DYR MANN: Manchester United betalte store penger for Victor Lindelöf, men ifølge kommentatorene under Sveriges G18-landskamp får ikke gamleklubben nytte av det.
DYR MANN: Manchester United betalte store penger for Victor Lindelöf, men ifølge kommentatorene under Sveriges G18-landskamp får ikke gamleklubben nytte av det. Foto: Jason Cairnduff

Kommentatorskandale i Sverige: Avslørte detaljer om Lindelöf-penger

Kommentatorer utleverte overgangdetaljer og sex-forbryter under sending på Det svenske fotballforbundets nettside.

Det svenske G18-landslaget tok en overbevisende 3-0-seier over Hviterussland lørdag, men det gikk ikke like smertefritt i kommentatorbuen.

Joakim Sörensen og Niclas Tagesson kommenterte oppgjøret på Det svenske fotballforbundets egen TV-kanal. Uten å vite at de snakket for åpne mikrofoner, der de fritt omtalte flere av de mest betente sakene i svensk fotball for tiden, skriver Aftonbladet. Alt lå ute på forbundets nettsider til søndag formiddag. Da ble alt fjernet, men skaden var allerede skjedd og hadde lagt ute i over tolv timer.

En av sakene de kommentatorene omtaler er viderekjøpsklausulen til Victor Lindelöf, der det skal ha oppstått en tvist mellom Benfica og midtstopperens gamleklubb Västerås SK da Manchester United hentet ham i sommerens overgangsvindu.

Til slutt skal Västerås ifølge Aftonbladet ha fått om lag 50 millioner kroner av overgangssummen, men kommentatorene hevder pengene ikke kommer Lindelöfs gamleklubb til gode.

– Har dere hørt hva som skjedde? Etter at pengene kom inn, trakk hele styret seg. De tok pengene og stakk, sa Joakim Sörensen.

– Det er helt vilt, fulgte ekspertkommentator Niclas Tagesson opp.

Kommentatorene navnga også en spiller i Allsvenskan som er mistenkt for seksuelt misbruk av en mindreårig.

– Det er forferdelig. De har åpenbart vært sammen, eller han har i hvert fall truffet jenta med alvor. Begge har sagt at det var gjensidig, men dessverre er det fortsatt ulovlig. Det er likevel forferdelig at det var gjensidig, for det er klassifisert som seksuelt misbruk av et barn. Det er så forferdelig, sa Sørensen, og la til at han ikke trodde mannen kunne spille mer fotball i Sverige «uansett hva som skjer».

Det er heller ikke bare detaljer runder Victor Lindelöfs overgangsavtale kommentatorduoen snakker om. Tagesson hevder GIF Sundsvall låner penger med sikkerhet i viderekjøpsklausulen på RB Leipzig-stjernen Emil Forsberg, som har vært koblet til flere av Europas største klubber.

– Forsberg tok selv på vei og ringte til klubbformannen, og lurte på hva de holdt på med. Formannen erkjente at det ikke var bra, forteller Tagesson.

Joakim Sörensen forklarer skandalene med at feil fil ble lastet opp etter kampen, og at påstandene ikke var en del av direktesendingen. Han innrømmer at det var en tabbe og beklager det som ble sagt.

Det svenske fotballforbundet gjør det klart at påstandene ikke har noe å gjøre med forbundet.

– Det er eksterne individers spekulasjoner og oppfatninger som ikke speiler verdiene til Det svenske fotballforbundet, sier pressesjef Niklas Bodell.