Det ligger mye planlegging bak når Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink legger ut på rekordforsøk. Nå har de gjort det igjen.
Det ligger mye planlegging bak når Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink legger ut på rekordforsøk. Nå har de gjort det igjen.

De kjørte 30 timer i strekk – for å sette rekord

Byttet sjåfør i nedoverbakkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor langt er det egentlig mulig å kjøre en stor pickup uten å fylle drivstoff?

Det bestemte Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink seg for å finne ut. Denne uken har de satt det som sannsynlig er en verdensrekord i økokjøring med pickup. Duoen kjørte nemlig hele 1.616 kilometer, eller hele veien fra Oslo til Kautokeino, på en drivstofftank. Bilen er det som er Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger.

Wilthil fra Asker og Borchgrevink fra Skedsmokorset la ut fra Oslo torsdag formiddag. Derfra gikk turen via Trysil og nordover i Sverige og Finland, før de igjen kom inn i Norge og Finnmark.

I mørket på Finnmarksvidda

Bak rattet i en standard Ford Ranger med 2,2-liters motor og 160 hestekrefter gikk bilen tom for drivstoff noen mil nord for Kautokeino i går kveld.

– Snittforbruket på turen var faktisk under 0,5 liter per mil, selv om kjøreforholdene ikke var helt optimale for økokjøring. Det er imponerende tall på en stor og sterk pickup, sier Borchgrevink.

Etter 1.616 kilometer var de siste desiliterne med drivstoff brukt og gutta trillet inn på siden av veien i mørket midt på Finnmarksvidda ved 19-tiden fredag. Da hadde de kjørt i nesten 30 timer.

– Blir bilen tørstere med skiboks på taket?

Ikke optimale forhold

– Gode forberedelser, en fantastisk bil - samt at vi greide å ta de riktige avgjørelsene underveis, er hovedgrunnene til at det gikk så langt, sier Knut Wilthil.

Ford Ranger med 160 hk, firehjulstrekk og manuelt gir har et offisielt forbruk på 0,65 l/mil.

– Våre testturer i forkant viste at vi kunne ha presset ned forbruket ytterligere noe om det hadde vært optimale forhold hele veien. Ved nattkjøringen gjennom Sverige var det imidlertid både minusgrader og en god del tåke. Dette kan faktisk ha vært med på å økt snittforbruket noen centiliter, men det tenker vi ikke på nå. Nå er vi bare glade for å ha greid målet vårt, sier Borchgrevink.

De kjørte over 2000 kilometer på én tank diesel

Rekorden er et faktum, over 1.600 kilometer på én tank diesel.
Rekorden er et faktum, over 1.600 kilometer på én tank diesel.

Ekstremt nøye planlagt

De to karene har tidligere kjørt sportsbilikonet Ford Mustang med en 2.3-liters EcoBoost-motor med 317 hestekrefter inn til ny verdensrekord på én tank ved å tilbakelegge en distanse på hele 1249,3 kilometer

For å komme så langt med en standard Ford Ranger måtte de to økokjørerne imidlertid ta i bruk litt mer uortodokse metoder.

– Det hele er ekstremt nøye planlagt. Vi stopper i nedoverbakker når vi skal bytte sjåfør. Vi tenker hele tiden på ikke å miste fart. Sjåførbytter, venstresvinger og rundkjøringer planlegges god tid i forveien, sier Knut Wilthil.

– Det er bare å gratulere Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink. De har nok en gang klart det som synes umulig og vi er selvsagt kjempestolte over at økokjørerne velger Ford når de skal sette sine rekorder. Det er et kvalitetsstempel for våre motorer som vi kontinuerlig jobber for at skal være de beste og mest drivstoffgjerrige i markedet, sier administrerende direktør Per Gunnar Berg hos den norske Ford-importøren.

Men hvor MYE drivstoff er det mulig å bruke? Gutta tok utfordringen!

Nå kommer Mercedes med pickup, se video under: