politiet om voldsbølge på skolen:

– Fortsetter å sparke når
offeret ligger på bakken

Stovner videregående skole er langt fra den eneste skolen i Oslo som sliter med voldsproblematikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er den verste skolestarten jeg har opplevd på Stovner, sier rektor Terje Wold.

Tidligere denne uken ble det kjent via Dagsavisen at rektoren ved Stovner videregående skole har sendt en e-post til sjefene i Oslo kommune.

Der fremgår det blant annet at han frykter for sikkerheten til elever og lærere som følge av flere voldsepisoder den siste tiden.

– Det var en rolig skolestart, men så oppsto flere hendelser, forteller han.

Ifølge Wold dreier det seg om 11 voldsepisoder siden skolestart for en drøy måned siden.

Rektor ved Stovner videregående skole i Oslo, Terje Wold.
Rektor ved Stovner videregående skole i Oslo, Terje Wold. Foto: NTB Scanpix

Mer vold i Osloskolen

Men Stovner videregående skole er på ingen måte alene.

Tall TV 2 har hentet inn fra Utdanningsetaten i Oslo kommune, viser en nær dobling av antall trussel- og voldshendelser på videregående skoler i hovestaden. Da er ikke spesialskolene medregnet.

I 2015 ble det registrert 47 volds- og trusselhendelser. I 2016 var tallet 90.

Tall for 2017 finnes ikke ennå, men ifølge politiet har det vært en økning i antall registrerte voldshendelser den siste tiden. Volden har også blitt grovere. Det vet politiet fordi mange episoder blir filmet med mobilkamera.

– Tidligere ga man seg kanskje hvis en havnet på bakken, men nå ser vi at de fortsetter å sparke og slå selv om offeret ligger nede, sier leder for Felles enhet for forebygging i Oslo-politiet, Janne Stømner.

– Skal være trygt

Etter at Stovner-saken ble kjent i offentligheten, har konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H) invitert blant annet politiet og kommunen til krisemøte. Dette vil bli avholdt etter høstferien.

– Historiene vi hører er alvorlige. Rektoren på Stovner sier at han ikke kan garantere for sikkerheten til sine egne elever og lærer, men skolen skal være er trygt sted å være for alle elever og ansatte, sier Asheim.

Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H).
Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H). Foto: NTB Scanpix

– Jeg er redd dette er en spiral som kan komme ut av kontroll om vi ikke tar grep tidlig. Vi må gå sammen og se hvordan vi kan løse dette i fellesskap, sier han.

Innført adgangskontroll

En skole som har slitt med voldsepisoder, er Bjørnholt videregående skole sørøst i Oslo. Et av problemene har vært at personer som ikke går på skolen har kommet til for å lage bråk med elever.

Derfor har skolen blant annet innført adgangskontroll.

Denne uka er rektor Else Birgitte Roscher-Nielsen og flere andre norske skoleledere på konferanse i London. Der lærer de om hvordan byer som Toronto, New York og London har klart å snu en trend med vold og frafall i skolen.

Hun er sikker på at de mest utsatte skolene i Oslo kan klare å snu negative trenden.

– Vi er gode til å drive skole, men vi kan ikke leve med vold og kriminalitet. Der er vi avhengig av et godt samarbeid med politiet. Samarbeidet er godt i dag, men det kan bli enda bedre, mener Roscher-Nilsen.

– Er trygt på skolen

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), sier at det er trygt å gå på videregående skole i Oslo. Hun påpeker at politiet sier at utfordringene hovedsakelig er konsentrert rundt 100 av Osloskolens 17.000 elever.

– Vi har hatt noen uheldige hendelser, men hver eneste rektor som varsler om at han trenger bistand, får det umiddelbart. På Stovner har de blant annet fått flere rådgivere og miljøarbeidere. Politiet er dessuten innom daglig, sier Dahl.

Skolebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl (Ap)
Skolebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl (Ap) Foto: NTB Scanpix

Byråden sier også at den nær doblingen av antall voldshendelser ikke bare skyldes mer vold.

– Jeg har vært veldig tydelig overfor skolelederne om at de må rapportere alt. Det er viktig for oss å få vite omfanget, så noe av økningen skyldes økt rapportering, sier hun.