325 barn har rømt fra asylmottak:

Asylbarn gjemmer seg på hemmelig skjulested i Norge av frykt for tvangsretur

TV 2 har besøkt to mindreårige afghanske gutter, som nå bor i skjul på en hemmelig adresse. Deres eneste håp er at det nye stortinget vil vedta en oppmykning av reglene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

325 barn har rømt fra mottak i Norge fordi de er redde for å bli tvangssendt tilbake til hjemlandet når de fyller 18 år.

TV 2 har tidligere besøkt de to mindreårige afghanske guttene på mottaket i Hemsedal. Derfra har de nå rømt.

De to guttene har fått avslag på søknaden om asyl, men fikk innvilget midlertidig opphold til den dagen de fylte 18 år.

I oktober fyller guttene 18 år, og nå frykter de for å bli returnert til et farefullt Afghanistan. Derfor bor de på et hemmelig skjulested for asylsøkere, og TV 2 har fått adressen gjennom flere ledd på en kryptert melding.

Mindreårige i skjul

En kvinne tar imot oss. Hun skjuler to afghanske gutter, og er derfor anonym. Hun er en del av et nettverk som hjelper guttene, og hun er villig til å skjule dem for politiet så lenge de trenger det. og dermed begå sivil ulydighet.

– Jeg synes det er urettferdig, måten de blir behandlet på. Jeg skal følge Norges lover, men jeg ser jo at sivil ulydighet har hjulpet mange, så hvis jeg kan hjelpe dem, så gjør jeg det. Når du får enkelthistorien på denne måten her, så finner du ut hvem du vil støtte, sier hun.

To av guttene vi møtte i Hemsedal er nå på flukt igjen. Abdulla Hussein og Rohulla Rafee lever nå på flukt – igjen.

– Vi er redde for at politiet kommer og henter oss og setter oss på transittmottak en uke eller to, og så sender oss til Afghanistan, sier guttene, og legger til:

– Vi vil ikke tilbake til Afghanistan Alle vet hva som skjer i Afghanistan ...

Fra vondt til verre i Kabul

Og en fersk rapport fra Amnesty International fastslår at ingen deler av Afghanistan er trygge.

– Alle er enige om at slik situasjonen er i Afghanistan i dag, så er den helt uforutsigbar; den er ute av kontroll, og det er livsfarlig, sier politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty.

– Og det gjelder fra nord til sør og fra øst til vest, så er det i dag fare. Det er veibomber, det er selvmordsbombere, og det ligger udetonerte miner overalt.

At myndighetene bruker Kabul som trygt alternativ for å returnere enslige mindreårige, det er uholdbart, for Kabul er den farligste provinsen når det gjelder antall døde og sårede, sier Ekeløve-Slydal.

Har pakket sekken for å flykte videre

Abdulla og Rohulla er forberedt på å flykte til andre land, og ryggsekkene med det lille de eier ligger pakket og klar. Likevel venter de, i tilfelle regjeringen varsler en oppmykning i asylpolitikken under trontalen mandag.

Kvinnen som skjuler de to afghanerne har en klar oppfordring til regjeringen.

– Sett dere inn i livene deres. Se hva de gjennomgår. Det er bare så man får vondt langt inn i hjertet ditt. At vi i Norge kan behandle folk på den måten der, det er bare så vondt, for vi har det så bra, og jeg tror vi er litt laget for å kunne hjelpe og gi. Jeg tror det, sier kvinnen.

Kamp på Stortinget

I dag bor det 300 unge på norske mottak som kan bli kastet ut etterhvert som de fyller 18 år, i år og neste år.

Men i høst blir det kamp om asylbarna i Stortinget. Tidligere fikk enslige mindreårige som regel permanent opphold, men antallet med midlertidig opphold økte sterkt etter at regjeringen med støtte fra Ap og Sp i Stortinget strammet inn i fjor høst. 640 enslige mindreårige har fått midlertidig oppholdstillatelse de to siste årene.

KrF og Venstre vil ha slutt på at barn skal få midlertidig opphold og sendes ut når de blir 18. Ap ønsker også endringer, og dermed er det flertall i Stortinget for å myke opp praksisen.

– Jeg håper det nå er en viss bevegelse når vi ser hva disse returene fører til, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

– Det er to punkter vi er uenige i. Det ene er måten vi behandler enslige mindreårige når det gjelder midlertidighet, der vi lar unge få opphold, samtidig som vi sier at de må ut når de fyller 18 år.

– Det andre er hvorvidt de kan sendes tilbake til krigssoner. Norge er i dag er av de få landene som returnerer barn til Kabul.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook