Den amerikanske rockeartisten og låtskriveren Tom Petty er død, 66 år gammel, opplyser Pettys familie til nyhetsbyrået AFP.

– På vegne av familien til Tom Petty er vi knust når vi kunngjør dødsfallet til vår far, ektemann, bror, leder og venn Tom Petty, heter det i en uttalelse fra familien.

Petty ble søndag kveld funnet bevisstløs med hjertestans i sitt hjem i Malibu i California og ble i all hast sendt til UCLA Santa Monica Hospital.

Han hadde fortsatt puls da han ble funnet. På sykehuset skal det ha blitt fastslått at det ikke var tegn til hjerneaktivitet og det ble derfor besluttet å ikke holde ham kunstig i live.

Dylan: – En kjernekar

Pettys venn og tidligere bandkollega i Traveling Wilburys, Bob Dylan, uttaler til musikkmagasinet Rolling Stone at det var en forferdelig og knusende beskjed å få.

– Tom var en kjernekar. Han var en stor artist, full av lys, en venn, og jeg kommer aldri til å glemme ham, sa Dylan.

Et usedvanlig bredt spekter med musikere ga uttrykk for sorg og mintes Tom Petty da det ble kjent at han var innlagt på sykehus etter en hjertestans. Blant dem var Juliette Lewis, Courtney Love, Talib Kweli, Kid Rock, Cyndi Lauper, Paul Stanley og Lin-Manuel Miranda.

Suksessrik

Tom Petty and The Heartbreakers var akkurat ferdig med sin sommerturné. Mandag 25. september holdt de den siste konserten på turneen i Hollywood Bowl i Los Angeles. Turneen markerte at det er 40 år siden bandet ble dannet.

Petty slo igjennom sammen med bandet The Heartbreakers med låten «Breakdown» i 1976 og befestet for alvor sin posisjon i rockens 1. divisjon med den tredje studioutgivelsen «Damn the Torpedoes» fra 1979.

Han innkasserte opp gjennom karrieren tre Grammy-priser og ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2002.

Tom Petty var også med i suksessgruppa Traveling Wilburys, sammen med George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison og Bob Dylan.

Hans store sangkatalog inneholder klassikere som «American Girl», «Don't Come Around Here No More», «I Won't Back Down», «Free Fallin» og «Into the Great Wide Open».

Petty slo gjennom sammen med bandet The Heartbreakers med låten «Breakdown» i 1978. (©NTB)

Tom Petty (66) er død