I august ble TV 2 med Norges vassdrags- og energidirektorat opp på Mannen.

De installerte da vanntanker og et pumpesystem som skulle kunne spyle 38.000 liter vann ned i fjellsprekkene ved Veslemannen.

I 2014, 2015 og 2016, og også denne uken, har rasfaren ved mannen blitt hevet til rødt nivå. Dette betyr at det er stor fare for ras, og de 11 innbyggerne som bor i faresonen ble evakuert torsdag kveld.

Se videoen der NVE forklarer hvordan de skal få Mannen til å rase øverst i saken.

Del av Mannen

Veslemannen er et parti av fjellet Mannen i Romsdalen, som står i fare for å rase ut og fylle dalen med ti millioner kubikkmeter med stein. Dette kan føre til en oppdemming av elva Rauma og en etterfølgende flomkatastrofe.

– Et ras fra Veslemannen er et langt mindre scenario og være på opptil 200.000 kubikk, opplyser NVE.

Utover kvelden torsdag ble det observert en økning i farten på bevegelsene i Veslemannen, og ved midnatt fikk NVE tillatelse fra politiet til å starte spylingen av fjellet.

– Vi vet enda ikke om dette kommer til å fungere. Vannet må få virke litt i fjellet, men det har definitivt vært økt bevegelse der natt til fredag, sier regionsjef i NVE, Brigt Samdal, til TV 2 fredag morgen.

Ventet på regn

Utstyret og tankene som trengs for å spyle de 38.000 literne vann ned i fjellet ble altså installert i august.

Siden da har NVE bare ventet på rett tidspunkt å starte pumpingen, og de siste dagene har det blitt registrert økt bevegelse ved mannen.

Torsdag kveld valgte de å sette i gang, da det var meldt regn hele natten og forholdene var gode.

Natt til fredag, ved 04-tiden, gikk det et mindre ras ved Mannen.

Hvorvidt det fungerer eller ikke vil tiden vise.

DIREKTE: Følg Mannen direkte via vårt livekamera her