HEISTE FLAGGET: En mann har funnet fram 'Estelada'- flagget, som symboliserer uavhengighet for Catalonia, etter at et stemmelokale i Barcelona ble stengt av politiet under søndagens folkeavstemning. AFP PHOTO / PAU BARRENA
HEISTE FLAGGET: En mann har funnet fram 'Estelada'- flagget, som symboliserer uavhengighet for Catalonia, etter at et stemmelokale i Barcelona ble stengt av politiet under søndagens folkeavstemning. AFP PHOTO / PAU BARRENA

Catalonias leder: – Vi har vunnet retten til en selvstendig stat

Katalanernes president Carles Puigdemont mener at regionen har vunnet retten til en selvstendig stat etter søndagens folkeavstemning.

Puigdemont og hans ministre la ikke fram resultatet av folkeavstemningen da de talte til regionens innbyggere søndag kveld, men ga noen hint om at det kom til å gå i ja-leirens favør.

Dersom ja-siden får mer enn 50 prosents oppslutning, vil det utløse en uavhengighetserklæring i løpet av 48 timer, uavhengig av velgeroppslutningen.

Separatistgrupper har oppfordret myndighetene i Catalonia til å erklære selvstendighet.

– Ingenting å beklage

Folkeavstemningen ble avholdt tross advarsler fra regjeringen og stort politioppbud som var væpnet med batonger, skjold og skytevåpen med gummikuler.

Statsminister Mariano Rajoy fastholder at folkeavstemningen var ulovlig og at Spania ikke har noen ting å beklage etter at hundrevis av mennesker ble skadd under sammenstøtene søndag.

Leder for løsrivelsesgruppa Òmnium Cultural, Jordi Cuixart Navarro, bekrefter overfor avisen La Vanguardia at de har oppfordret til generalstreik i Catalonia 3. oktober, skriver Reuters.

Harde sammenstøt

844 personer trengte behandling etter sammenstøt med politiet under folkeavstemningen i Catalonia, ifølge helsemyndighetene i regionen.

Tallet er dermed oppjustert fra det forrige anslaget på 760 sårede, som ble gjort kort tid etter at valglokalene stengte klokken 20. Hvilken type skader det er snakk om og hvor alvorlige de er, er det ikke kommet nærmere detaljer om.

Det er tidligere meldt om to alvorlig sårede. En av dem fikk en øyeskade mens den andre fikk hjerteinfarkt under en politiaksjon i Lerida, 150 kilometer vest for Barcelona.

Regjeringen i Madrid har opplyst at 33 politifolk også er såret i sammenstøtene søndag.