«DETTE er grunnen til at du skal sikre barna til barnesetet riktig HVER gang, selv når de skriker fordi beltene er stramme. Selv når de klager på brystklemmen eller å sitte feil vei».

Dette skriver amerikanske Jenna Casado Rabberman i et Facebook-innlegg som har gått viralt.

Tirsdag la hun ut et bilde av den totalvrakede Hondaen sin.

Foran på bildet ser man bilstolene til hennes to sønner – helt uten skrammer.

På to dager har innlegget blitt delt 200.000 ganger, og kommentert 46.000 ganger.

«Alle foreldre burde lese dette. Her ser man hvor viktig det er å sikre barna riktig. Del innlegget med alle foreldre du kjenner», skriver en mann i kommentarfeltet.

Kunne fått fatalt utfall

Jenna har to sønner, Brooks (6 uker) og Bennet (3).

I innlegget skriver hun at de bare var minutter hjemmefra i Lancaster i den amerikanske delstaten Pennsylvania da en bil som kjørte på rødt lys smalt inn i dem.

«Du tenker at dette vil skje med deg. Guttene mine kom fra det uten en skramme, men ambulansearbeiderne sa til meg at det kunne ha gått helt annerledes hvis jeg ikke brukte to minutter ekstra på å forsikre meg om at de var riktig sikret i barnestolene», forteller hun.

– Kunne aldri ha tilgitt meg selv

Til ABC News sier Jenna at hun ser på seg selv som en avslappet mor, men at hun ikke er slapp når det kommer til sikring av barna.

– Jeg føler at det er en så enkel ting jeg kan gjøre for å sørge for at de er trygge. Jeg vet at jeg aldri kunne ha tilgitt meg selv hvis noe skjedde med barna mine, bare fordi jeg ikke tok meg tid til å gjøre noe så enkelt som å beskytte dem. Jeg tror ikke at noen foreldre kunne levd med det, sier hun til nettstedet.

I en oppdatering på Facebook skriver Jenna at hun nå skal bytte ut bilstolene. I likhet med for eksempel sykkelhjelmer, må de byttes ut etter en ulykke.

«Jeg forventet ikke at dette innlegget skulle bli sett av så mange! Jeg la det faktisk bare ut for familie og venner, men forhåpentligvis vil det redde et liv ved at noen tenker seg om en ekstra gang når de fester barnet», skriver hun.

Feilsikring og løse gjenstander

Ved å granske 115 bilulykker med totalt 185 barn i Norge, har FHI og OUS dokumentert at feilsikring av barn og løse gjenstander i bilen har avgjørende betydning for at mer enn 9 av 10 barn blir alvorlig skadd eller dør i bilulykker.

Den siste studien, som er ledet av forsker og lege Marianne Skjerven-Martinsen ved avdeling for rettspatologi ved FHI, viser at de vanligste feilene ved sikring av barn i bil er løse belter, feilplasserte belter og løs bagasje i bilen.

Dette er svært avgjørende for hvorvidt barn blir skadet eller dør i en bilulykke.

Avhandlingen baserer seg på undersøkelser av alle alvorlige ulykker i sørøst-Norge siden 2009.

– Skader hos barn skyldes ofte feilsikring. Vi har også sett at barn klarer seg veldig godt i ulykker dersom de sitter riktig sikret i riktig type sikkerhetsutstyr, i biler uten løs bagasje. Løs bagasje både i kupeen og i bagasjerommet kan skade passasjerene enten igjennom direkte treff eller ved at bakseteryggen forskyves, sier Skjerven-Martinsen.

Og:

– Utviklingen i antall drepte og skadde barn er positiv, men skal man klare å gå ytterligere ned må man øke fokuset på riktig sikring av barn - og opplyse om konsekvenser av feilsikring.

Her er de vanlige feilene vi gjør når vi sikrer barn i bil:

* Vanlige trepunkts setebelter er for løse eller ligger feil. For eksempel er hoftedelen for langt oppå magen, eller barnet har skulderdelen av beltet under armen eller bak ryggen.

* Løs bagasje: tung bagasje må plasseres i bagasjerommet og stables trygt: Tyngste bagasje nederst og innerst. Tung bagasje bør festes med stropper, slik at den ikke kan forskyve seteryggen fremover, og dermed skade passasjerene i baksetet.

* Barnet har tjukke klær på seg som gjør beltet for stramt. Beltet/seler skal ligge stramt, flatt og tett inntil kroppen. Hvis barnet har på seg en stor, glatt boblejakke ligger beltet/selene gjerne løsere, slik at de kan skli av barnet ved en ulykke. Det er ikke alltid mulig å ta klærne av barna, men prøv så godt det lar seg gjøre. Det kan for eksempel hjelpe å åpne en jakke slik at setebeltet legger seg tett inntil overkroppen.