NY JOBB: Kim Yo-jung har fått ny toppstilling i det øverste beslutningsorganet i Nord-Korea. Her sammen med storebror Kim Jong-un.
NY JOBB: Kim Yo-jung har fått ny toppstilling i det øverste beslutningsorganet i Nord-Korea. Her sammen med storebror Kim Jong-un. Foto: Reuters/Damir Sagolj

Kim Jong-un gir lillesøster (28) toppstilling

Kim Yo-jung (28) blir én av Nord-Koreas toppledere i sin nye stilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder i Nord-Korea, Kim Jong-un (33), har forfremmet sin egen søster – Kim Yo-jong.

Ifølge The Guardian er det sannsynlig at Kim Yo-jung (28) har erstattet lederens tante, Kim Kyong Hee i toppstillingen.

Mer makt i familien

Kyong Hee var en sentral rådgiver for landets tidligere leder, Kim Jong-il. Også de var søsken.

Lillesøsteren til den svært omstridte lederen skal dermed fungere som en av flere politiske rådgivere i landets øverste beslutningsorgan – politburo, hvor Kim Jong-un selv er leder.

– Det viser at hennes CV og erfaring har langt mer enn tidligere antatt, og det er en ytterligere konsentrasjon av makt innad i Kims familie, sier Michael Madden, ekspert på Nord-Korea ved Johns Hopkins Universitetet til Reuters.

Annonseringen av søsterens nye jobb skjedde lørdag, i forbindelse med at Kim Jong-un deltok på et partimøte for å diskutere landets atomvåpenutvikling.

Kim Yo-jung, lillesøsteren til Kim Jong-un.
Kim Yo-jung, lillesøsteren til Kim Jong-un. Foto: Ahn Young-joon

Kim Yo-jung ble i januar svartelistet av USA, for mistanke om alvorlige brudd på menneskerettigheter. Yo-jung var én av seks toppleder som ble satt på listen.

Hun har til nå jobbet som sjef for propaganda innad partiet til Kim Jong-un.

– Hun er de siste årene blitt anerkjent for arbeidet hun har lagt ned for at Kim Jong-un skal fremstå som landets idol. Kim Jong-un fortsetter som far og bestefar å gi maktposisjoner til familien nærmeste, sier professor ved South Korea University, Yang Moo-jin til Bloomberg.

Tante og onkel forsvant

Ifølge nettstedet har Kim Jong-un og Kim Yo-jung samme mor, Ko Yong Hui. Deres halvbror, Kim Jong Nam ble drept i Malaysia i februar, etter et angrep med kjemisk våpen på flyplassen.

Yo-jung sin nye stilling vil trolig gjøre henne til én av landets mektigste kvinner, på samme nivå som Kim Jong-un sin kone – Ri Sol Ju.

Samtidig som Kim Yo-jung ble forfremmet til med medlem av politburo ble også landets utenriksminister, Ri Yong Ho et fullverdig medlem av beslutningsorganet. Det samme gjelder Kim Jong Sik og Ri Pyong Chol, som begge arbeider målrettet med landets atomvåpenprogram, skriver The New York Times.

– Ri kan nå anses som en av toppolitikerne i Nord-Korea, sier Madden.

Kim Jong-un uttalte på samme måte hvor viktig atomvåpen er for landet, og at det sikrer landets suverenitet.

Samtidig kommer Donald Trump igjen med motangrep mot Nord-Korea.

På Twitter skriver han søndag at alle forsøk på å få til en avtale med Nord-Korea de siste 25 årene, har vært nytteløse. «Kun én ting virker», skriver han

– Presidenter og deres administrasjoner har snakket med Nord-Korea i 25 år, avtaler er gjort og massive pengesummer er betalt, men ingenting har virket. Avtaler er brutt før blekket har tørket, og amerikanske forhandlere latterliggjort. Beklager, men kun én ting vil virke», skriver han.

Missiler

Ordkrigen mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har blitt trappet kraftig opp de siste månedene etter at Nord-Korea har gjennomført en atomprøvesprengning og flere missiltester, og begge to har kommet med trusler om å utslette hverandre.

Samtidig har USAs utenriksminister Rex Tillerson, med støtte fra forsvarsminister Jim Mattis, gjort diplomatiske forsøk på å løse konflikten, til stor irritasjon for Trump.