SPORET: En rekke anonyme og offisielle eposter kobler Svein-Erik Edvartsen til en og samme IP-adresse på Kongsvinger, der den avskjedige dommeren nå bor. Det samme gjør to tipseposter sendt anonymt til TV 2.
SPORET: En rekke anonyme og offisielle eposter kobler Svein-Erik Edvartsen til en og samme IP-adresse på Kongsvinger, der den avskjedige dommeren nå bor. Det samme gjør to tipseposter sendt anonymt til TV 2. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Edvartsen kobles til flere falske eposter sendt fra privat villa på Kongsvinger

Anonyme eposter sporet til Svein-Erik Edvartsen slakter Terje Hauge og oppfordrer media til å «ta» dommersjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering: Pressens faglige utvalg har konkludert med at TV 2 har opptrådt kritikkverdig på ett punkt (punkt 3.2) i Vær Varsom-plakaten i forbindelse med denne artikkelen. Les hele uttalelsen fra PFU her

Den avskjedigede toppdommeren Svein-Erik Edvartsen (38) står midt i en intens konflikt med sin tidligere arbeidsgiver NFF. Edvartsen saksøker nå Fotballforbundet i et forsøk på å få tilbake jobben både som dommer og seksjonsleder.

NFF mottok torsdag papirene fra Edvartsens advokat, som betyr at de ikke benytter seg av muligheten til å kreve forhandlinger. Dermed havner den offentlige tvisten i tingretten. Fra NFFs side er det nemlig uaktuelt å strekke ut en hånd i konflikten.

På Ullevaal Stadion sitter Fotballforbundet med en rekke bevis de mener er mer enn tilstrekkelig til å vinne frem i en rettssak.

Blant disse er fire anonyme eposter som alle er koblet direkte til Edvartsens private IP-adresse. Felles for dem er at de roser Edvartsen, samtidig som de kritiserer en rekke NFF-topper og dommersjef Terje Hauge.

TV 2 vet at Fotballforbundet med sikkerhet har sporet disse til eksdommerens villa på Kongsvinger, alt ved hjelp av en IP-adresse. Villaen ble kjøpt da Edvartsen flyttet fra Hamar til Kongsvinger på sensommeren i fjor.

Også TV 2 sitter på to anonyme eposter sendt fra den samme adressen, sporet av et firma som spesialiserer seg i digital datalagring. Dermed matcher IP-adressene fra totalt seks anonyme eposter med hverandre.

Les de to sporede TV 2-epostene nederst i saken!

Innholdet i flere av dem må kunne karakteriseres som slakt av både NFF og dommersjef Terje Hauge. Hauge beskyldes i en av epostene for å ha forårsaket et tosifret antall norske dommeres avgang, samt bedrive elendig personalbehandling.

TV 2 vet at NFF i tillegg har knyttet flere eposter Edvartsen har sendt i eget navn til den samme IP-adressen.

Dermed øker antall mailer NFF mener Edvartsen står bak i den pågående dommerstriden. Samtidig kobles disse nå for første gang også offisiell korrespondanse sendt i hans eget navn. NFF føler seg dermed sikre på at Edvartsen står bak - og har sendt - samtlige av de anonyme epostene.

– NFF har avsluttet arbeidsforholdet til Edvartsen med umiddelbar virkning på grunn av grovt pliktbrudd og annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen. Saken skal for retten, og som arbeidsgiver ønsker ikke NFF å prosedere detaljer i en personalsak i media, skriver kommunikasjonssjef Svein Graff i en sms til TV 2.

Edvartsens advokat John Christian Elden har ikke ønsket å kommentere saken før TV 2 utleverer all informasjon knyttet til epostene og IP-sporingen av disse, samt hvilket firma som har utført jobben og rapporten som er skrevet. Kravet er ikke er imøtekommet.

Skal ha innrømmet IKT-bestilling
TV 2 vet at IP-adressen det er snakk om er eid av Telenor/Canal Digital og lokalisert på Kongsvinger.

I NFF-epostene - sendt i eget navn - bestiller 38-åringen IKT-utstyr til tre av sine ansatte. Edvartsen skal i et møte med NFF på Thon Hotel Opera for to uker siden bekreftet å ha sendt disse.

