Det har blitt varslet før, men nå tror Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) igjen at fjellformasjonen Veslemannen kan rase dersom det varslede regnværet i området slår til.

– Dette kan utvikle seg til et skred. Vi er usikre på hvor store deler av Veslemannen dette vil omfatte – om det avgrenses til den mest aktive øvre delen av Veslemannen, eller om det vil kunne utløse et vesentlig større skred som også inkluderer den nedre delen, skrev NVE på sine hjemmesider mandag.

Det skal regne mye i Romsdalen tirsdag kveld, og i meldingen fra mandag skrev NVE følgende:

Det er varslet relativt store nedbørsmengder fra i morgen formiddag (03.10.17). NVE forventer derfor en markant økning i bevegelse i løpet av kvelden i morgen. På denne bakgrunn har NVE funnet det riktig å heve farenivået til oransje for Veslemannen.

Tirsdag kveld klokken 21, skriver NVE følgende om situasjonen:

NVE har tirsdag kveld informert Rauma kommune om at farenivået på Veslemannen opprettholdes på oransje.

Nedbørsprognosen for Mannen er noe nedjustert, og på toppen kommer nedbøren som snø. Kl 20 var det rundt ti centimeter snø på Mannen. Bevegelsen i det ustabile fjellpartiet Veslemannen er uendret, og det er derfor fortsatt oransje farenivå.

NVE følger utviklingen. Dersom situasjonen ikke endrer seg, vil ny dagsrapport bli publisert på nve.no onsdag morgen kl 9.

Beboere kan bli evakuert

Tirsdag formiddag evakuerte sauebondene Gunn og Jørgen Sogge sine sauer, over Europaveien og i trygghet for et eventuelt ras.

Det kan også bli aktuelt å evakuere de fastboende under fjellet på kort varsel.

– Det er nedbøren som bestemmer om og når det eventuelt blir evakuering av beboerne her, sier ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, til Romsdals Budstikke

Derfor skal NVE spyle Veslemannen

– Er det fare for at skredet kommer, så må man evakuere, selv om det er midt på natta, sier Hustad til lokalavisen.

Tirsdag klokken 19.25 snakket TV 2 med sjefsgeolog Lars Harald Blikra, som befinner seg i Romsdalen for å overvåke situasjonen. Han forteller at noe av den varslede nedbøren har kommet som snø - noe som igjen kan forsinke prosessen.

– Det begynte å regne klokken 15 og normalt tar det ti timer før vi ser effekten av nedbøren. Det viste seg også at en del av nedbøren kom som snø oppe i toppen, og snøen trenger ikke ned i fjellsprekkene. Det betyr at vi er usikre på effekten, men vi vil trolig få noen svar senere i kveld, sier Blikra til TV 2.

Planlegger å «hjelpe» raset

Veslemannen er et parti av fjellet Mannen i Romsdalen, som står i fare for å rase ut og fylle dalen med ti millioner kubikkmeter med stein. Dette kan føre til en oppdemming av elva Rauma og en etterfølgende flomkatastrofe.

NVE har transportert en stor vanntank og to vanntårn på toppen av fjellmassivet. Planen er å en gang for alle bidra til at de løse fjellmassene raser, slik at man slipper å gå i årevis i frykt for hva som kan skje.

Til sammen rommer de tre tankene 38.000 liter vann, som skal brukes for å «dytte Veslemannen».

Når farenivået blir hevet til rødt og alle mennesker og dyr er evakuert, skal de enorme vannmengdene spyles ned i fjellsprekkene.

– Dette er vann som vi via slanger skal føre ned i sprekkene i det ustabile fjellet Veslemannen i håp om å få utløst et fjellskred, sa Blikra til TV 2 i august, da han viste frem det spektakuære prosjektet.