Trumps helseminister går av etter privatfly-skandale

Avsløringer om at han har brukt privatfly på skattebetalernes regning felte Trumps helseminister Tom Price.

HELSE-EXIT: USAs helseminister Tom Price går av. AFP PHOTO / SAUL LOEB
HELSE-EXIT: USAs helseminister Tom Price går av. AFP PHOTO / SAUL LOEB

Det hvite hus melder fredag ettermiddag lokal tid at president Trump har godtatt hans avskjedssøknad, melder amerikanske medier.

Helseminister Tom Price har fått sterk kritikk for sin hyppige bruk av privatfly.

President Donald Trump, som gikk til valg på å gjøre kraftige kutt i offentlig pengebruk, har vært svært misfornøyd med saken, melder flere kilder.

Beklager

Price beklaget torsdag privatfly-bruken, som ble kjent gjennom en rekke avsløringer i amerikanske medier. Han sa også at han vil betale tilbake 52.000 dollar (rundt 400.000 kroner) til amerikanske myndigheter.

De totale reisekostnadene, inkludert sekretærens, foreligger foreløpig ikke, men anslås til å beløpe seg til flere hundre tusen dollar.

Kritikken har imidlertid vedvart, og fredag kom meldingen om at han går av.

Misfornøyd Trump

Presidenten kommenterte saken før avgangen ble kjent.

– Han er en veldig fin fyr. Jeg liker absolutt ikke hvordan dette oppfattes. Jeg er ikke fornøyd, så mye kan jeg si, sa Trump til journalister mens han bordet et militært helikopter på vei til sin golfbane i New Jersey.

MISFORNØYD: Donald Trump er ikke fornøyd med sin tidligere helseministers privatflybruk. Foto: Kevin Lamarque
MISFORNØYD: Donald Trump er ikke fornøyd med sin tidligere helseministers privatflybruk. Foto: Kevin Lamarque

Saken har overskygget andre viktige saker for Trumps regjering. Andre regjeringsmedlemmers reisevaner er også satt under lupen, og Representantenes hus har iverksatt en granskning.

Blant dem som granskes er innenriksminister Ryan Zinke. Han har blant annet leid privatfly tre ganger, inkludert en tur til nær 100.000 kroner fra Las Vegas til sin hjemstat Montana i juni.

Fredag avfeide han privatflybruken som «litt BS (bullshit) om reiser», men la til at skattebetalerne har rett til å vite hvilke reiseutgifter det offentlige har.

Helsereformen

Som helseminister ble Tom Price av flere ansett mer som en støttespiller i Republikanernes forsøk på å velte Obamacare. Det festet seg et inntrykk på Capitol Hill av at han reiste rundt med fly, blant annet til Europa og Afrika, mens politikerne fra hans eget parti kjempet for helsereformen i Washington.

Selv om mye av Trumps vrede over den feilslåtte helsepolitikken har vært rettet mot den republikanskstyrte Kongressen, har han også skyldt på Price for ikke å ha gjort en god nok jobb med å selge inn helseplanen.

Sparsommelig avskjed

I oppsigelsen skrev Price ifølge New York Times:

«Jeg har brukt 40 år både som doktor og som en offentlig tjener som setter mennesker først. Jeg er lei for at den siste tidens hendelser har blitt en distraksjon fra disse viktige målsetningene. Suksess på disse feltene er viktigere enn noen person. For at dere skal kunne bevege dere fremover uten videre forstyrrelser leverer jeg offisielt min oppsigelse.»

President Trump hadde et to timer langt møte med Price i Det hvite hus før han møtte pressen fredag.

Uttalelsen til Det hvite hus om Prices avgang var sparsommelig. Den tidligere helseministeren fikk ingen takk for sitt arbeid. Det stod kun at han hadde levert sin oppsigelse tidligere fredag og at presidenten hadde akseptert denne.

(NTB/TV 2)