Samtlige av disse epostene skal NFF være forberedt på å legge frem i en eventuell rettssak. En rettssak som blir både pikant og omdømmemessig svært utfordrende for begge parter.

Edvartsen hevder overfor VG at han ikke kan ha befunnet seg på Kongsvinger i de aktuelle tidsrommene, og at lokale forhold har påvirket IP-adressen hans.

NFFs egne undersøkelser skal imidlertid ha utelukket mulighetene for at epostene er manipulert eller påvirket på noen måte.

TV 2 vet også at NFF sitter på bevis på at Edvartsen kan ha tatt seg til og fra Kongsvinger i de aktuelle tidsrommene der han selv nekter for at dette har vært mulig.

Dette skal fremgå av flere innlegg Edvartsen har postet i sosiale medier i perioden. I møtene skal han blant annet ha argumentert for at han var på påskeferie da en av de fire anonyme mailene ble sendt 15. april.

– Jeg kan bevise at det er helt umulig at jeg har vært pålogget IP-adressen som disse e-postene har blitt sendt fra på disse tidspunktene. Den ene datoen var jeg blant annet på påskeferie, sa Edvartsen til VG for to uker siden.

NFF skal derimot ha bevis for at Edvartsen reiste ned fra fjellet og hjem til Kongsvinger samme dag som den aktuelle eposten ble sendt, stikk i strid med eksdommerens egen påstand.

IP-informasjonen er nemlig bare én brikke i et spill der NFF mener Edvartsen gang på gang har avslørt seg selv. I tillegg kommer det ekstremt detaljerte innholdet om dommerstanden i de anonyme tips-epostene.

IVRIG I SOSIALE MEDIER: Svein-Erik Edvartsen har postet innlegg på både Facebook og Instagram som NFF hevder kobler ham til sending av anonyme eposter. Foto: Instagram/Svein-Erik Edvartsen
IVRIG I SOSIALE MEDIER: Svein-Erik Edvartsen har postet innlegg på både Facebook og Instagram som NFF hevder kobler ham til sending av anonyme eposter. Foto: Instagram/Svein-Erik Edvartsen

Dette gjelder også samtlige eposter TV 2 har mottatt med tips i saken - en strøm av eposter som for øvrig har tørket helt opp etter at de første artiklene om de anonyme tipsene ble publisert i sommer.

Blant annet føler man i Fotballforbundet det er påfallende at dommerens navn gjennomgående er skrevet feil i epostene. Etternavnet er konsekvent stavet med d, noe som også går igjen i samtlige tips til TV 2-redaksjonen. I tillegg tyder emnefeltene i mailene på at flere avsendere er lagret fra tidligere bruk, mens andre er lagt til manuelt. Disse skal følge et bestemt mønster.

I tillegg er navnestandarden på avsenderne påfallende lik, noe TV 2 påpekte allerede i den første mediesaken om de anonyme tipsmailene i mai. Navnene er også gjennomgående av en slik art at de er umulige å spore.

Offentliggjør mistenkelige eposter
TV 2 har tidligere publisert flere mistenkelige eposter sendt inn til redaksjonen fra anonyme tipsere i Edvartsen-saken. Felles for samtlige er at de omhandler Svein-Erik Edvartsen og avslører intime detaljer om interne forhold i NFF og i Dommer-Norge.

TV 2 gjengir her innholdet i de to epostene som begge er sporet til Kongsvinger og IP-adressen også NFF har koblet til Edvartsens IP-adresse. De to tipsene til TV 2 er sendt med tre dagers mellomrom; 30. oktober og 2. november i 2016.

TV 2-intervju: Edvartsen snakker ut om dommerstriden

I begge epostene går tipseren til angrep på dommersjef Terje Hauge og utleverer sensitiv informasjon om en rekke norske toppdommere. En av mailene inneholder detaljerte tips om hvordan man skal gå frem for å «ta» dommersjefen.

Første e-postmelding er sendt søndag 30. oktober 2016, kl. 09:36, fra Kongsvinger.

