Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTB melder at «burka-forbudet», som loven kalles på folkemunne, ikke bare gjelder for religiøse plagg.

Det er heller ikke lovlig å bruke munnbind utenfor sykehusene, masker offentlig, eller skibriller utenfor skianleggene.

Loven trådte i kraft søndag, og politiet har fått tillatelse til å bruke makt om noen nekter å vise ansiktet sitt.

Brytes loven risikerer man en bot på 150 euro, tilsvarende omkring 1.400 kroner.

Høyrevridning

Loven kommer etter at landet så en stor høyrevridning ved forrige valg.

Landets president Alexander Van der Bellen (73) har tidligere beklaget at loven, som av mange blir betraktet som islamofobisk og rasistisk, er blitt gjennomført.

– Det er enhver kvinne sin rett til å alltid kle seg som hun ønsker. Det er min mening om saken, uttalte han i mai, skriver tyske Die Welt.

– ... og det gjelder ikke bare muslimske kvinner. Alle kvinner kan bruke hodeplagg, og hvis denne voldsomme islamofobien fortsetter, vil det komme en dag hvor vi må be alle kvinner som bruker hodeplagg – alle – ut av solidaritet for de som gjør det av religiøse årsaker.

IKKE FORNØYD: Østerrikes president Alexander Van der Bellen har tidligere beklaget forbudet.
IKKE FORNØYD: Østerrikes president Alexander Van der Bellen har tidligere beklaget forbudet. Foto: Scanpix

BBC skriver at ett av kritikernes argumenter er at det kun er 150 kvinner i landet som blir rammet av loven, og at «problemet» dermed er sterkt overdrevet.

Det er 8,7 millioner innbyggere i Østerrike. Siden forbudet rammer såpass få, blir forbudet ifølge The Guardian sett på som en symbolsk handling.

– Viser hvor grensen går

Frankrike og Belgia innførte et lignende burkaforbud i 2011.

Underhuset i den tyske nasjonalforsamlingen går nå inn for å forby slør som dekker ansiktet for personer som er på jobb i offentlige stillinger.

Det er den tyske regjeringen som har fremmet forslaget, som også må godkjennes av overhuset i det tyske parlamentet.

– Integrering betyr også at vi er tydelige i våre vurderinger og viser hvor grensen går for vår toleranse for andre kulturer, sa Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière fra det kristendemokratiske partiet CDU.

Vil forby ansiktstildekking i norske skoler

I juni presenterte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og den daværende fungerende integrerings- og innvandringsminister Per Sandberg (Frp) et lovforslag som vil forby ansiktsdekkende plagg i skolen.

VIL HA FORBUD: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterte i juni et lovforslag som vil forby ansiktsdekkende plagg i skolen.
VIL HA FORBUD: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterte i juni et lovforslag som vil forby ansiktsdekkende plagg i skolen. Foto: Scanpix

– Regjeringen foreslår å forby ansiktsdekkende plagg i utdanningsinstitusjoner på alle nivåer, sa Isaksen under presentasjonen.

Kunnskapsministeren startet allerede i fjor høst arbeidet med å forby heldekkende ansiktsplagg på norske skoler, høyskoler og universitet.

– Det er tre hovedgrunner til at vi foreslår dette forbudet. Det første er åpenhet og kommunikasjon, det andre er utdanningssystemet er en spesiell arena hvor det er ekstra viktig at både elever og lærere kan se hverandres ansikt. Det tredje er at dette er lov på lokalt plan, og da bør det være forankret i nasjonal lov, sa Røe Isaksen.