Anette (56) er kreftfri – føler seg mer syk nå

Anette Nordby Strømnes sliter med alvorlige senskader og klarer ikke å jobbe som sykepleier lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ni av ti kvinner overlever brystkreft, men minst tre av dem får alvorlige senskader som følge av behandlingen, ifølge tall fra Kreftforeningen.

Anette Nordby Strømnes ble brystkreftsyk for ni år siden. Hun måtte fjerne et bryst og har vært gjennom tøffe cellegiftkurer.

– Sliten når jeg starter dagen

Hun ser ikke syk ut. Hun er fri for kreft. Men livskvaliteten er redusert.

– Jeg er heldig. Jeg har en familie som jeg er glad i og som er glad i meg. Og som kjenner til hvordan jeg har det. Men jeg er sliten og jeg starter dagen med å være sliten.

Hun innrømmer at hun føler seg mer syk nå enn da hun hadde brystkreft.

– Jeg har flere plager etter kreftsykdommen enn jeg var forberedt på. Man kommer inn som brystkreftpasient og vet at man har minst en kul, men føler seg jo relativt frisk før behandling. Så kommer man ut igjen og har flere plager enn før.

Sorg å ikke jobbe

Hun har det som heter «fatigue», som kan være helt lammende i perioder.

– Det er en vanlig bivirkning. Evnen til å tåle press og evnen til å jobbe blir svekket. Jeg sliter også til tider med å sove om natta.

Hun er utdannet sykepleier, og det er en stor stor sorg at hun ikke klarer å gå tilbake til yrket sitt.

– I perioder kan jeg nok jobbe som sykepleier, men jeg klarer ikke åttetimers vakter. Og arbeidsmarkedet er ikke lagt opp på den måten at de kan bruke restarbeidsmengden min, som kanskje kan være fire timer av gangen.

ETTER REKONSTRUKSJON: Anette Nordby Strømnes måtte fjerne det ene brystet da hun var syk. Her har hun nettopp våknet etter rekonstruksjonen.
ETTER REKONSTRUKSJON: Anette Nordby Strømnes måtte fjerne det ene brystet da hun var syk. Her har hun nettopp våknet etter rekonstruksjonen.

Se hele intervjuet med Anette Strømnes Nordby i videovinduet øverst.

– Hvorfor får du ikke ordnet det slik at du kan jobbe litt? spør programleder, Vår Staude.

– Helsevesenet er veldig turnusbasert og det er ikke mange som ønsker en primadonna som bare klarer fire timers arbeid om gangen. Men jeg kan en del om sårbehandling og lindrende behandling for kreftsyke, så jeg skulle ønske at noen kan tilpasse litt, sier Strømnes.

Rosa sløyfe-aksjonen

Senskader etter brystkreft er tema for årets Rosa sløyfe-aksjon.

– Jeg fikk ikke mye informasjon om at jeg måtte belage meg på senskader. Det er mye snakk om selve behandlingen og overlevelse, og det er jo selvfølgelig veldig bra. Men det er ikke så mye om tiden etterpå, og det er veldig mange kvinner som er plaget av disse senskadene.

Anne Lise Ryel er generalsekretær i Kreftforeningen og sier det er altfor liten oppmerksomhet rundt senskader.

– Ingen kan gjette at du sliter med senskader, for det syns ikke utenpå. Derfor må vi som samfunn tilrettelegge, slik at en hverdag og arbeidsliv går i hop. Vi ønsker jo alle å gå tilbake til en tilnærmet normal hverdag, selv etter alvorlig sykdom.

SKOGTUR MED MANNEN: Anette håper at forskningen skal komme så langt at hun og alle andre brystkreftrammede skal slippe å slite med alle disse senskadene i framtida.
SKOGTUR MED MANNEN: Anette håper at forskningen skal komme så langt at hun og alle andre brystkreftrammede skal slippe å slite med alle disse senskadene i framtida.

Ryel understreker hvor viktig det er at fastleger, helsepersonell og pasienten selv er godt informert om dette.

– Den gode siden er at ni av ti overlever brystkreft, men prisen er at man går gjennom en tøff behandling og får merkbare og tidvis veldig alvorlige senskader, legger hun til.

– Vi vet at disse skadene ikke alltid viser seg med en gang, de kan komme etter noen år. Det er også viktig å vite for samfunnet rundt.

Pengene fra årets Rosa sløyfe-aksjon skal gå til forskning på senskader og på persontilpasset kreftbehandling. Persontilpasset behandling vil føre til mer presis og skånsom behandling, noe som vil spare mange kreftpasienter for senskader, ifølge Kreftforeningen.