.

– Jeg ble fortalt at det var Vinnie Jones. Spillerne mine bare lo av det. Hvis noen hadde gjort det da de tidligere Liverpool-lagene spilte, ville vi sett på det som respektløst. Den gløden Liverpool alltid hadde hatt var borte, forklarer han.

Lørdag 13.30 møter Liverpool Manchester United på Anfield. Storkampen ser du på TV 2 Sport Premium og Sumo.