Her er dele av alpinlandslaget i starten av 2016-sesongen. Fra venstre: Kjetil Jansrud, AkselLund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde, Leif Kristian Haugen og Henrik Kristoffersen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Her er dele av alpinlandslaget i starten av 2016-sesongen. Fra venstre: Kjetil Jansrud, AkselLund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde, Leif Kristian Haugen og Henrik Kristoffersen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

– Vi må ikke kjøre hverandre ned i grøfta

Henrik Kristoffersen er nå en del av alpinlandslaget igjen. Han ønskes velkommen av de andre stjernene.

– Det kan jo bli utfordringer, men det er feil å begynne med dem. Jeg vil at vi skal prøve å starte med blanke ark og ha fokus på det som er viktig. Det å vinne renn. Sammen er vi mye sterkere enn hvis noen skal skille seg ut. Vi kan bruke hverandre som hjelp istedenfor å kjøre hverandre ned i grøfta, det har vi ikke noe godt av, sier Aleksander Aamodt Kilde til TV 2 på treningsleir i Chile.

Denne uken er slalåmfenomenet Henrik Kristoffersen (23) tilbake på trening med alpinlandslaget på Geilo.

23-åringen undertegnet en landslags-kontrakt med Norges skiforbund i juli, men han ble ilagt treningkarantene med landslaget frem til 1. oktober. Årsaken skal ifølge NRK ha vært at flere landslagsløpere ikke ønsket å ha Kristoffersen med på laget.

– Da skal alt være på et normalt, bra nivå. Vi har møttes tidligere og jeg har snakket ut med dem jeg skal møte nå. Det har gått veldig fint. Det var nødvendig for alle, og det var godt å få luftet ut, sa Henrik Kristoffersen til VG i forrige uke.

– Har ikke vært ideelt

Meldingen fra stjernene Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde er at de nå må stå sammen og gjøre treningshverdagen best mulig.

– Det er ikke ideelt slik det har vært. Det er ikke slik vi vil ha det i fremtiden. Derfor er det viktig at vi er samlet i en gruppe og et lag igjen og får det til å fungere. Det at alle vil ha det samlet er jo et tegn på at folk vil at det skal funke. Så kommer det sikkert oppturer og nedturer fremover også, men hvis alle vil at det skal fungere, så tror jeg utgangspunktet for at det kan fungere er bra, sier Aksel Lund Svindal til TV 2.

Svindal peker på at det å ha Henrik Kristoffersen på trening for de som kjører slalåm vil være en slags forsikring på at det vil bli kjørt bra den dagen i bakken.

– Må ønske å hjelpe

– Styrken vår gjennom mange tiår og i det siste har vært at de beste har trent sammen og klart å løfte hverandre opp, slik at laget som helhet er blitt sterkere, sier Kjetil Jansrud.

– Det er derfor ikke optimalt at de andre på laget ikke får matchet seg mot ham som per definisjon er vår beste slalåmkjører.

Jansrud sier at Kristoffersen må ha et ønske om å dra med seg de som kommer opp.

– Han kan ikke bare gjøre sin greie og ikke gjøre det slik at de andre ikke får nyte godt av kvalitetene han innehar, påpeker 32-åringen, som mener det er spesielt viktig for de unge talentene å måle seg mot Kristoffersen.

– Nå vil vi fungere som et bra lag igjen. Vi har tydelige retningslinjer. Det vil gå veldig fint. Da får man matchingen hans tilbake i laget.

Henrik Kristoffersen har saksøkt Skiforbundet fordi han ikke får bruke sin private sponsor på hjelmen, slik Svindal får lov til. I påvente av rettssak og dom, er han likevel på landslaget.