From: (avsenders navn og adresse fjernet av TV 2)
sø 30.10.2016, 09:36
To: Sander Smørdal;Jan Sturla Johannessen;
Davy Frank Huey Wathne

Hei

Nei nå,tar jeg bladet fra munnen.

I går slutta FIFA dommer Ken H. Johnsen

http://www.vg.no/sport/fotball/tippeligaen/johnsen-gir-seg-som-toppdommer/a/23833287/

Etter at det ble ny sjef for dommere i toppen før 2015 har mange blitt kasta ut eller slutta.Det er stor kritikk i miljøet til den nye dommersjefen før 2015 Terje Hauge.Mange vil ha tilbake den gamle sjefen for dommere Rune Pedersen.

Siden Hauge tok over før 2015 har dette skjedd:

SPORET EPOST 1: Følgende anonymt tilsendte epost til TV 2s redaksjon er sporet til Kongsvinger og samme adresse som NFFs egne funn i Edvartsen-saken.
SPORET EPOST 1: Følgende anonymt tilsendte epost til TV 2s redaksjon er sporet til Kongsvinger og samme adresse som NFFs egne funn i Edvartsen-saken.

-dårligere dommere og flere feil enn før

-han svarer ingen. Intervjuer seg sjøl på fotball.no

-favoriserer Bergensdommere hvor han er fra sjøl

RBK trener kritisk

http://www.tv2.no/a/8679052/

Dommerekspert kritisk

http://www.tv2.no/sport/8680043/

At dere ikke har tatt tak i at mange har slutta etter at det ble ny sjef er rart,og flere blir det hvis ikke Hauge snart går av.Dommera orker ikke mer.

Siden Hauge tok over har tippeligadommerne Espen Berntsen, Anders Johansen, Ole Gya og Omar Rafiz slutta. Ingen orka mer pga Hauge etter 2015 som var hans første år som sjef.

Brage Sandmoen slutta

http://www.nfdf.no/Forside/?article_id=1870

Tom Harald Hagen som har dømt kamper i Champions League valgte å slutte som FIFA dommer midt i sesongen i fjor i protest mot Hauge.

http://www.vg.no/sport/fotball/internasjonal-fotball/hagen-gir-seg-som-internasjonal-toppdommer/a/23505084/

I 1. div ble Mads Ahlsen rett og slett kasta ut av Hauge hvor det var mye bråk via brev etter utkastelsen. Ahlsen ble behandla som møkk av Hauge.Det samme gjelder Kjetil Hansen og Petter Toppe.

Oppsummert: Fem tippeligadommere slutta (Sandmoen,Rafiq,Johansen,Gya,Berntsen) etter at Hauge ble sjef 1/1-15. To av FIFA dommerne har slutta (Hagen og Johnsen). Tre dommere i 1. div har slutta. Altså 10!!! dommere i toppen har slutta,og flere blir det.

Så alt dette er lissom tilfeldig? Tror dere det?Hvorfor kommer ikke sånn fram i media?

Dommeropprør etter 2015

http://www.vg.no/sport/fotball/norges-fotballforbund-nff/toppdommere-med-misnoeye-brev-til-nff/a/23779117/

Det blir ny evaluering for 2016.Ken Henry Johnsen er styreleder i dommerforeningen.Den blir nok nådeløs.

http://www.nfdf.no/om-nfdf/

Hauge favoriserer dommere fra Bergen. HAUGE er fra Bergen sjøl: Kai Erik Steen som Jonevret mener bør ned i OBOS ligaen,kommer i følge rykter Hauge til å forfremme som FIFA dommer. Steen er fra Bergen og har bare vært rangert i tippeligaen i 2016. Debutant i tippeligaen i år er Kristoffer Hagenes. Fra Berge selvsagt. Ny linjedommeri Tippeligaen er Olav Anders Dale. Fra Bergen selvsagt. Dale blir i følge rykter også FIFA linjedommer i 2016. Kun ett år i Tippeligaen han også. Men er jo fra Bergen da.

Det har i flere år vært en stor maktkamp mellom Terje Hauge og Rune Pedersen.

