HENRY (71) dømt for DRAPET PÅ EN SKJÆRE:

– Jeg er veldig skuffet – dette kan ikke være straffbart

71 år gamle Henry Aaseth ble mandag funnet skyldig i å ha drept en skjære med en rottefelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to uker siden måtte Henry Aaseth (71) fra Eleverum i retten tiltalt for å ha drept en skjære.

Mandag fant Sør-Østerdal Tingrett ham skyldig i drapet på skjæra.

Han er dømt til å betale 10.000 kroner i bot, eller 20 dager i fengsel for å ha drept skjæra utenfor jakttiden og at drapsmetoden med rottefelle ikke er forsvarlig i henhold til dyrevelferdsloven. Han ble også dømt til å betale 3.000 kroner i saksomkostninger.

– Jeg er veldig skuffet over denne dommen. Jeg er veldig uenig, for dette kan ikke være straffbart, sier han til TV 2 like etter domsavgjørelsen.

71-åringen sier umiddelbart at han vurderer å anke.

Dette er saken

Det var i juli i fjor at Aaseth drepte en skjære. Han var lei av at skjærene rundt huset hans stadig spiste av jordbærene han dyrket, og satte dermed ut en rottefelle.

En av skjærene gikk i fella og døde. Så fikk han en telefon fra politiet – han var anmeldt for skjæredrap.

Det var dyrevelferdsorganisasjonen NOAH som anmeldte ham.

TV 2 har omtalt saken flere ganger, og leder i NOAH, Siri Martinsen, ønsker å understreke at å drepe en skjære er en alvorlig sak.

– Skjære-saken illustrerer godt hvorfor det er viktig å håndheve de få lovene vi har til beskyttelse av ville dyr. Når forsvaret av den ulovlige handlingen baserer seg på påstander som at «skjæra er et skadedyr», viser det at noen ikke har den nødvendige respekten for ville dyr, sier hun.

Politiet mener Aaseth har drept skjæra utenfor lovlig jakttid, og at avlivingen ikke var gjort på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte. Hadde han ventet til 10. august, 14 dager senere, ville det vært jakttid.

Aaseth fikk først en bot på 15.000 kroner, en bot han nektet å betale. Summen vokste til 18.000, og derfor gikk han han rettens vei.

71-åringen innrømmer å ha drept skjæra, men mener boten er helt urimelig og neker straffskyld.

– Rar resurssbruk

Aaseth mener på sin side at han ikke har gjort noe galt.

Da rettssaken startet var det flere tilskuere som sa til TV 2 at de ikke forstår fornuften i at politiet og rettsapparatet bruker ressurser på skjæresaken.

Dette har også Henry reagert kraftig på. Han driver en butikk, og opplever ofte at tyveri der tyven har tilstått blir henlagt fordi politiet ikke har resurser til å følge det opp. Derfor synes han det er rart hvor mye resurser politiet legger i en død skjære.

NOAH mener derimot at dette er bra.

– Noen mener tydeligvis at lovbrudd mot dyr ikke skal ses på som så alvorlig – og kanskje særlig ikke mot dyr man ser ned på. Dyrevelferdsloven gjelder for alle dyr – det er ikke opp til hver enkelt å utsette dyr man ikke liker for lovbrudd, understreker Martinsen.

Hun synes det er bra at politiet håndhever dyrevelferdsloven, og understreker at det ikke er noen forskjell på en skjære og andre mer «populære» dyr.

– Heldigvis har politiet vist at de tar de lovene som gjelder for beskyttelse av dyr på alvor, og de har vist at de forstår lovens mening når de ikke diskriminerer mellom dyr, sier hun.

Aktor sa under rettsforhandlingene at politiet kun har brukt en time på forberedelsene til rettssaken.