Søndag formiddag skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding at farenivået ved fjellet Veslemannen nedjusteres.

Dermed kan innbyggerne som bor under de ustabile fjellmassene trolig flytte tilbake igjen – nok en gang, til hjemmene sine.

– Etter store bevegelser i Veslemannen som følge av naturlig nedbør og ekstra tilførsel av vann, ble vanntiltaket avsluttet tidlig lørdag. Etter dette har bevegelsene avtatt mye, opplyser NVE.

Mindre bevegelser

Det er varslet kaldt vær fremover, og det ligger snø på toppen av fjellpartiet. Kulden gjør at faren for ras minker.

– Nå er det en sakte avtagende trend i hastighet, og det er varslet kaldt og tørt vær fremover. Hastighetene er søndag morgen rundt 5 cm/døgn i øvre del, og under 1 cm/døgn i nedre del, skriver NVE pressemeldingen.

Politiet i Møre og Romsdal melder samtidig at evakueringen av beboerne opphører som følge av nedjusteringen.

Det var mandag denne uken at NVE oppjusterte farenivået fra gult til oransje. Tirsdag ble nivået hevet til rødt, og NVE mente det var ekstrem fare for ras fra Veslemannen. Beboere og dyr ble derfor evakuert.

NVE har ved flere anledninger uttalt at de ønsker at det skal gå et ras, først og fremst for at beboerne under fjellet kan leve tryggere.

Funket ikke med vann

Torsdag og fredag pumpet NVE inn tusenvis av liter vann inn i fjellets sprekker, i håp om at økt vanntilførsel ville fremprovosere et ras.

Tross over 100.000 liter vann og økte bevegelser i fjellet har det ikke blitt utløst et ras.

Lørdag uttalte sjefsgeolog ved NVE, Lars Harald Blikra, at de trolig ikke ville klare å utløse et ras.

– Vi har besluttet å avslutte vanntiltaket på toppen av Mannen. Vi har fått bra respons fra fjellet – med store bevegelser. Men vi klarer ikke å utløse et skred. Vi vil ikke klare det med den kapasiteten vi har på pumpene, sa Blikra til TV 2 klokken 12.00 lørdag.

Det er fjerde året på rad, på nesten samme tidspunkt på året, at NVE har satt farenivået opp til rødt. Denne uken har det blitt gjort rekordhøye målinger i fjellet. Fredag kveld var det hastigheter i fjellet på over 20 centimeter i en kortere periode.

Du kan fortsatt se på Mannen – hele døgnet, på vårt direktekamera.