GJØR SINE TANKER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener kritikerne har en agenda, men vil ikke utdype hvorfor.
GJØR SINE TANKER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener kritikerne har en agenda, men vil ikke utdype hvorfor. Foto: TV 2

– Kritikerne har sin egen agenda

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen fnyser av kritikken og mener Norges Cykleforbund og Bergen 2017 er én og samme sak.

Kritiske røster mener Harald Tiedemann Hansen aldri burde fått være daglig leder i VM-arrangør Bergen 2017 samtidig som han er president i Norges Cykleforbund.

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mente tirsdag at stillingene burde vært delt på av to personer for å hindre mistanker og mangel på tillit sett utenfra.

Harald Tiedemann Hansen mener dobbeltrollen er uproblematisk.

– Bergen 2017 er et verktøy for Norges Cykleforbund, som fikk tildelt VM. Habiliteten blir et problem når det er en interessekonflikt, men Cykleforbundet og Bergen 2017 er én og samme sak, sier sykkelpresidenten til TV 2.

– Derimot har jeg en interessekonflikt mot Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), hvor jeg har en rolle. Derfor har jeg vært tydelig og formelt meldt inn til UCI om at jeg er inhabil på alt som gjelder VM. I juni forlot jeg et styremøte når saken om Bergen 2017 kom på agendaen, fortsetter han.

På spørsmål om kritikken er berettiget, eller om kritikerne har en agenda, svarer Harald Tiedemann Hansen:

– Ja, de har en egen agenda, svarer han, uten at han vil utdype.

– Det vil jeg ikke spekulere i, men jeg kan tenke mitt, sier han.

TV 2 vet at en rekke sentrale personer i Sykkel-Norge er kritiske til dobbeltrollen. Det førte blant annet til at det før Forbundstinget i 2016 ble bedt om en vurdering fra juridisk avdeling i Norges idrettsforbund (NIF).

NIF legger til grunn i sin vurdering at man både kan være president i NCF og daglig leder i Bergen 2017 AS fordi det ikke er noen avtale mellom partene.

– Folk stusser over at de skriver at det ikke er en avtale mellom NCF og Bergen 2017. Hva ligger i avtalebegrepet?

– Intensjonen den gangen var at når man hadde en interessekonflikt var det når et ekstern selskap hadde en interessekonflikt der man ble valgt inn. Bergen 2017 og NCF én og samme. Avtalen er egentlig aksjonæravtalen. Sykkelforbundet sitter som generalforsamling i Bergen 2017, så det er ikke noe poeng å ha en avtale, forklarer Harald Tiedemann Hansen.

Leder i Region Sør, Terje Johnsen, mente sykkelpresidentens rolle var uheldig for norsk sykkelsport. Tiedemann Hansen peker på de andre sykkelkretsene.

– Heldigvis har seks andre regioner ment et motsatte. Hadde de ment at dette var problematisk og utfordrende, ville jeg gjort noe med det. Flertallet mener dette overhodet ikke er problematisk, så jeg forholder meg til det, sier han.