Slik takler du barn i trassalderen

Det er bra at barnet ditt trasser, mener helsesøster. Slik håndterer du det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barn som trasser kan virkelig være en prøvelse. Men trøsten kan være at det er en helt naturlig del av utviklingen.

– Det med trass er et negativt ladet ord, men det er egentlig positivt. Barnet øver seg og tester grenser ved å vise motstand. De er små lærlinger som skal lære å bli selvstendige, forklarer helsesøster Astrid Midtsund ved Ullern helsestasjon.

Prinsessekjole utapå vinterdressen

Man kan oppleve at barnet viser mer motstand når det passerer ett år og nærmer seg to år.

De er i en voldsom utvikling og i en opplæringsfase hele tiden.

– De trener på å sosialisere seg. De tester ut. Hvilken oppførsel funker og hva funker ikke? De har forventninger og når forventningene ikke står i tråd med hva de har tenkt, så kan det oppstå store katastrofer, utdyper helsesøsteren.

– Hva gjør man hvis man har en toåring som insisterer på å gå med en prinsessekjole hele tida, dag og natt, året rundt? lurer programleder i God morgen Norge, Vår Staude, på.

GODE RÅD FRA HELSESØSTER: Barn som trasser er en prøvelse for alle foreldre. – Forbered barnet på det som skal skje og la barnet være med på å ta avgjørelser de er kompetente til å ta, sier helsesøster Astrid Midtsund.
GODE RÅD FRA HELSESØSTER: Barn som trasser er en prøvelse for alle foreldre. – Forbered barnet på det som skal skje og la barnet være med på å ta avgjørelser de er kompetente til å ta, sier helsesøster Astrid Midtsund.

– Du kan si det slik at det er mange situasjoner en unge har behov for å være med på å bestemme. Og noen valg skal de få ta, men de må få valg de er kompetente til å ta. Det å gå med prinsessekjole om vinteren er ikke bra nok, det blir for kaldt. Men da er det mange måter man kan gjøre det på, for eksempel ta prinsessekjole utapå vinterdressen. Noen kamper bør man unngå og tenke at det er greit.

Midtsund forteller at da datteren hennes gikk i barnehagen hadde hun tyllskjørt utapå vinterdressen en hel vinter.

– Det så rart ut, men hun var strålende fornøyd.

Forbered barnet på det som skal skje

Det kan oppstå en del utfordringer for mor og far når barnet har skjønt at det kan påvirke omgivelsene utifra sin væremåte.

– De vil gjerne ha et ord med i spillet når det gjelder alt fra påkledning, tannpuss, spising og andre ting. De kan la være å spise, de kan nekte å pusse tennene. Hva skjer da? lurer barnet på.

Da er det viktig å være i forkant og forberede barnet på det som skal skje.

– Du må fortelle barnet at nå skal vi snart pusse tennene, eller nå skal vi snart ta på klær. Det er mindre sannsynlig at de protesterer da. Det kan hende at de protesterer da også, men de er mer forberedt.

– Noen ganger må man bære en skrikende unge ut av butikken

Mange har kanskje opplevd at poden slår seg fullstendig vrang i butikken, for eksempel fordi han eller hun ikke får sjokolade på en mandag.

– Da må man prøve å roe ned, men noen ganger må man også bære en skrikende unge ut av butikken. Hvis man vet at butikkturer ofte fører til dette må man forberede barnet. Si at i dag skal vi kjøpe melk, brød og poteter. Kanskje du kan hjelpe meg med å finne like poteter?

Når katastrofen først er ute

Man klarer ikke alltid å unngå katastrofesituasjonene. Da er det viktig at du ikke blir for sint selv.

– Hvis en unge er hysterisk sint så gjør det noe med foreldrene. Du kan prøve å bryte inn tidligere. Ikke gi barnet for mange sjanser. To advarsler er ofte nok, pleier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen å si. Da klarer du ofte å bryte inn i situasjonen før du blir for sint selv, forklarer helsesøsteren.

Midtsund sier at du kan tenke på deg selv som en leder når du er forelder.

– Du skal være en guide, en veileder. Hvis du er sint på jobben, da hjelper det ikke at sjefen din er sint tilbake. Du blir ikke mer rolig av det, du blir mest sannsynlig mer sint.