Her er sykkelen som 43-åringen installerte en motor i, men han ble avslørt.
Her er sykkelen som 43-åringen installerte en motor i, men han ble avslørt. Foto: Mehdi Fedouach

Tatt for motor-doping:

– Jeg solgte ikke dop eller drepte et barn

En fransk veteransyklist (43) ble tatt med motor i sykkelen. Nå forklarer han hvorfor han tok i bruk ulovlige midler.

Fransk politi og antidopingmyndigheter beslagla sykkelen til 43-åringen søndag etter et ritt i nærheten av Bordeaux etter tips fra andre i rittet, som fattet mistanke til mannens imponerende klatreegenskaper.

I sykkelen fant de en motor, som syklisten hadde brukt i konkurranse med 15 andre veteraner og juniorer.

– Jeg prøvde og tapte. Jeg solgte ikke dop eller drepte et barn, jeg hadde en motor i sykkelen. Jeg blir gjort til et eksempel, men jeg tror det vil være bra for sykkelsporten fordi jeg er ikke den eneste som gjør det, sier mannen til radiostasjonen France Bleu, ifølge Cyclingnews.

Satt sammen selv

Saken har vakt oppsikt i Frankrike og det er kjørt tungt på den fra den store sportsavisen L'Equipe, som også har navngitt mannen. Ifølge avisen har syklisten tjent rundt 5000 kroner i premiepenger som følge av sin motoriserte sykkelsuksess.

Motoren skal han ha kjøpt på nett fra et fransk selskap og installert i en sykkelramme laget i Kina. Han begrunner den mekaniske dopingen med at han ville konkurrere på like vilkår med sine lokale rivaler, som han antyder bruker ulike dopingmetoder.

Her er motoren som var i sykkelen.
Her er motoren som var i sykkelen. Foto: Mehdi Fedouach

– Jeg gjorde det fordi jeg har slitt med skader denne sesongen og ville ha mindre trøbbel mot slutten av ritt. Jeg ville ikke bli mester og vinne alle rittene, det var bare for å føle meg bra igjen. Jeg er på slutten av karrieren. Jeg vil ikke konkurrere mer. Jeg vil nyte livet og familien min, forteller han til France Bleu.

43-åringen etterforskes nå av politiet. Han kan bli tiltalt for bedrageri på grunn av premiepengene han har tjent. En langvarig suspensjon fra sykling er også å regne med.

Forsøkte å rømme

Da mannen ble avslørt søndag, forsøkte han å rømme, men ble stoppet av tidligere proffsyklist Christophe Bassons, som er kjent for sine sterke antidopingholdninger. Bassons ble mobbet av Lance Armstrong for sitt standpunkt under Tour de France i 1999.

En italiensk veteransyklist ble tidligere i år også tatt for mekanisk doping. I 2016 ble belgiske Femke Van den Driessche (21) utestengt i seks år for mekanisk doping for å ha brukt en sykkel med motor i cyclocross-VM.

Den nye presidenten for Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), David Lappartient har lovet å slå hardt ned på mekanisk doping og prioritere jakten på det.

Marc Madiot, sjef for profflaget FDJ, sier til Le Parisien at han håper Lappartient holder løftene om å fokusere på å hindre mekanisk doping, men han forstår ikke hvorfor veteransyklisten gjorde det.