Nazistiske Nordiska motstandsbevegelsen demonstrerer i Falun 1. mai.
Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
Nazistiske Nordiska motstandsbevegelsen demonstrerer i Falun 1. mai. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix Foto: Ulf Palm/tt

Den varslede nazi-marsjen har gjort mange forbanna

Tusen kampklare nynazister. Ti tusen forbanna motdemonstranter. Lørdag holder Gøteborg pusten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politifolk fra hele Sverige er mobilisert til Gøteborg. Til og med garasjen på politihuset i byen er gjort om til en gigantisk arrestsentral. I tillegg vil alle betjentene bli utstyrt med kroppskamera for å dokumentere eventuelle lovbrudd.

Svensk politi tar ingen sjanser før gruppa som kaller seg Nordisk Motstandsbevegelse skal marsjere i Gøteborg sentrum på lørdag. Det er ingen tvil om at denne gruppa blir stadig modigere.

De har marsjert i flere nordiske byer. Stockholm. Falun. Kristiansand. Nå vil nynazistene innta Gøteborg. Selv satser de på en «episk marsj» med over tusen deltagere.

Jødisk høytidsdag

Den varslede marsjen har gjort mange forbanna. Motdemonstranter fra venstreradikale miljøer i Norge, Danmark og Sverige er på vei til Gøteborg. Fulle busslaster faktisk. De vil vise at de er flere. Og sterkere.

Da er det ikke rart at svensk politi er bekymret. De frykter massive sammenstøt og opptøyer. Lørdag er også den jødiske høytidsdagen, Yom Kippur. Forsoningsdagen betyr det. Også Skandinavias største bokmesse foregår i disse dager i Gøteborg. Og som om det ikke er nok, er det også en stor fotballkamp på stedet hvor nazistene må avslutte sin demonstrasjon.

TV 2 var i Stockholm for å dekke nynazistenes marsj i november i fjor. Det var sterkt å se uniformerte nynazister med skjold og flagg gå i takt gjennom Nordens største by. Dette er ikke snakk om et politisk parti som demonstrerer. Dette er høyreekstremister som vil avskaffe våre demokratiske verdier med makt. At mange av de mest aktive medlemmene, både i Norge og Sverige, er dømt for vold gjør det mer skremmende.

Bekymrede sikkerhetstjenester

De hyller Hitler og kjemper for hvit arisk makt. Fiendene deres er politi, politikere, journalister, jøder og innvandrere. Disse fortjener å bli hengt, mener nazilederne i Sverige. Parolen deres i Gøteborg er: «Revolt mot forræderne». Jeg har lest manualen deres, en såkalt håndbok for aktivistene. Det er dyster lesning:

«Den nasjonalsosialistiske frihetskampen er ingen tilskuersport. Det er en kamp på liv og død, med rasens overlevelse som innsats. Det er på tide å ta til motet og rykke sverdet ut av stenen». Nynazistene understreker at de ikke er pasifistiske i håndboken sin.

«Den som tar til våpen mot dette dødens tyranni, kan betraktes som heltemodig

Voldsforherligelsen er en av årsakene til at disse menneskene er en av de største bekymringene til nordiske sikkerhetstjenester. I tillegg til ekstreme islamister. For i likhet med jihadistene tror også disse på en livsfarlig ideologi.

Den kostet seks millioner liv i Nazi-Tyskland. Et lignende tankegods rev vekk 77 liv i Norge den 22 juli 2011. I sommer marsjerte svenske og norske nynazister i Kristiansand. Politiet i Agder sto og så på. Noen av dem ble til og med dyttet vekk da de forsøkte å stanse snauskallene.

Hva som vil skje i Gøteborg på lørdag gjenstår å se. Men denne gangen har svensk politi tatt noen nye grep. De har ikke tillatt nynazistene å marsjere med uniform som kan kobles til nasjonalsosialistiske demonstrasjoner fra 1930- og 1940 tallet. Politiet har også sagt nei til marsjering i takt, faner og skjold. De mener dette kan oppfattes som hets mot folkegrupper.

Spørsmålet er om nynazistene vil respektere de nye kjørelinjene. Og hvis de ikke gjør det, hva gjør politiet da? Blir man anmeldt, stanset eller pågrepet?

Svensk modell?

En annen usikkerhetsfaktor er marsjruten. Nynazistene fikk tillatelse til å gå en bestemt rute av politiet. Men flere, deriblant synagogen i Gøteborg, klaget på vedtaket. Ankeinstansen er noe som kalles Forvaltningsretten. Domstolen lyttet til protestene, gjorde en helhetsvurdering og gjorde om på vedtaket fra politiet. Ruten ble rett og slett endret.

Dette er annerledes fra vårt system i Norge. Her er det kun meldeplikt til politiet om en demonstrasjon. Det er ingen søknadsplikt. Politiet gir ingen formell tillatelse eller fatter et vedtak som kan bringes inn for en domstol. Er det svenske systemet bedre, og kan det innføres i Norge?

Antall sympatisører som møter opp i demonstrasjonene til nynazistene har mangedoblet seg på få år. Det bør være en alvorlig vekker.