SISTE: Det har vært økt bevegelse på Veslemannen natt til fredag, opplyser NVEs regionsjef Brigt Samdal til TV 2.

Ved 04-tiden natt til fredag gikk det et ras i området.

– Vi har sluppet ned 38.000 liter vann ned i sprekkesystemet, men det vil ta litt tid før vi ser effekten av dette. Hvor stor sannsynligheten er for at fjellet vil rase er usikkert, men vi gjør det vi kan for å få avklart situasjonen ved fjellet, sier Samdal ved 06.30-tiden fredag.

NVE opplyste i en pressemelding torsdag kveld at farenivået for fjellpartiet Veslemannen er oppjustert til rødt.

Fjerde gang

Det samme skjedde i 2014, 2015 og 2016, og hver gang har innbyggerne blitt evakuert.

– Nedbøren de siste dagene har gitt økt bevegelse i den mest aktive delen av fjellpartiet Veslemannen. Bevegelsene var onsdag kveld kl. 22 over 42 mm/døgn, noe som tilsier rødt farenivå, sier Lars Harald Blikra, seksjonssjef i NVE i meldingen.

At det nå er rødt nivå, betyr at evakuering av beboerne under fjellmassivet gjennomføres. I tillegg er all trafikk på Raumabanen stengt.

– Etter at beboerne som kan bli berørt av et eventuelt ras er evakuert, vil vi tilføre vann til Veslemannen i håp om å få bedre effekt av nedbøren. Målet er å kunne utløse hele eller deler av Veslemannen, slik at belastningen på beboerne blir mindre i framtiden, sier Blikra.

Ved 00.15-tiden natt til fredag bekrefter NVE at de har satt i gang vanntilførsel til det ustabile fjellpartiet.

38.000 liter vann

Regionsjef i NVE, Brigt Samdal, sier til TV 2 at de trolig vil starte å pumpe fra de tre vanntankene allerede i natt. I vanntankene er det 38.000 liter vann.

– Vi har varslet Rauma kommune og politiet om farenivået og politiet har gjort vedtak om evakuering og forestår evakueringen av beboerne. Når vi har fått stadfestet at alle er flyttet ut, så vil vi ha tilførsel av vann fra disse tankene, sier Samdal.

HOLDER VAKT: Disse to fra Sivilforsvaret er med på å holde vakt i området rundt Veslemannen. Foto: Kristian Haug / TV 2
HOLDER VAKT: Disse to fra Sivilforsvaret er med på å holde vakt i området rundt Veslemannen. Foto: Kristian Haug / TV 2

Ved å pumpe vannet inn i fjellsprekkene, ønsker de å fremprovosere et ras. I natt regner det i området, og det skal ifølge Samdal fortsette å regne gjennom natten. Derfor er det viktig å utnytte makspunktet for nedbør når de i tillegg spyler vann ned i sprekkene.

– Målet vårt er selvfølgelig at vi skal få hele eller deler av dette partiet til å rase ned, men det er veldig vanskelig å vite sannsynligheter i forhold til dette her. Dette har ikke vært gjort før, så vi er spent på utviklingen og resultatet av dette.

Beregninger gjort av NVE viser at det kan rase mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter med stein fra fjellpartiet.

Les mer om NVEs planer for å «hjelpe» fjellmassene til å rase ved hjelp av gigantiske vanntanker.

– Var klare til evakuering

Kommunen har hatt løpende dialog torsdag med de elleve beboerne i de fire husstandene som holder til i fareområdet ved Mannen.

– Beboerne har i hele dag vært forberedt på at noe kunne skje, og da vi fikk beskjed fra NVE rett før klokken ti var de klare. Evakueringen gikk veldig greit, opplyser ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma kommune til NTB i 23-tiden torsdag kveld.

Beboerne i to av husstandene har blitt fraktet til en campinghytte ikke langt fra Mannen, mens beboerne i de to andre husstandene har ordnet seg privat innkvartering.

– De opplever dette som veldig slitsomt. Dette er fjerde evakueringen de er med på, og det tar på å leve slik, sier ordføreren.

Sendte ut varsling på SMS

I en tekstmelding NVE sendte ut til beboerne heter det følgende:

«NVE melder om at det vil bli rød faregrad umiddelbart på grunn av økte bevegelser. Politiet vil følge opp med oppholdsforbud, dere kan allerede starte flytting til respektive steder. Meld fra til (tlf.nr) når dere har flyttet ut av eiendom eller har spørsmål.»

Farenivået ble mandag oppjustert fra gult til oransje, for deretter å bli oppjustert til rødt som betyr ekstrem fare for ras. Les hele rapporten som ble publisert klokken 22.00 torsdag her (ekstern lenke)

Store nedbørsmengder har ført til økt bevegelse i fjellet den siste tiden.

Det har vært rødt farenivå for Veslemannen tre ganger tidligere, og flere hus og gårder som står i faresonen er blitt evakuert. Alle gangene har fjellet stabilisert seg, blant annet på grunn av lavere temperaturer.

NVE har informert Rauma kommune, Fylkesmannen i Møre og Romsdal og politiet og vil holde en pressebrief klokken 8 fredag på Åndalsnes.