Esther (95) har fått innvilget fast sykehjemsplass – men får det ikke

Nå har Bergen kommune slått fast at Esther Skogen (95) oppfyller kriteriene for langtids sykehjemsplass, men 95-åringen venter fortsatt. Plassen finnes nemlig ikke.

I lang tid har Esther Skogen (95) tryglet om fast plass ved sykehjem.

Som TV 2 tidligere har fortalt har helsen til 95-åringen fra Bergen for alvor gjort livet hennes vanskelig. Smerter gjør at hun knapt klarer å gå. I tillegg hører hun dårlig og er blind på det ene øyet.

– Jeg har det forferdelig vanskelig. Jeg sitter her og tenker på hva jeg skal leve for, sier hun.

Nok en skuffelse

Esther har søkt og fått avslag om fast sykehjemsplass – tre ganger. Men hun ga seg ikke, og for et par uker siden fikk Esther brevet hun har ventet på: Vedtaket om at hun oppfyller kriteriene for langtidsplass ved sykehjemsplass.

– Endelig, tenkte jeg da jeg åpnet brevet, forteller Esther.

Men i brevet ventet nok en skuffelse; det finnes nemlig ikke ledig langtidsplass til henne. Dermed må Esther vente i kø, selv om kommunen altså nå har vedtatt at hun trenger heldøgnspleie.

– Nettene er toppen av krise. Jeg har urinlekkasje, er søkkvåt oppi sengen. Nattbuksen blir våt, alt må skiftes. Jeg må ut av dette huset, et sted hvor jeg har trygghet, sier Esther.

Og fortsetter:

– Jeg orker ikke mer, jeg orker ikke å sitte her mer.

Her er brevet som bekrefter at Esther har krav på langtidsplass ved sykehjem. Foto: Robert Reinlund/TV 2
Her er brevet som bekrefter at Esther har krav på langtidsplass ved sykehjem. Foto: Robert Reinlund/TV 2

– Vet ikke når det blir ledig

Bergen kommune mener Esther får forsvarlig hjelp i omsorgsboligen hun bor nå, der hun får hjelp av hjemmesykepleiere tre ganger daglig. Men de presiserer at de forstår 95-åringens fortvilelse og at de skulle ønske de hadde en langtidsplass å tilby henne.

Hvor lenge må Esther vente?

– Det er det helt umulig å si noenting om, dessverre. Det er ingen ledige plasser i dag og vi vet ikke når det kan bli ledig, sier Gitte Kloster, enhetsleder i forvaltningsenhet nord

De siste to årene er det Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti som har styrt i Bergen. Byråd for helse og omsorg, Vigdis Gåskjenn (KrF), peker på at det tar lang tid å bygge sykehjemsplasser, men sier dagens byråd har intensivert arbeidet. Heller ikke hun kan svare på når Esther får langtidsplassen hun har krav på.

Pasientombud i Hordaland Rune Skjælaaen reagerer kraftig på Esthers historie.Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2
Pasientombud i Hordaland Rune Skjælaaen reagerer kraftig på Esthers historie.Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2

– Jeg har ikke helt detaljene på det, men det vil nok bli ledig langtidsplass relativt raskt og da vil jo hun være prioritert, sier helsebyråden.

– Svært uverdig

Pasientombudet i Hordaland, Rune Skjælaaen, reagerer kraftig når han hører om Esthers situasjon:

– Hun sier jo selv at hun er utrygg. Hun sier selv at hun ikke greier å holde seg tørr om natten. Hun er bevisst på det. Jeg synes det er svært uverdig at eldre mennesker skal oppleve en sånn siste tid i sitt liv, sier han.

Selv frykter Esther at hun vil dø mens hun venter på plassen hun ønsker seg så sterkt.

– Å være et sånt sted, hvor glad jeg ville blitt! Å få hjelp når jeg trenger det. De er der, og de er der om natten. Livet mitt hadde blitt helt forandret, sier hun.

Hun fortsetter:

– Og her sitter jeg bare og har det trist. Det er jo ikke nødvendig.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook