Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fårikål husmannskost og festmat.

Helt siden begynnelsen av 1970-tallet har fårikålen hatt tittelen Norges Nasjonalrett nummer 1.

Fårikål smaker for mange bedre ved 2 gangs servering. Lag gjerne en stor porsjon, avkjøl restene godt, før lokket legges på, sett kaldt i kjøleskap i 1-2 dager.

Fårikål kan også være turmat, kok og avkjøl som beskrevet. Fyll fårikål over i egnet turgryte.

Varm opp over bål (der det er tillatt) eller på et stormkjøkken.

Dette trenger du til 4-6 personer:

  • ca. 1 ½ kg lammekjøtt /fårekjøtt med ben i serveringsbiter (nakke, bog, bryst, nyrestykke)
  • ca. 1 ½ kg hodekål
  • 2 ts salt
  • ca. 4 ts hel pepper
  • 3 dl kokende vann

Slik gjør du:

Turmat for høstferien. Foto: Wenche Andersen
Turmat for høstferien. Foto: Wenche Andersen

Del kålen i båter. Legg kjøtt, kål, pepper og salt lagvis i en kasserolle, (start med kjøtt med fettsiden ned i kasserollen og avslutt med kål). Hell på (kokende) vann. Kok opp, og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt ca. 2 timer. Kjøtt fra sau trenger lengre trekketid enn kjøtt fra lam. Server fårikålen rykende varm på varme tallerkener. Nykokte mandel eller Ringeriks poteter hører med.

Dessert: Tilslørte bondepiker

Dette trenger du:

  • 5-6 faste norske epler
  • Ca 3/4 dl sukker
  • 1/4 dl vann eller eplejuice
  • 1 ts sitronsaft
  • 4 dl malt brød/kavring/havrekjeks/ rester av tørre kaker
  • ev 1-2 ss brunt sukker, hvis brødet/kjeksen ikke er søt
  • 1-2 ts kanel
  • 2 ss smør
  • 3 dl kremfløte, eller erstatt med vaniljeyoghurt/vaniljekesam
  • 1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Tilslørte bondepiker. Foto: Wenche Andersen
Tilslørte bondepiker. Foto: Wenche Andersen

Skrell eplene, del dem i biter, skjær bort kjernehusene. Kok eplebiten møre i vann tilsatt litt sitronsaft eller i juice til de er møre. Smak til med sukker. Rør om slik at en del av eplene blir til mos, la det fortsatt være noen hele eplebiter igjen. Avkjøl.

Smelt smør i en stekepanne ha i malt brød /kjeks, kanel og ev. litt sukker og stek gyllent på middels varme. Vend på brødet hele tiden slik at det ikke blir for mye stekt. Brødblandingen skal ha en lys karamellfarge. Hell blandingen over på et flatt fat og avkjøl.

Pisk kremfløte med vaniljesukker. Vaniljeyoghurt/ vaniljekesam røres lett opp. Legg brød, eplemos og krem lagvis i en bolle eller porsjonsglass. Det øverste laget skal være krem. Dryss litt av brødblandingen på toppen.

Turvariant: Kok eplemosferdig hjemme. Ha havrekjeks og kanel i en frysepose og knus. Anrett i egnede tur kopper/ glass.