United-treneren sperret opp øynene da han så King for første gang

– Han lærte meg mye, sier Joshua King.

SAN MARINO (TV 2): Joshua King var bare 16 år gammel da han kom til Manchester United fra Vålerenga.

Paul McGuinness, som har elleve års erfaring som trener ved United-akademiet mellom 2005 og 2016, gjorde store øyne da han så nordmannen i aksjon for første gang.

– Vi så umiddelbart at han hadde et veldig stort potensial. Størrelsen hans, fysikken, hurtigheten, kombinert med evnen til å passere motspillere. Fra første stund tenkte vi at han kunne bli noe stort.

– Joshua var så atletisk bygget at vi fra første stund kunne se ham løpe rundt på Old Trafford og spille i Premier League. Jeg er glad for å se suksessen han nå har opplevd, sier McGuinness når TV 2 møter ham etter et foredrag ved Wang Toppidrett.

Kjeftet på King
Likevel er det nok av eksempler på spillere som har hatt alle de fysiske attributtene som kreves, men som enten har skuslet vekk talentet på grunn av dårlige holdninger, eller ikke vært mentalt sterke nok.

McGuinness legger ikke skjul på at han har gitt King noen skyllebøtter opp gjennom årene. En av gangene var da ungdomslaget til United hadde en viktig kamp mot Blackburn - med blant andre Phil Jones på laget - men King ifølge McGuinness hadde tankene et helt annet sted. Nærmere bestemt på reservelaget til Ole Gunnar Solskjær, som skulle ta med guttene sine til Norge på et treningsopphold og kamp mot Stabæk.

– Jeg ga ham skikkelig kjeft. Han fikk beskjed om å konsentrere seg om den første kampen. Jeg kunne være litt streng med ham på den tida, men det var en del av lærdommen, sier McGuinness.

– He-he, han har klikka noen ganger, for å si det sånn, røper Joshua King.

– Men Paul var en topp, topp U18-trener for oss unge spillere. Han sørget for at vi holdt beina plantet på jorda og fikk gutta til å yte maks. Jeg lærte mye av ham. Han var veldig tydelig på at vi aldri fikk gi opp og at vi alltid skulle gi 100 prosent. De tingene hamret han inn i meg.

– Når var det han kunne klikke?

– Den turen til Norge var ett eksempel. Jeg husker en annen gang, det var litt artig. Vi unggutta fikk ikke lov til å ha på hansker, men jeg fikk Ravel Morrison til å stjele et par. McGuinness fant ut hva han hadde gjort. Ravel var gullgutten i United, det største talentet av alle i klubben og som jeg noen gang har sett. Men så tystet Ravel og fortalte at det var Joshua som hadde bedt ham stjele hanskene. Da ga han meg en skikkelig utskjelling foran alle. Men det er de eneste gangene han har klikket på meg. Han har aldri klaget på at jeg ikke har gitt nok på trening, sier King.

Blir passet bedre på
På spørsmål om hvor han mener King har tatt størst steg de siste par årene, svarer McGuinness «stabiliteten».

– Som ung var han mye opp og ned, slik unge spillerne ofte er. Men det at han nå har spilt stabilt godt og scoret jevnlig i Premier League er en stor prestasjon. 16 mål for Bournemouth! Folk vil kikke veldig nærme på ham framover, mener den tidligere United-treneren.

– Og 16 mål for Bournemouth tilsvarer kanskje 26 mål for en storklubb, som for eksempel Liverpool eller Manchester United. Han har en lys framtid nå hvis han fortsetter å jobbe hardt. Da får han sannsynligvis oppleve en stor overgang snart. Han er høy, sterk, kvikk og kan score mål. Hvis det fantes et ideal for hvordan en spiss skal være, så wow - det er sånn det ville vært. Folk tar ham på alvor nå, sier McGuinness.

Det merker King også. Selv om han i flere av kampene har spilt bra, står han foreløpig med kun én scoring i ligaen på sju kamper, borte mot Everton.

I tillegg har Jermain Defoe kommet til klubben. Lars Lagerbäck er blant dem som mener det har gjort det tøffere for King å følge opp den fine målformen fra våren.

– Han har fått en litt annen rolle med Defoe på laget. Jeg kan forstå manageren som velger den løsningen, men rollen som rendyrket spiss passer Joshua bedre. Det kan være en forklaring på at han har scoret litt færre mål, sier Lagerbäck om King, som altså har en litt dypere posisjon i banen for øyeblikket.

King trekker på svaret da TV 2 spør om han føler det samme.

– Eeeeehh. Jeg skal score minst like mye som jeg gjorde i fjor, det er målet mitt. Ja, jeg føler at jeg spiller dypere enn jeg gjorde forrige sesong, det skal jeg ærlig innrømme. Det er det jeg må ofre for å hjelpe laget til å vinne kamper. Og med tanke på at jeg gjorde det så bra i våres, merker jeg i nesten alle kamper at jeg får to mann på meg når jeg får ballen. Det er litt annerledes. Men det er positivt.

– Har du snakket med manager Eddie Howe om posisjonen din på banen?

– Jeg gjør alt for laget. Når Eddie sier «hopp», så spør jeg «hvor høyt?» Det er et sånn forhold vi har. Jeg har veldig stor respekt for ham og det har aldri vært noen konflikt, sier King.