NYVINNING: Vann tilsatt oksygen er en nyvinning på markedet, og produsenten har forsket på produktet i nærmere ti år. Nå vil Anders Aukland teste det ut.
NYVINNING: Vann tilsatt oksygen er en nyvinning på markedet, og produsenten har forsket på produktet i nærmere ti år. Nå vil Anders Aukland teste det ut. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Aukland krevde at WADA godkjente vann

Langrennsveteran Anders Aukland (45) fronter et nytt oksygenrikt vann, men satte strenge krav til produsenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste uke lanseres et oksygenrikt vann i norske butikkhyller.

Frontfigur er langrennsløper Anders Aukland, som mener utøvere bør stille større krav til produkter de skal bli sponset av.

– Jeg tror nok mange utøvere har fått seg en vekker i det som har skjedd i Norge det siste året. Utøveren har ansvaret for hva man putter i seg, og det har vi sett at kan få alvorlige konsekvenser. Jeg synes utøvere bør kreve at produsenter også tar et ansvar for å teste sitt produkt, understreker han.

Veteranen krevde at det oksygenrike vannet ble godkjent av Verdens Antidopingbyrå (WADA), dersom han skulle ta det i bruk.

– Når man har holdt på så lenge har jeg erfart at man må være skeptisk. Jeg er skeptisk, og derfor så krevde jeg at produsenten måtte få en godkjennelse av WADA (Verdens Antidopingbyrå jou.anm.) At det nå er på plass er for meg veldig seriøst, sier Aukland til TV 2.

Etter seks måneder ble produktet godkjent for bruk av WADA. Noe som betyr at en eventuell fysisk effekt ikke kan klassifiseres som doping.

– Høydehus på flaske

Flasken reklamerer med at vannet har positive egenskaper, men produktet skal nå testes ut av et utvalg ved Sykehuset i Vestfold. For å se om vannet faktisk kan øke oksygenopptaket i kroppen. Noe som naturligvis være gunstig for idrettsutøvere.

Daglig leder for GO2life Liquids, Nils Marius Otterstad, fleiper med at utøvere nå kan slippe høydetrening.

– Det blir jo nesten som høydehus på flaske, dersom studien viser at produktet har så god effekt som vi tror, sier han til TV 2.

– Trenger en ungdomskilde

Aukland kan med sine 45 år kalles en superveteran i langrennsmiljøet, og skal nå bruke vannet kommende sesong.

– Det er et produkt som jeg syns er spennende, og jeg er interessert i å teste det fremover. Tester viser at det kan være bra, men for meg er det avgjørende at det lovlig og trygt, understreker Aukland.

Kanskje kan vannet også gi veteranen noen ekstra år i sporet.

– Jeg trenger en ungdomskilde. Nå når jeg har blitt litt eldre gjør jeg alt jeg kan for å holde meg så sprek jeg kan. Så jeg håper det kan funke bra, avslutter han.