ÅLESUND: Skansekaia i Ålesund i september. Foto: Camilla Løseth
ÅLESUND: Skansekaia i Ålesund i september. Foto: Camilla Løseth

Sommeren kom i september

I 2017 lot sommeren vente på seg. Den dukket opp til slutt, men først i september.

Juni var kald og våt, juli kald, og august skikkelig søkkvåt.

Sommeren dukket opp til slutt, men ikke før litt ut i september, akkurat som i fjor.

Varmt

Den første høstmåneden var varmere enn normalt i hele landet, men aller finest i Midt- og Nord-Norge. Fra Møre til Troms var middeltemperaturen tre-fire grader over normalen.

TEMPERATUR: Avvik fra normalen. De grå søylene er i fjor

I Midt-Norge har det ikke vært varmere siden 2006 og 1999, og Bodø opplevde den varmeste septembermåneden siden 1934.

Knusktørt i nord

Tørt var det også. Store deler av landet fikk godt under halvparten av normal nedbørmengde.

I Nordland, Troms og Vest-Finnmark var september knusktørr. I løpet av hele måneden kom det bare fem millimeter i Tromsø.

Ny rekord med god margin, den gamle rekorden var på 19 millimeter, satt i 1990. Også Bodø satte ny minimumsrekord, med 28 millimeter.

Vestlandet kan også krysse av for en fin september, over to grader varmere enn normalt, og bare halvparten av normal nedbør.

NEDBØR: I prosent av normalen

Sør- og Østlandet var unntakene. Sørlandet fikk halvannen gang så mye nedbør som normalt, Østlandet litt over normalen. Men også her var september litt varmere enn vanlig.

Startet vått

Nord-Norge hadde flott vær det aller meste av måneden. Et høytrykk nord i Skandinavia sørget for fralandsvind fra sørøst, og fint vær.

Klarvær og kald vind, gjorde at månedens laveste temperatur ble målt så tidlig som natt til 8. september. Temperaturen falt til minus 4,6 grader i Cuovddatmohkki i Finnmark.

i Sør-Norge tok det noen dager før september-sommeren kom skikkelig i gang. Den 5. september kom det kraftige lavtrykk inn fra vest, og gjorde det skikkelig vått både på Vestlandet, Sør- og Østlandet.

Lavtrykkene fortsatte å sige inn over Sør-Norge helt til den 22 september, men systemene var svake.

Strålende under sykkel-VM

På tross av et par grå dager midtveis, huskes sykkel-VM i Bergen 16-24. september som en eneste lang fest, med sol, akkurat nok skyer til å pynte opp, og tusenvis av glade mennesker langs løypene.

Det kom bare 12,1 millimeter nedbør i Bergen under VM, normalt skulle det plasket ned 75 millimeter, og temperaturen lå rundt 20 grader.

Starten og slutten av VM var spesielt fin. Den 23. august bygget det seg opp et stort høytrykk over Finland. Det var kraftig nok til å stanse lavtrykkene ved De britiske øyer, og så skyve dem sørøstover og inn i Mellom-Europa.

Resten av måneden

Høytrykket ble liggende hele resten av måneden, og trakk varm luft fra sørøst inn over hele landet.

Fra Vestlandet til Finnmark ble siste del av september virkelig flott. I Bergen fortsatte finværet, og byen tangerte rekorden fra 2006, med temperturer på minst 20 grader sju dager på rad i september.

BERGEN tangerte varmerekoden

På Sør- og Østlandet kom sørøsten inn fra havet, og her ble det skyet, og litt regn av og til. Også lengs øst i Finnmark blåste pålandsvind inn litt skyer av og til.

I Nord-Norge holdt sommerværet inn i oktober. På septembers siste dag var det over 20 grader nord i Nordland og i Troms. Reipå i Nordland var varmest, med 23,6 grader.

Pøsregn og flom

Den 30. september snudde været i sør.

Et lavtrykk kom inn fra vest, så kraftig at høytrykket ikke klarte å holde unna lenger. Først kraftig vind, og så store nedbørmengder sørget for skikkelig uvær da september ble til oktober.

På de 24 timene frem til klokken 8 den 30. september kom det 116 millimeter nedbør i Jøssingfjord lengst sør i Rogaland. Det neste døgnet kom det hele 173 millimeter i Birkenes i Aust-Agder.

Nedbøren førte til storflom på Sørlandet, jordskred, og ødelagte veier og hus.

Slik var 2016: Høsten var tørrere og varmere enn sommeren

September 2016: Sommeren var best i september
September 2015: Tidenes våteste på Sør- og Østlandet
September 2014: Vi hadde sommervær i september
September 2013: September var tørr og mild
September 2012: Uvanlig kjølig september
September 2011: Varmeste september på over hundre år
September 2010: September uten høststormer
September 2009: Nedbørrekorder i bøtter og spann
September 2008: Tørr september