Det startet med at Pedersen ansatte Hauge som dommerutvikler i NFF da Pedersen var sjef. Sommeren 2014 slutta Hauge fordi han ikke fikk ha noe med toppdommere å gjøre og hans gamle linjedommer Ole Hermann Borgan laget helvete.

http://www.tv2.no/2014/06/18/sport/5716777

6 måneder senere ble Pedersen fjernet som dommersjef etter 10 år i NFF og Hauge ble plutselig ny dommersjef.

Jeg har vært dommer sjøl og snakker med mange i miljøet. Håper dere tar fatt i alt dette kaoset. Det er norsk fotball som taper på at det har blitt sånn.Dommera er fortvilet fordi ledelsen i NFF ikke gjør noe med Hauge selv om han har ansvar for alle dårlige dommerprestasjoner.Dommera vil ha Pedersen som sjef igjen.

Jeg vil være 1000000% anonym tipser.

(Avsenders navn fjernet av TV 2)

Tipser har senere svart på sin egen sporede epost flere ganger, først mandag 7. november kl. 17:37.

og i dag kunngjorde linjedommer Hans C Stormoen på facebook at han også slutter. Da er vi oppe i mange siden Hauge ble sjef før 2015 sesongen.

Tippeligaen
Brage Sandmoen
Espen Berntsen
Omar Rafiq
Anders Johansen
Ole Gya
Ken Henry Johnsen (fifa dommer)
(Tom Harald Hagen slutta som fifa dommer midt i sesongen i fjor)

Linjedommere:
Odd Jarle Larsen
Hans C Stormoen og flere blir det

1.div dommere:
Petter Toppe
Mads Ahlsen
Kjetil Hansen

Synes dere skal ringe Mads Ahlsen, tlf. (nummer fjernet av TV 2, red.anm) og spørre hvordan Hauge behandla han. Ahlsen var også styremedlem i dommerforeningen i mange år.og i dag var NRK på med denne. Hva skjer med TV2? https://www.nrk.no/sport/tidligere-toppdommer_-_-for-mange-kampavgjorende-feil-1.13196290

(Avsenders navn fjernet av TV 2)

15. november svarer tipser på den sporede eposten for siste gang:

Hørte i går at mye av årsaken til misnøye/opprør er at Jon Skjervold er med i dommerkomiten igjen. Han ble kasta ut av Rune Pedersen for fire år siden.

(Avsenders navn fjernet av TV 2)

Andre e-postmelding er sendt torsdag 2. november 2016, kl. 18:26, fra Kongsvinger.

From: (avsenders navn og epostadresse fjernet av TV 2)
Sent: 11/2/2016 6:26:38 PM
To: lasse.hovde@tv2.no;anne.sturod@tv2.no;jsj@tv2.no;sny@tv2.no;vjh@tv2.no

Subject: Tips

Hallo

Når 10 dommere i toppen har slutta siden det ble ny dommersjef i 2015 så er ikke alt som det skal.

Tippeliga:

Brage Sandmoen

Espen Berntsen

Ken Henry Johnsen (FIFA dommer)

Tom Harald Hagen (slutta som FIFA dommer)

SPORET EPOST 2: Følgende anonymt tilsendte epost til TV 2s redaksjon er sporet til Kongsvinger og samme adresse som NFFs egne funn i Edvartsen-saken.
SPORET EPOST 2: Følgende anonymt tilsendte epost til TV 2s redaksjon er sporet til Kongsvinger og samme adresse som NFFs egne funn i Edvartsen-saken.

Anders Johansen

Ole Gya

Omar Rafiq

1. div

Mads Ahlsen (stygg sak)

Petter Toppe

Kjetil Hansen

Linjedommere tippeliga:

Odd Jarle Larsen

Jeg har lest mye av det dere har skrevet om dommeropprør og krise. Ring Mads Ahlsen så får dere sannheten. Han har nummer (fjernet av redaksjonen, red.anm). Vært styremedlem i dommerforeningen i mange år.

Ken H Johnsen er talsmann for dommerne (leder dommerforeningen)

Det er så stor misnøye nå som det aldri har vært.

(Avsenders navn fjernet av TV 2)

Eposten er ikke senere besvart.

Dommer bryter sammen i gråt når han snakker om Edvartsen-konflikten