ELLEVILL JUBEL: Egypt sikret seg VM-spill for første gang siden 1990 etter seieren mot Republikken Kongo. Mohamed Salah scoret det avgjørende 2-1-målet på overtid. Foto:REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
ELLEVILL JUBEL: Egypt sikret seg VM-spill for første gang siden 1990 etter seieren mot Republikken Kongo. Mohamed Salah scoret det avgjørende 2-1-målet på overtid. Foto:REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Disse lagene er VM-klare

23 av 32 VM-nasjoner er allerede klare. Her får du den fulle oversikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

14. juni 2018 sparkes fotball-VM i gang på Luzjniki Stadion i Moskva. Vertsnasjonen Russland spiller åpningskampen mot en hittil ukjent motstander, men nå er totalt 23 av 32 VM-nasjoner klare.

Det er allerede klart at Kroatia, Italia, Danmark, Nord-Irland, Sverige, Irland, Sveits, Hellas, Honduras, Peru, Australia og New Zealand må gjennom to knalltøffe playoff-kamper for å sikre seg VM-spill.

Få full oversikt over hvem som er seedet i playoff nederst i saken.

Disse afrikanske lagene er klare
Nigeria
ble den første afrikanske nasjonen til å kvalifisere seg til VM i Russland. Laget var i en tøff gruppe med Zambia, Kamerun og Algerie, men etter fire seirer og én uavgjort ble gruppeseieren avgjort. Det var Arsenal-spilleren Alex Iwobis mål i 1-0-seieren mot Zambia som sendte nigerianerne til VM.

Søndag kveld ble også Egypt klare for VM-spill. Liverpools Mohamed Salah sendte hjemmelaget i føringen mot Republikken Kongo, men Arnold Bouka Moutou utlignet tre minutter før slutt. Dermed så det ut til at Egypt måtte vente med å slippe jubelen løs, men fem minutter på overtid fikk egypterne straffe, og Salah prikket inn 2-1. Det er første gang landet er kvalifisert til VM siden 1990.

Totalt er det fem afrikanske lag som får VM-plass.

I gruppe A kjemper Tunisia og DR Kongo om førsteplassen. Marokko og Elfenbenskysten kjemper om avansement fra gruppe C, mens ingenting er avgjort i gruppe D, der alle fire lag (Senegal, Burkina Faso, Kapp Verde og Sør-Afrika) fortsatt har muligheter til å ta puljeseieren.

Disse asiatiske lagene er klare
Iran
var den nasjonen som gjorde det aller best i den asiatiske kvalifiseringen. Carlos Queirozs mannskap tapte ingen kamper i det avgjørende gruppespillet, og vant dermed gruppen med god margin. Den 22-årige Rubin Kazan-spissen Sardar Azmoun scoret elleve ganger i løpet av kvalifiseringen. Angriperen står med hele 21 mål på sine 27 landskamper.

Sardar Azmoun jubler for nok en Iran-scoring mot Syria i september. Foto: AFP PHOTO / ATTA KENARE
Sardar Azmoun jubler for nok en Iran-scoring mot Syria i september. Foto: AFP PHOTO / ATTA KENARE

På plassen bak Iran havnet Sør-Korea, som dermed også er direkte kvalifisert til Russland-VM. Det er den niende gangen på rad at sørkoreanerne kvalifiserer seg til VM.

I den samme kvalifiseringsgruppen endte Syria på tredjeplass med to poeng mindre enn Sør-Korea. Laget måtte dermed ut i playoff mot Australia, som kom på tredjeplass i den andre puljen. Australia tok ledelsen i det første oppgjøret takket være Robbie Kruse, men syrerne utlignet på straffe etter 85 minutter. I returoppgjøret sørget en Tim Cahill-scoring i 2. ekstraomgang for at Australia gikk videre. De møter Honduras til et nytt playoff-oppgjør.

Syrias Omar Al Soma jubler for sin svært viktige straffescoring mot Australia. Kampen ble for øvrig spilt i Malaysia. Foto: REUTERS/Lai Seng Sin
Syrias Omar Al Soma jubler for sin svært viktige straffescoring mot Australia. Kampen ble for øvrig spilt i Malaysia. Foto: REUTERS/Lai Seng Sin

Japan stakk av med seieren i Australias svært jevne gruppe. 20 poeng holdt til gruppeseier foran Saudi-Arabias 19 poeng. Men to plussmål mer enn Australia gjorde at Saudi-Arabia kunne juble for VM-plass. Spissen Mohammad Al-Sahlawi scoret for øvrig 16 ganger i løpet av gruppespillet. Det er det kun Robert Lewandowski (Polen) og Ahmed Khalil (De forente arabiske emirater) som kan matche.

Disse er klare fra CONCACAF
En scoring i det 94. minutt sikret Costa Rica 1-1 hjemme mot Honduras. Det ene poenget var nok til å løse ut billett til neste års fotball-VM i Russland.

Fra før var Mexico allerede klar for VM fra denne regionen. USA var tabelltreer før siste kamp, men falt ned til 5. plass etter tapet mot Honduras natt til onsdag. Panama slo Costa Rica og klatret til den viktige 3. plassen, mens Honduras må ut i playoff mot New Zealand. For første gang på 32 år skal ikke USA spille VM.

I den søramerikanske kvalifiseringen var Brasil klare for VM allerede i mars. Natt til onsdag ble Uruguay, Colombia og Argentina klare. Sistnevnte havnet tidlig i trøbbel mot Ecuador, men et hat trick av Lionel Messi sikret VM-plass.

Peru må ut i kvalik.

New Zealand til playoff
I Oseania er det ingen som blir direkte kvalifisert etter endt gruppespill, men vinneren på kontinentet får muligheten til å kvalifisere seg via en interkontinental playoff. New Zealand slo Salomonøyene 8-3 sammenlagt. Det betyr at All Whites møter Peru til et heftig dobbeltoppgjør.

Disse er klare fra Europa
Russland skal naturlig nok delta i VM på hjemmebane. Belgia ble den andre europeiske nasjonen som ble VM-klar. Allerede i september kunne belgierne juble for VM-billett. Senere er også Tyskland, England, Spania og Polen blitt klare for VM.

Mandag ble Island og Serbia VM-klare. Tirsdag gjorde Frankrike og Portugal jobben.

En rekke nasjoner må ut i playoff for å komme til VM. Kroatia, Sveits, Danmark og Italia blir seedet.

Nord-Irland, Irland, Sverige og Hellas blir useedet.