De norske soldatene var nylig på et oppdrag sammen med de irakiske sikkerhetsstyrkene i Eufratdalen, da de ble angrepet to ganger av IS-styrker.

Kjøretøyene til IS-styrkene var fullastet av eksplosiver, og nordmennene måtte forsvare seg mot to forskjellige angrep.

Den ene bilen ble satt ut av spill av de norske soldatene. Den andre bilen ble uskadeliggjort i samarbeid med de irakiske soldatene. Begge bilene eksploderte.

– Bilene var fulle av eksplosiver og ble beskutt av både norske og irakiske styrker, bekrefter pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets Forum.

De irakiske sikkerhetsstyrkene var i ferd med å ta kontroll over byene Anah og Rianah da IS gikk til angrep. Byene har vært IS-kontrollert i flere år.

Beskutt av IS

Soldatene ble også beskutt av IS-soldater som skjøt mot kolonnen.

– Ingen nordmenn ble skadd i kamphandlingene. Men det er klart at hendelsen var en sterk opplevelse for de involverte, sier Moen.

Ifølge Moen ga soldatene førstehjelp til flere irakiske soldater som ble hardt skadd. På sin nettside beskriver Forsvaret angrepene, og hvordan norske soldater bidro.

– Vi reddet mange irakiske liv denne dagen, sier sjefen for den norske styrken, oberstløytnant Terje Bruøygard, i en uttalelse.

60 norske soldater i Irak

Moen sier nordmennene er forberedt på å forsvare seg under angrep. I området operasjonen foregikk var det stor fare for improviserte eksplosiver langs veiene.

Det er uklart hvor mange IS-sympatisører som mistet livet i kampene.

Oppdraget til nordmennene er å trene og rådgi ledelsen og staben i en irakisk brigade i deres kamp mot IS i Anbar-provinsen. Det er om lag 60 norske soldater i Irak. Brorparten av disse er fra Telemark bataljon på Rena.

(NTB/TV 2)