Nyere Mazda CX-5 eller gammel Porsche Cayenne – det er spørsmålet her.
Nyere Mazda CX-5 eller gammel Porsche Cayenne – det er spørsmålet her.

Den ene er mye skumlere å eie enn den andre

SUV-dilemma: Ny Mazda eller eldre Porsche?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei! Jeg er en dame på snart 50 år som liker å kjøre SUV. Vi har hatt Range Rover, BMW og Volkswagen opp gjennom tidene. Min far kjører Mercedes, så jeg har kjørt en del typer Mercedes også.

Nå kjører jeg en Mazda CX-3 2015. Den er for liten. Og bensintanken er jo nesten like stor som spylervæsketanken. Jeg vil ikke bruke for mye penger på bil og heller ikke riskere dyre service- og vedlikeholdskostnader. Nå er mannen i huset meget dyktig på bil. Han mener at jeg hadde vært kjempefornøyd med Porsche Cayenne og mener vi bør kjøpe en litt eldre utgave. Mye bil for pengene, sier han. Jeg er redd for at det blir dyre servicer.

Jeg tenker at å kjøpe bil for mellom 300.000 og 500.000 kroner er OK. Det må være minst 150 hk, skinninteriør, automat, navigasjon og tilhengerfeste. Om det er diesel, bensin eller hybrid spiller liten rolle.

Valget står mellom BMW X3 eller X5, Mazda CX-5, Volvo eller Porsche Cayenne. Hva vil du anbefalt til meg, Benny? En ganske ny Mazda CX-5 – eller en eldre Porsche Cayenne? Mvh Vibeke

Benny svarer:

Hei Vibeke! Mazda CX-3 som du kjører i dag er en glimrende bil på mange måter, både når det gjelder design, utstyr og driftsikkerhet. Men stor – det er den ikke.

Porsche eller større Mazda? Dette var litt av bildilemma. Det må jeg virkelig få si!

Men la oss begynne med det enkleste. Begge bilene oppfyller vel de kravene du setter til utstyr og effekt. Mazda CX-5 så vidt, Porsche med god margin akkurat når det gjelder effekten.

Porsche Cayenne 2008, kul bil som kan bli dyr å eie om saker og ting går galt.
Porsche Cayenne 2008, kul bil som kan bli dyr å eie om saker og ting går galt.

Når det gjelder service og potensielle vedlikeholdskostnader, er nok en nyere Mazda, som jo er kjent for å være særdeles driftssikre biler, et langt tryggere kort enn en tilårskommen Porsche. En Porsche vil nok også i de fleste tilfeller være langt dyrere å reparere. Dels for at de har dyrere deler, dels for at timeprisen på verkstedet godt kan være 2.500 kroner + mva.

En eldre bil har som regel også hyppigere feilrate enn en nyere bil. Ikke at Porsche Cayenne er dårlige biler, men Mazda er enda bedre og billigere, når det gjelder det rent tekniske.

Når det gjelder din driftige mann som både liker og kan å skru bil, så hjelper dette så klart godt. Hvor flink han er og hvor mye han klarerer å fikse, det vet ikke jeg.

Dette mener de som har Mazda CX-5 om bilen sin:

Velge med hodet eller hjertet?

Så langt er en Mazda det smarteste valget.

Men så er det dette med kjøreglede, luksus, utstyr, effekt, design og status da. Mange vil vel hevde at Porsche banker Mazda ganske godt ned i støvlene der, selv om det ikke er nyeste utgave Cayenne vi snakker om her. Designet kan nok i noe tilfeller diskuteres, kanskje. Mazda CX-5 er også en pen bil, men stiller vel strengt tatt i en annen og langt mer folkelig divisjon enn den mer vulgære Porsche SUV-en.

Mazda CX-5 2013. En pen og driftsikkerbil som stiller i en litt mer folkelig klasse enn den små-vulgære Porsche SUV-en.
Mazda CX-5 2013. En pen og driftsikkerbil som stiller i en litt mer folkelig klasse enn den små-vulgære Porsche SUV-en.

Forsikring og forbruk vil også være dyrere på Porsche Cayenne.

Så om vi skal prøve å sammenfatte litt til slutt, så må det bli at velger du med hodet, så er en nyere Mazda et langt tryggere kjøp og en bil som trolig vil gi deg et mer forutsigbart bilhold.

Velger du med hjertet så blir det Porsche, en bil som appellerer mye mer til følelser og status, men som kan bli en potensiell utgiftsbombe.

Personlig har jeg flere ganger vurdert å kjøpe en Porsche Cayenne, men bestandig feiget ut. I frykt for høye eierkostnader. Mazda CX-5 har jeg aldri vurdert. Dette til tross for at jeg vet at den er både fin og god, men den mangler litt sjel og passion, synes jeg.

Se hva eierne av Porsche Cayenne mener om bilene sin her:

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Video: Se mer av nye Mazda CX-5 under