MED NORD-KOREA I TANKENE: Martin Johnsrud Sundby er på rulleski i Holmenkollen-anlegget, sammen med resten av langrennsgutta med Oslo i bakgrunnen. Langrennsesset synes situasjonen i Nord-Korea er ubehagelig.
MED NORD-KOREA I TANKENE: Martin Johnsrud Sundby er på rulleski i Holmenkollen-anlegget, sammen med resten av langrennsgutta med Oslo i bakgrunnen. Langrennsesset synes situasjonen i Nord-Korea er ubehagelig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Uholdbart å gå et OL der Mr. Kim fyrer opp missiler mens vi går runder åtte mil unna

Martin Johnsrud Sundby synes situasjonen i Nord-Korea er ubehagelig.

Det er bare 132 dager igjen til OL i sørkoreanske PyeongChang, men usikkerheten rundt lekene er stor.

Nord-Korea-leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump har vært i en intens ordkrig, og det er stor frykt for en militær konflikt mellom de to atommaktene.

Det er også noe de norske langrennsguttene som har et mål om å representere Norge i Sør-Korea grubler på.

– Jeg tenker masse på det. Det mener jeg. Jeg synes det er en situasjon som er ubehagelig. Det er det sikkert for veldig mange. Jeg tenker mindre på at vi skal gå OL i nabolandet, enn at det på verdensbasis er en skremmende situasjon som pågår, sier Martin Johnsrud Sundby (33) til TV 2.

– Hvor går linja for at du skal tenke tanken på om du tør å dra dit? Eller følger du bare strømmen?

– Når vi kommer til OL, tenker jeg at jeg helt sikkert kommer til å følge strømmen. Paradokset i dette er at vi må stole på en eller annen som tar en beslutning på at dette er helt trygt, men det er jo også sånn at du aldri kan si at det er helt trygt. Man må ta utgangspunkt i det man vet og hvordan situasjonen er. Kanskje ting bedrer seg i forhold til hvordan det er nå, og så gjør man en beslutning på bakgrunn av det, sier 33-åringen.

Og Sundby legger ikke skjul på at han aller helst vil ha en form for at garanti for at det ikke kommer til å gå galt under lekene.

– Jeg må jo innrømme at det å gå et OL der Mr. Kim fyrer opp en haug med missiler mens vi går runder åtte mil unna, det er jo en situasjon jeg regner med de fleste mener er ganske uholdbar. En viss form for garanti for at det ikke kommer til å skje under OL må man jo få, sier Sundby.

– Blir det krig er OL uvesentlig
Også Emil Iversen (26) blir skjelven med tanke på det som foregår for tiden.

– Jeg grøsser litt. Det har ikke så mye med OL å gjøre når du ser hvilke krefter de har i ryggen. Hvis de plutselig begynner å skyte på hverandre, blir OL uviktig. Blir det krig er OL helt uvesentlig. Jeg håper selvsagt det ikke blir krig, og tror og håper det skal bli gjennomført et bra OL i Sør-Korea, sier trønderen.

Han har lite til overs for retorikken til de to statslederne som nå går i tottene på hverandre verbalt.

– Det var vel noen som at det var som to unger som satt i sandkassen og kastet sand på hverandre. Det er litt på det nivået. Jeg håper og tror at det er mest ord og mest bjeffing, men når det er sånn er det nok lite som skal til for at begeret renner over. Forhåpentligvis er begge klar over alvoret hvis noe slikt skulle skje, sier han, og legger til:

– Finner de frem til knappen, da er ikke OL så viktig lenger.

Landslagssjef Tor-Arne Hetland (43) er klar på at det må være trygt.

– Jeg leser nyhetene og ser at det noen ting som foregår der, men risikoen med OL tror jeg andre vil vurdere mye bedre enn vi gjør. Det blir ikke noe OL hvis det ikke blir sikkert, sier han.

– Minner om en barnehage
Heller ikke han er begeistret for retorikken til Donald Trump og Kim Jong-un.

– Det minner mest om en barnehage der de krangler om småtteri, men jeg håper de klarer å løse dette etter hvert og at begge to roer seg ned, sier han.

Det håper også Niklas Dyrhaug (30).

– Jeg reflekterer over det. Hvis det blir OL, som jeg håper og tror det blir, regner jeg med at det er trygt. Det må man tro. Det er ikke sånn at jeg er redd for å dra dit. Jeg tror det skal veldig mye til for at det blir så mye uro at det ikke blir OL, sier trønderen.

Finn Hågen Krogh (27) bruker på sin side lite tid på å bekymre seg over det som skjer med naboen til OL-vertslandet.

– Nei, det får jeg gjort lite med. Det bekymrer jeg meg ikke noe særlig for. Jeg har veldig lyst til å dra til OL. Jeg er ikke så redd for noen situasjon der. Det er vel andre som tar seg av sikkerhetsspørsmålet, sier han.