Fredag kveld gikk det flere steinras ved fjellpartiet Mannen.

Lørdag formiddag opplyser NVE at farenivået for ras ved Veslemannen fortsatt er på rødt nivå. På kvelden er hastigheten i det øvre partiet 72 millimeter i døgnet, mens det i den nedre delen er rundt syv millimeter i døgnet. Dermed opprettholdes det røde farenivået.

40 cm snø

– Vi har fremdeles store hastigheter med 10 til 12 centimeter bevegelser i døgnet. Det er avtagende, for det er kaldt på toppen med snø og cirka tre minusgrader, sa Lars Harald Blikra, sjefsgeolog ved NVE lørdag morgen.

Klokken 12.00 besluttet NVE å stanse vanntilførselen i fjellmassivet.

– Vi har besluttet å avslutte vanntiltaket på toppen av Mannen. Vi har fått bra respons fra fjellet – med store bevegelser. Men vi klarer ikke å utløse et skred. Vi vil ikke klare det med den kapasiteten vi har på pumpene, sier Blikra.

På det øverste fjellpartiet ligger det lørdag morgen 40 centimeter med snø.

Blikra sier det fredag kveld var hastigheter i fjellet med opp til 20 centimeter i døgnet. Dette var kun en kort periode, men er det høyeste som noen gang er målt.

– Det gikk flere steinsprang i denne perioden, noe som også ble observert av våre målinger, sier Blikra.

Det siste døgnet har NVE variert mengden vann som er tilført.

– Det er aktivitet der oppe, men nå går vi inn i en periode med tørt vær. Vi får ikke full effekt av vanntilførselen nå. Vi må vurdere situasjonen utover, og hva vi skal gjøre, sier Blikra.

To ras fredag

Torsdag natt og hele fredag ble det pumpet inn store vannmengder i fjellet, i håp om å utløse et større ras.

Fredag gikk det først et større steinras klokken 17.45. Klokken 21.30 gikk det nok et ras. Øyenvitner fortalte TV 2 at det hørtes ut som det største raset ved fjellpartiet.

Raser Veslemannen? Følg med på vårt livekamera minutt for minutt her eller nederst i artikkelen.