Begjæringen om utsettelse og avvisning av et av de to tiltalepunktene mot en 34 år gammel terrortiltalt mann, ble ikke tatt til følge av retten.

– Retten har besluttet at saken skal fremmes i sin helhet, opplyste dommer Jannicke Johannesen etter at retten hadde behandlet begjæringen fra forsvarerne.

Den 34 år gammel trøndersk konvertitten møtte onsdag i Oslo tingrett, tiltalt for å ha vært medlem av og kjempet for terrororganisasjonen IS i Syria. Det er den sjette saken mot norske fremmedkrigere som har vært i Syria.

Saken ble allerede utsatt fra mandag til onsdag, men onsdag begjærte hans forsvarere, Elisabeth Myhre og Siri Langseth, at saken utsettes ytterligere.

Samtidig vil de at det ene tiltalepunktet, om at han var med i IS, avvises av retten. Disse begjæringene ble altså ikke tatt til følge av retten.

34-åringen ankom retten i en grå ullgenser med en rutete skjorte under. Han har helt kortklipt hår, og kort skjegg. Han har sittet i varetekt siden han ble pågrepet da han kom til Norge etter å ha blitt deportert fra Tyrkia.

Påtalemyndigheten mener blant annet at han fikk trening og opplæring av IS i blant annet våpenbruk og skyting. I tillegg skal han ha tjenestegjort med våpen for terrororganisasjonen i flere deler av Syria.

– Ikke skyldig, svarte 34-åringen på spørsmål om han erkjente straffskyld etter tiltalen.

Rømte fra terrororganisasjonen

Årsaken til ønsket om utsettelse er ferske dokumenter påtalemyndigheten fikk fra Tyrkia fredag kveld. 34-åringen ble pågrepet 30. april 2016 på den tyrkiske grensen til Syria, etter at han hadde rømt fra terrororganisasjonen. Trønderen dro til Syria i slutten av november 2014, og er den av norske fremmedkrigere som har vært lengst i Syria og kommet tilbake levende.

Etter det TV 2 får opplyst, viser papirene som foreløpig er oversatt fra tyrkisk til norsk at den tiltalte 34-åringen kan ha blitt domfelt for medlemskap i IS i Tyrkia. På grunn av dobbeltstraffproblematikk i forhold til tiltalens post II om deltakelse i IS, må det vurderes om den tyrkiske dommen stenger for denne del av tiltalen.

Hevder han alt er frifunnet for IS-deltakelse

Forsvarer for 34-åringen, Siri Langseth, begjærte i retten at tiltaleposten om deltakelse i IS, avvises.

De mener at 34-åringen ikke kan dømmes for å ha kjempet for IS, da en domstol i den tyrkiske byen Kilis kan ha frifunnet mannen for dette mens han satt fengslet der.

– NN (34-åringen, red.anm.) har oppfattet at han i Tyrkia har vært tiltalt og frifunnet for væpnet deltakelse i en terrororganisasjon, påpekte Langseth, og viste til at trønderen har opplyst om dette til politiet i avhør like etter at han kom tilbake til Norge.

Hun viser også til tyrkiske rettsdokumenter som kom til Norge på søndag, som hun hevder viser dette. Dette er dokumenter fra en tyrkisk lagmannsrett, som norske myndigheter lenge har etterlyst. 34-åringen var ifølge dokumentene tiltalt sammen med en tuniser som han flyktet fra IS sammen med.

I tillegg sier flere dommer i menneskerettsdomstolen i Strasbourg at en person som er frifunnet for en anklage, senere blir mistenkt for samme anklage. Forsvarerne mener det vil være et brudd på menneskerettighetene bare å lese opp tiltalen i retten, slik den er nå.

Ble løslatt i Tyrkia

Samtidig påpekte Langseth at de ikke har mottatt dokumenter som viser resultatet av rettssaken i Tyrkia. Derfor begjærer de også at saken utsettes frem til man kan fremskaffe hele dommen.

– Vi har ikke dommen, vi har ikke domsslutningen, og NN (34-åringen, red. anm.) mener han ble frifunnet i saken, sa Langseth.

34-åringen ble i august løslatt fra et fengsel i den tyrkiske byen Gaziantep og overlatt til politiets utlendingsenhet. Han satt da varetektsfengslet for å ha vært medlem av en terrororganisasjon, og skal ifølge sin forsvarer ha oppfattet det slik at han ble frikjent for dette.

Langseth påpekte at han ikke kan straffeforfølges for noe han tidligere har blitt frikjent for, selv om frifinnelsen skjedde i et annet land.

Vil motsette seg utsettelse og avvisning

Aktor i saken, Kim Sundet, opplyser til TV 2 at de kommer til å motsette seg både utsettelsen og begjæringen om avvisning av det ene tiltalepunktet.

Også PSTs politiadvokat, Thomas Blom, påpekte i retten at de også savner en ordentlig dom fra Tyrkia. Likevel mener aktoratet at det ikke er avgjørende om trønderen om han ble frifunnet eller dømt, da de mener norske myndigheter har anledning til å straffeforfølge ham i Norge uavhengig av en tyrkisk dom.

– Det er ikke nødvendig å verken avvise eller utsette, sa Blom i retten, og påpekte at retten kan ta stilling til spørsmålene forsvarerne fremmer i løpet av rettssaken.

Mannen er en av tre etniske konvertitter fra Trøndelag som reiste til Syria. Ifølge tiltalen reiste han 29. november 2014 fra Norge til Syria. Der inngikk han avtale med personer knyttet til IS om å begå eller medvirke til å begå straffbare handlinger og å skape alvorlig frykt i den syriske befolkning.

Den tiltalte trønderen erkjenner ikke straffskyld, og har forklart at han kun drev med hjelpearbeid mens han var i Syria.